Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 17. 5. 2023.

| Društvo

Neće biti plesa maturanata u Nišu - tradicija se prekida jer "nema para"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Parada maturanti ples
Ove godine niški maturanti neće plesati; Foto: V. Milić

Jedan od prvih gradova koji se priključio obaranju Ginisovog rekorda u plesu maturanata bio je Niš, ali ove godine, prema informacijama koordinatora manifestacije Nebojše Slavkovića - najveći grad na jugu neće u tome učestvovati, jer su rekli da za to nema para. Te informacije stigle su i do učenika, koji su razočarani što neće obeležiti kraj srednje škole tradicionalnim plesom, a do direktora sa kojima su Južne vesti razgovarale još nije stiglo nikakvo obaveštenje, iako se parada širom zemlje organizuje za dva dana.

Manifestacija "Maturantski ples" u Srbiji je počela 2005. godine, na Trgu kralja Milana u Nišu maturanti plešu od 2006. godine, a 5 godina kasnije bili su i deo Ginisovog rekorda za najveći simultani ples u svetu, kada je na trgovima bilo 33.202 plesača. Maturanti-Niš-ples-maj-2018-foto-Vanja-Keser Niš se među prvima priključio paradi, ali ove godine ne učestvuju; Foto: Vanja Keser

Uz muziku Johana Strausa Slepi miš i istu koreografiju plesali su niški srednjoškolci i prošle godine, posle 2-godišnje pauze napravljene zbog korone, a ovog petka, 19. maja, prema informacijama organizatora i učenika - neće ih biti.

Novinari su te informacije prvo dobili od maturanata, koji su od svojih nastavnika juče dobili informacije da kraj srednje škole neće završiti tradicionalnim plesom na Trgu, jer Grad za to nema para.

Iznenada su juče javili da je to otkazano zato što grad nema para za to. Razočarani smo da toga ove godine nema i što nećemo moći da obeležimo kraj školovanja plesom. Baš se pitamo koliko je to para, pa neće Brena da nam peva na Trgu - komentarišu neki maturanti.

Maturanti ples Tradicija se prekida zbog para; Foto: Vanja Keser Da za tradicionalni ples maturanata u Nišu ove godine nema para i da u petak oni neće obarati Ginisov rekord sa drugim evropskim i srpskim gradovima - informacije su koje je dobio i koordinator manifestacije maturantskog plesa za jugoistočnu Evropu Nebojša Slavković.

Dopis gradonačelnici smo poslali ima dva meseca, pa smo opet slali na mesec dana, na 20, na 15 dana. U Nišu je zadnjih 5 godina to radio Plesni klub "Bum 018", ja jesam organizator za ceo region, ali u Nišu su poslednjih godina oni bili organizator za pripremu dece i sve. Informacije koje su došle do mene iz Niša su da za to sada nema para i da neće da bude, možda će da bude kasnije ili da se to organizuje bez podrške Grada - navodi Slavković.

Slavković kaže da je u Nišu prosek svake godine oko 1.200 maturanata, a da cene zavise od broja dece, ali i koliko ponudi klub za obuku.

Nisu u svakom gradu cene iste, sve zavisi, ali oprema je 7 evra po osobi, da deca dobiju kišobrane, majice i balone. To je oprema, a za obuku, kako koji grad, negde je 2,3 evra, negde je 5, negde i 7 evra obuka, da se deca nauče tu koreografiju. Mislim da u Nišu to nikad nije bilo više od 2,3 evra po osobi ta obuka. Mi smo i prošle godine jedva izgurali tu organizaciju parade u Nišu, slična je situacija bila, nedelju dana pre manifestacije je sve dogovoreno - priča Slavković.

Maturanti-plešu-maj-2018-foto-Vanja-Keser Maturanti kažu da su razočarani; Foto: Vanja Keser S obzirom na to da su se u Srbiji pre dve nedelje dogodile dve tragedije, a Slavković kaže da Ministarstvo prosvete paradu nije zabranilo, gradovima i opštinama je ostalo da sami odluče da li će učestvovati u paradi ili ne.

Mi smo i ove godine imali veliku reklamu za Niš i za sve gradove koji su do sada bili učesnici, ali gradonačelnica nije sada imala sluha za to, mi to nismo forsirali, jer ne može. U petak u paradi učestvuje 21 grad u Sloveniji, 4 u Slovačkoj, jedan iz Mađarske, iz Češke, iz Crne Gore dva grada i u Srbiji 14 gradova, možda i neki više. Svaki grad je odlučivao posebno za sebe i zbog ove situacije oni su donosili odluke, ali nisam primetio da je to bio slučaj u Nišu - navodi Slavković.

Maturantska parada U petak pleše na desetine gradova, ali ne i maturanti iz Niša; foto: Saša Đorđević Južne vesti nisu dobile odgovor iz Grada na pitanja o tome da li će biti organizavana parada maturanata na Trgu kralja Milana i zbog čega ipak neće, a ni direktori srednjih škola sa kojima smo razgovarali nemaju nikakve zvanične informacije o tome.

Direktorka Gimnazije "Svetozar Marković" Milica Milosavljević kaže da do danas nisu dobili nikakvo obaveštenje.

Kod maturanata postoji želja da učestvuju u tako nečemu, barem ova grupa maturanata sa kojom komuniciram vezano za sve aktivnosti koje imamo sada kada se bliži kraj njihovog školovanja u Gimnaziji "Svetozar Marković", ali generalno nikakvu informaciju nismo dobili niti smo dobili neki poziv ili nešto slično - navodi Milosavljević.

Niko od njih nije obavešten ni da je ples otkazan, a direktor Trgovinske škole Sreten Marković kaže da obično instruktori plesa dolaze i drže časove maturantima dosta ranije, ali ih ove godine uopšte nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko Nekic

    11:17 // 21. 5. 2023.

    Opet cu da kazem - ovo se sve desava jer ste vi tako glasali! Draga deco, organizujte se sami, odrzite ples sami. Imate svi vec po 18-19 godina, imate pravo glasa, pa kad dodju izbori, mamu, tatu, dedu, babu, svu ostalu rodbinu za ruku, i podsetite ih na ovo ponizavanje, i naterajte ih da glasaju. Nebitno za koga, samo ne za ove kojima su autobusi i sendvici bitniji od dece.

  • Rimtutituki

    20:35 // 18. 5. 2023.

    Tišina tamo Nišlije !
    Šta ste sve prećutala za 11god vladanja istih i pljunuli na tu istu rodjenu decu ! Ovo vam je posledica !

  • Robin Hud

    18:32 // 18. 5. 2023.

    A njegov sin, verovatno nikada nije maturirao jer se druzio sa kriminalcima, lep donese dzak para i kljuceve od stana i da na poklon kapetanu Draganu. Jel vam jasno gde su pare? Mogli su da pitaju i onoga sto mu ukradose licnu kartu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: