Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 17. 1. 2020.

| Društvo

Nedelja na jugu u znaku plivanja za Časni krst

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Plivanje za časni krst
U većini gradova manifestacije će početi u 11 ili 12 sati; Foto: A. K.

Neki gradovi na jugu Srbije odlučili su se za bazene, neki za jezera - Vlasinsko i Rastovničko, dok će se plivati i na rekama Južnoj Moravi, Nišavi i Vlasini, u nedelju, 19. januara. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji plivanja za Časni krst na Bogojavljenje. U većini gradova na jugu plivaće se u 11 ili 12 sati, jedino u Beloj Palanci počinju u 10:30, u Medveđi u 9:30, a Vlasotinčani u 13:30.

Prijave su završene jedino u Nišu i Dimitrovgradu, dok oni koji žele da zaplivaju u Surdulici, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Kuršumliji, Pirotu, Beloj Palanci, Svrljigu, Vlasotincu, Grdelici ili Medveđi, još mogu da se prijave.


U Nišu najmlađi plivač 18-godinjak, najstariji 71-godišnjak

Od prijavljenih 28 kandidata, odabrano je njih 19 koji će se nadmetati u nedelju u podne na otvorenom bazenu “Čair”. Najstariji od njih ima 71 godinu, najmlađi 18, a pobednik će, navode u Opštini Medijana, dobiti 30.000 dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak.

Ukupno je prijavljenih 28 kandidata, uključujući rezervisana mesta za predstavnike Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, niškog Odreda Žandarmerije i Uprave za vanredne situacije - kažu u Opštini.

Pozivaju Nišlije da se pridruže plivačima i obodre ih, a na bazen mogu ući kroz ulaz kod klizališta. Početak manifestacije zakazan je za 12 sati.


U Pčinjskom okrugu plivaju na Vlasinskom jezeru i Južnoj Moravi

Plivanja će biti i na Vlasinskom jezeru, u podne kod brane. Prijave su otvorene sve do samog početka, a broj takmičara nije ograničen, a za sada se prijavilo njih tridesetak, među kojima je i 15-godišnja devojčica, za koju će naknadno biti odlučeno hoće li zaplivati. Tradicionalnom takmičenju prethodiće liturgija u Crkvi Svetog Ilije u selu Vlasinski Rid.

U Vladičinim Hanu još nisu sigurni hoće li se plivati na bazenu ili u Južnoj Moravi. Ono što se zna jeste da će se u 9 sati u Hramu Kneza Lazara održati liturgija, a potom litije, koje će odvesti vernike do bazena ili reke, u zavisnosti od temperature i toga da li reka zaledi. Početak je zakazan za 11 sati.

Očekuje se tridesetak plivača, a prijave su i dalje otvorene, lično u Centru kulture ili na telefon 017/473-824.


Prokupčani u Rastovničkom jezeru

Najsmeliji i najhrabriji Prokupčani koji žele da 19. januara na praznik Bogojavljanje plivaju za Časni krst, mogu da se prijave u crkvi Svetog Prokopija svakog dana od 8 do 16 sati. Ove godine, plivanje će biti organizovano na Rastovničkom jezeru, nedaleko od Prokuplja.

Crkvena opština Prokuplje poziva građane da se prijave u što većem broju, a plivanje će početi u 11 sati.

Ovo je sveti čin i ispoljava veru i ljubav čoveka prema Bogu. Pre nego što se krene ka Rastovnici, u crkvi Svetog Prokopija biće održana liturgija - kaže starešina crkve Nikola Ilić.

Inače, ovo je sedmi put da se organizuje plivanje za Časni krst, a tokom 2017. je zbog leda i hladnog vremena takmičenje organizovano u bolničkom bazenu, dok je prošle organizovano na reci Toplici, uz učešće tridesetak plivača.


U Kuršumliji plivaju u gradskom bazenu

U Kuršumliji će se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održati na Gradskom bazenu 19. januara u 12 sati, a svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija ili na telefon 027/380-963.

Manifestacija se održava po deseti put, pobednik će biti darivan Časnim krstom, a novčane nagrade najavljene su za prva tri mesta.


U Dimitrovgradu 15 plivača, u Pirotu šansa i za najmlađe građane

U Pirotskom okrugu plivaće se u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu.

Piroćanci će se nadmetati na Gradskom kupalištu od 11 sati, a prijave još nisu zatvorene. Ovaj grad je inovativan po tome što će se prilika da zaplivaju za Časni krst pruža i najmlađim građanima, za koje će bogojavljensko plivanje biti organizovano na zatvorenom bazenu.

Prijave su završene samo u Dimitrovgradu, gde će se nadmetati 15 plivača i svi su muškarci. Plivaće se na Nišavi, kod takozvanog "dvomostovlja". Sve će početi liturgijom u 8 sati u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice, odakle će krenuti litija do "dvomostovlja", a plivanje počinje u 11 sati.

U Beloj Palanci su prijave otvorene do sutra, u prostorijama Turističke organizacije od 7 do 15 sati. Bogojavljensko plivanje biće organizovano u reci, u okviru kompleksa parka Vrelo, a počinje u 10:30.


U Svrljigu još otvorene prijave

Za Časni krst plivaće i Svrljižani, a ovogodišnje takmičenje, za razliku od ranijih godina, zbog oštećenja brane na Svrljiškom Timoku, biće održano na bazenu od 12 sati.

Svi zainteresovani građani mogu da se prijave kod Dragana Savića na broj telefona 060/6822389 do 18. januara.

U svrljiškoj opštini plivaće se i u Popšici, u prirodnom bazenu, a oni koji žele da učestvuju, mogu se prijaviti na dan plivanja, nakon vodoosvećenja i liturgije u manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Pirkovcu od 8:30, odakle će se, po okupljanju, krenuti ka Popšici.


Jablanički okrug: ušće, reka i bazen

U 13:30 počeće plivanje za Časni krst u Vlasotincu, na reci Vlasini. Oni koji bi želeli da zaplivaju, a još se nisu prijavili, to još mogu, pošto su prijave otvorene sve do 19. januara u podne.

Oni koji žele da okušaju svoju spremnost i hrabrost moći će to da učine i u Grdelici. Prijave su otvorene preko Crkvene opštine Grdelica sve do dana takmičenja, a plivaće na ušću Kozaračke reke u Južnu Moravu, od 11 sati.

U Medveđi su se ipak odlučili za plivanje u bazenu, u sklopu kompleksa "Gejzer" u Sijarinskoj Banji. Početak manifestacije zakazan je za 9:30, a prijave su moguće i na dan plivanja, na recepciji Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Gejzer".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: