Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:58, 15. 4. 2020.

| Društvo

Nedimović: Dva staračka doma "tempirane bombe", pokušaćemo da stabilizujemo stanje u Nišu

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
gerontološki
Sutra će biti saopštene nove mere; foto: JV

Da su privatni starački dom u naselju 9. maj i niški Gerontološki centar dve "tempirane bombe" koje su narušile stanje u Nišu, te da će novi Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu pokušati da u narednim danima Niš uvede u normalne tokove - kazao je predsedavajući ovog novog štaba i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Objašnjava da će konkretne mere za suzbijanje epidemije biti saopštene sutra.

Nedimović je za RTS rekao da je novoformirani Štab stigao u Niš, da je sagledana epidemiološka situacija koja je u Nišu eskalirala poslednjih dana.

Danas smo radili masovnu dezinfekciju svih prostora - Čaira, Kliničkog centra, a sutra nastavljamo dezinfekciju sa našim ruskim partnerima. Biće dezinfikovan Gerontološki centar, Dom zdravlja i još neke niške saobraćajnice - rekao je Nedimović.

Konkretne mere biće saopštene sutra, a za sada je cilj, kaže on, odvojiti zaražene i zdrave štićenike domova.

Što se tiče ova 2 gerontološka centra tu je naročito problematična situacija. Ona je eskalirala juče ili prekjuče i sada tu gledamo da ta lica koja pokazuju da imaju neke simptome prevozimo u Klinički centar i upućujemo na dalje lečenje. Što se tiče drugog, videćemo šta se tačno desilo. Naš posao je sad da odvojimo one koji su pozitivni od onih koji su zdravi. Kod zdravih da maksimalno vodimo računa o zaštiti, dezinfekciji, da pokušamo da napravimo tu razliku i bez socijalnih kontakta da u narednih para dana Niš pokušamo da uvedemo u normalne tokove - kaže on.

Napominje da je u radu Gerontološkog centra bilo propusta zbog čega je više od 150 štićenika i zaposlenih zaraženo virusom korona, a koje se tačno mere nisu sprovodile, Nedimović nije precizirao, ali je rekao da će nadležni organi to ispitati.

Epidemiolozi su danas bili i u ovom privatnom domu i u Gerontološkom i uradili analizu epidemiološke situacije. Šta da vam kažem, što se Gerontološkog centra tiče, tu je sve jasno, uhapšen je direktor, bilo je propusta, ali pravosudni organi će utvrditi šta je tu bilo jer imamo preko 150 lica koja su odande prevežena u Klinički centar Niš - rekao je Nedimović.


U bolnici u Toponici 2 potvrđena slučaja?

Iako je juče saopšteno da je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici "Gornja Toponica" 40 osoba pozitivno na virus korona, Nedimović kaže za RTS da su u pitanju 2 slučaja i da je situacija u ovoj ustanovi mirna.

Gornja Toponica koja je bila u jednom trenutku u žiži javnosti, ona je potpuno mirna, potpuno sanirana - tamo imamo samo 2 pozitivna slučaja i mislim da nam to neće biti problem - tvrdi Nedimović.

Navodi da je u Kulini ostalo da se testira još 20 ljudi, ali koliko ih je obolelo i dalje je nepoznato, a Nedimović obećava da će javnost te podatke znati sutra.

Članovi Štaba, prema njegovim rečima, sutra će pratiti situaciju u Prokuplju i Blacu, iako tamo, kako kaže, situacija nije alarmantna kao u Nišu.

Dodaje i da ne zna koliko će ovakva situacija potrajati u Nišu, ali da će se članovi Štaba potruditi da što pre završe posao i stabilizuju situaciju u ovom gradu na jugu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sablja 2

    11:18 // 16. 4. 2020.

    O,Boze,jel ovo moguce ? Uz,ove domace neradnike i nesposobnjakovice ,salju neke dunstere! Ako je Nis opterecen zarazenima iz cele Juzne Srbije,saljite uz njih lekare i medicinsko osoblje ! Vajda od ministra i politikanata je 0 !
    Jel neko video gradonacelnika i kabinet mu ? Bezanija ? Sramota je za njega,da mu dovlace ljude sa strane i da vode krizni stab !

  • tony

    11:11 // 16. 4. 2020.

    ...vlast iz BGD opet pokušava da okrivi gradjane za situaciju u Nišu, uhapsili direktora koji je u suštini potpuno nebitan lik. Nestručni i nesposobni ljudi ne mogu da vode borbu sa virusom, i to se sada najbolje pokazuje. Ovolika represija, karantin, policijski čas, utamničena cela država i nikakvog pomaka na bolje, za razliku od država gde nema policijskog časa ali ima stručnih i sposobnih ljudi

  • Molba!

    11:04 // 16. 4. 2020.

    Nemoj više ništa da pokušavaš, dobro smo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: