Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 16. 4. 2020.

| Društvo

Nedimović: Izlečen 21 pacijent u KC Niš, otpuštaju se ljudi i iz privremenih bolnica 

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
1 (7 of 18)

Predsedavajući novog Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović kaže da situacija sa korona virusom u Nišu ide na bolje, a to je ilustrovao podatkom da je 21 pacijent izlečen i otpušten sa Infektivne klinike, kao i da se očekuje otpuštanje i iz privremenih bolnica. Da korona nije zarazila najstarije u staračkim domovima Niš bi bio miran grad, smatra i direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan, na osnovu podataka ove zdravstvene ustanove.

Nedimović je danas obišao niški Dom zdravlja za koji kaže da je prethodnih nedelja podneo najveći udarac, je su do sada sami odradili 1.846 testiranja na kovid. 1 (3 of 18)

Direktor Jerkan kaže da ima dovoljno medicinara koji rade u ovoj ustanovi - 234 lekara i oko 700 sestara, a da je troje zaposlenih zaraženo virusom, dvoje je u privremenoj bolnici i jedna osoba na lečenju u Kliničkom centru. Podaci koje je izneo, kaže, govore da bi Niš bio stabilan grad da korona nije "ušla" u domove za stare.

Rendgen u proseku imamo preko 100 snimaka je bilo, a sada nemamo ni 30 snimaka, što jasno ukazuje da polako, ja ne smem to da kažem, ja sam ipak profesor iz sasvim druge oblasti, ali mislim da, da nije bilo ovih, da kažem tužnih stvari što su se desile u staračkim domovima, mi bismo bili jedan veoma stabilan grad - rekao je Jerkan.

1 (15 of 18) Predsedavajući novog Štaba kaže da stručnjaci razmišljaju o opremanju novih kovid bolnica, a da je predlog da to bude jedan objekat u Niškoj Banji, kao i u Pirotu i Sokobanji. Za privremene bolnice već su spremni studentski domovi i hotel Nais, ali kaže da verovatno više njih neće biti potrebno.

Da je situacija u Nišu dobra ocenio je na osnovu podataka o broju izlečenih.

Ono što moram da vam kažem je da imamo 21 čoveka koga smo otpustili sa Infektivne klinike koji su ozdravili. To je jedna dobra vest za Niš i takvih vesti će biti ne svaki dan, nego svaka dva sata sve više i više. Imaćemo iz privremene bolnice u "Čairu" i nekim drugim mestima već prve otpuštene pacijente i mislim da ćemo polako krenuti da relaksiramo ove stvari - rekao je Nedimović.

1 (10 of 18) Ipak, to ne znači da je kraj epidemije u ovom regionu, a pre svega je tako zbog Gerontološkog centra u Nišu gde je još 8 pacijenata koji su bili negativni prijavilo tegobe i iz koga je više od 150 inficiranih, kao i privatni dom Eskulap gde je u poslednjih 48 sati bilo 20 novoobolelih, ali nije naveo koliko je ukupno zaraženih iz ovog doma i koliko je taj broj veći nego juče. Rekao je i da u Gornjoj Toponici dva pacijenta imaju virus i 5 zaposlenih.

Ali da vam pravo kažem, ono što sam video ovde u Domu zdravlja prativši uzorkovanje prehodnih dana, kontakte, koliko je bilo pacijenata, vidi se trend da što se tiče stanovništva Niša, pada sve i da ide u boljem smeru - dodao je.


Stižu dodatni testovi, Rusi nastavljaju da dezinfikuju

Nedimović je rekao da su dodatni testovi poslati u Veterinarski institut koji radi analize dan za dan, a juče su sa Institutom za javno zdravlje odradili 600 uzoraka.

Ponovo je najavio montažnu laboratoriju za testiranje na koronu, ali ne i kada će ona početi sa radom. 1 (18 of 18)

Brzina više neće biti problem i sve će ići dan za dan. Sad kad stigne ovo vatreno oko Vuhana u Niš koje je juče dopremljeno, ja znam da to neće biti za sutra, i za 5 dana i za 15, ali to će jedna strateška stvar biti za Niš, za ne daj bože bilo kakve druge virusnog, ili bilo čega drugog što može da se smatra zaraznom bolešću da možemo da se iznesemo s tim, koji su kapaciteti 1.000 testova dnevno - rekao je Nedimović.

Ruski stručnjaci su nakon jučerašnje dezinfekcije hale "Čair", vranjskog Zdravstvenog centra i kovid bolnice u Leskovcu danas čistili Gerontološki centar i Dom zdravlja, rekao je Nedimović, a tokom popodneva će biti na niškim ulicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishki

    23:58 // 16. 4. 2020.

    Kako moze da bude izlecen ako Jos nema leka? Moze samo da se oporavi! Nedimovic ce nekog da izleci...isto ko stop ce vucic da vam da 100e da zaboravite kroz sta sta prolazite.

  • NSS

    21:06 // 16. 4. 2020.

    Ili su ovi prosli bili toliko nesposobni pa je ovaj samo dosao i rekao testirajte ljude koji cekaju nedeljama ili je testiranje namerno odlozeno da dodje on kao predsednikov izaslanik i da resi stvar. Naravno tu ce poene da ubere i bivsa novinarka sada pretendent na mesto gradonacelnika jer je i ona kao doprinela tome. Bulate pustaju te niz vodu al ne brini bices ti opet na celu javnog preduzeca.

    • Milja

      22:54 // 16. 4. 2020.

      Tacno, toliko su nesposobni osim kad su u pitanju njihovi licni interesi!!!

  • voda izvor

    20:42 // 16. 4. 2020.

    Nadrljase ga,Kalca i Capa...........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: