Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 15. 2. 2014.

| Društvo

Nedovoljno lekara za decu obolelu od raka

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Svetski dan dece obolele od raka
foto: kurir-info.rs;

Samo troje lekara Odeljenja za hematoonkologiju na Klinici za dečje interne bolesti godišnje zbrine od 25 do 30 mališana sa malignim bolestima čije lečenje traje i do nekoliko godina.

Na Svetski dan dece obolele od raka, načelnica tog odeljenja dr Gordana Kostić kaže da nedostaju i lekari, i tehničari.

- Jedan lekar je na bolovanju, pa trenutno rade samo dva. Drugi centri, Tiršova, na primer, ima 8 lekara sa skoro istim brojem pacijenata. Imamo i 10 sestara, a to je nedovoljno jer u smeni mora da budu bar 2 sestre, terapija je obimna i nega pacijenata zahtevna. Ali, stopirana su zaposlenja i to nam je veliki problem - kaže načelnica.

Ona dodaje da je neophodno da se kadar i podmladi, i proširi, pogotovo zato što ovi pacijenti primaju agresivnu terapiju koja se, inače, određuje prema evropskim protokolima.

Iako se maligne bolesti pojavljuju "podmuklo", Dr Kostić poručuje roditeljima da su za uočavanje prvih simptoma dovoljni redovni lekarski pregledi.

-  Ako decu redovno vode kod pedijatra i na potrebne sistematske preglede, vanredno ne treba paničiti. Roditelji primete kad im se dete promeni u izgledu i ponašanju, za ove bolesti nema konkretno specifičnih znakova - objašnjava doktorka.

U slučajevima kada je deci neophodno lečenje u inostranstvu i transplantacija koštane srži, decu upućuju u centre u Italiji.

- Što se tiče transplantacije, to na sreću nije potrebno često. Kada je potrebno, koristimo centar u Institutu za majku i dete, najčešće za autotransplantaciju, što odlično funcioniše. Imamo i dobru saradnju sa italijanskim centrima, pa smo iz Niša ranije slali dvoje dece u Trst, a u poslednje vreme ih upućujemo u Bolonju. To je sve bilo besplatno - kaže dr Kostić.

Nedavno je, zahvaljujući saradnji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i humanitarne organizacije AGOP iz Bolonje, jedan dečak iz Niša lečen u Italiji i sada se, prema rečima lekara, oseća dobro.

Kako kažu u udruženju NURDOR u Nišu, ova italijanska organizacija pomaže i u drugim funkcionisanju Roditeljske kuće i njenom opremanju.

- Kod nas stanuju porodice dece koja iz mesta udaljenijih od 30 kilometara od Niša dolaze ovde na terapiju, Trenutno je ovde jedna porodica - kažu u NURDOR-u.

Oni ističu da zainteresovani za pomoć radu Roditeljske kuće ili organizovanju aktivnosti NURDOR-a, kao što su letnji i zimski kampovi za mališane, mogu da se obrate članovima te organizacije.


Humanitarna akcija u "Forumu"

Povodom Svetskog dana dece obolele od raka, danas u 13 sati na I spratu Tržnog centra "Forum" NURDOR organizuje manifestaciju sa ciljem da "podigne svest celokupne javnosti o tome da je unapređenje kvaliteta lečenja i života dece obolele od raka u Srbiji zajednička misija čitavog našeg društva".

Okupiće se glumci i pevač Oliver Katić, a mališani će, kao simbol nade, zajedništva, podrške i ljubavi, slagati deliće slagalica na lap-topu.

Kako piše u pozivu na ovaj događaj, u više od 70 odsto slučajeva obolelih mališana moguće je izlečenje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    15:33 // 16. 2. 2014.

    kad niko nece da zaposli lekara jer su to negativni poeni u kampanjama koje su na sest meseci bukvalno . Ostacemo uskoro bez kadra

  • Ana

    11:30 // 15. 2. 2014.

    Sramota za drzavu za ovakvu vest ministarka zdravlja (kao i za ostale tragedije unazad) treba da podnese neopozivu ostavku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: