Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 25. 1. 2011.

| Društvo

Nedovoljno poverenje u lokalne institucije

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Program evropskog partnerstva sa opštinama PROGRES i CeSID predstavili su u Leskovcu rezultate istraživanja zadovoljstva građana životom u lokalnoj zajednici koje je u prethodna dva meseca sprovedeno u 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

- Građani pokazuju nisko poverenje u lokalne institucije vlasti i imaju velika očekivanja u oblasti ekonomije i poboljšanja životnog standarda. Oni prepoznaju određena poboljšanja u radu lokalne samouprave, ali su dalja unapređenja u pravcu stvaranja uprave po meri svih građana moguća i poželjna - rekao je Đorđe Vuković, direktor CeSID-a, sumirajući rezultate istraživanja.

Primetna je otuđenost građana od političkog i društvenog sistema na lokalu, a ovaj zaključak je indikovan niskim poverenjem građana u lokalne institucije koje ne prelazi u proseku 25 odsto.

Istraživanje dalje pokazuje da su građani najmanje zadovoljni stanjem lokalne ekonomije i životnim standardom. Na skali od 1 do 5, ocenjuju ekonomsku situaciju u lokalnoj zajednici „mršavom dvojkom“.

Takođe, istraživanje pokazuje da građani žele poboljšanja u oblasti lokalne infrastrukture, a posebno kada su u pitanju putevi, vodovod i kanalizacija, saobraćaj, kao i čistoća i uređenost gradova i mesta u kojima građani žive.

Na osnovu odgovora građana, pokazalo se da postoje određena poboljšanja u radu lokalne administracije, kao još jednog od elemenata koji utiču na zadovoljstvo građana i njihovu mogućnost da ostvare svoja prava ispred lokalne samouprave.

Ovaj zaključak se izvodi na osnovu nalaza da većina građana smatra da je o radu lokalne samouprave obavešteno „onoliko koliko treba“, da su procedure „uglavnom razumljive“ ili da se „čeka onoliko koliko se mora“.

Istraživanje je dalo i značajne rezultate o tome šta građani vide kao moguće pravce i prioritete razvoja i budućeg ulaganja od strane lokalne samouprave. Građani u većini opština smatraju da je, najpre, poljoprivreda, a potom laka industrija osnov za budući razvoj, a kao moguće pravce trošenja budžetskih sredstava vide ulaganje u poljoprivredu, lokalnu infrastrukturu, ali i u socijalna davanja i intervencije u pravcu pomoći najsiromašnijim građanima.

- Ovo istraživanje je pokazalo šta građani u 25 opština vide kao ključne probleme i potrebe u lokalnoj zajednici i kakva očekivanja imaju od lokalnih institucija – rekla je Aleksandra Radetić, zamenica menadžera PROGRES-a.

- Lokalne samouprave sada mogu iskoristiti rezultate istraživanja, odnosno mišljenje svojih građana, kao smernicu za unapređenje svojeg rada i razvoja. Poboljšanje života u lokalnoj zajednici, međutim, zavisi i od doprinosa civilnog društva odnosno svih građana. PROGRES će težiti da napore opština i civilnog društva u ovom pravcu podrži – dodala je Aleksandra Radetić.

U svakoj od opština koja je obuhvaćena istraživanjem direktno je intervjuisano od 250 do 400 ispitanika, a ukupno oko 7.500 građana, što predstavlja reprezentativni uzorak. Finansijska sredstva za sprovođenje Istraživanja obezbedile su Evropska unija i Vlada Švajcarske, donatori PROGRES-a.

Sprovođenje istraživanja je jedna od aktivnosti PROGRES-a koje imaju za cilj da podrže opštine u njihovim nastojanjima da unaprede rad i poboljšaju poštovanje principa dobrog upravljanja: učešće građana, odgovornost, transparentnost, efikasnost i delotvornost.

Uz poštovanje principa dobrog upravljanja, PROGRES će pomoći opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi i da promovišu svoje razvojne potencijale. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: