Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 6. 9. 2022.

| Društvo

Nehigijenski uslovi, goli zidovi i samoća - život Nišlije sa mentalnim poteškoćama

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
vrtište2
Neadekvatni uslovi za život; foto: Fondacija "Tamara Misirlić"

U oronuloj kući, nehigijenskim uslovima i nemaštini živi Miloš Milojković iz Vrtišta kod Niša. Zbog mentalnih poteškoća nije u mogućnosti da se zaposli i brine sam o sebi, ali meštani kažu da im pomaže i da na taj način uspeva sebi da obezbedi obrok. U nadi da će mu obezbediti bolje uslove, Fondacija “Tamara Misirlić” pokrenula je akciju za uređenje kuće, a iz Centra za socijalni rad kažu da prate slučaj i da Milojković nije zanemaren.

Nakon smrti oba roditelja, Miloš je ostao da živi i sam brine o sebi, međutim kako ima mentalnih poteškoća, njemu je dodeljen staratelj za koga su iz Fondacije “Tamara Misirlić” naveli da neadekvatno brine o njemu i da je reč o formalnom starateljstvu. vrtište3 Miloš sakuplja plastične flaše; foto: Fondacija "Tamara Misirlić"

U prilog tome, kažu, govore i fotografije i snimci Miloševe kuće gde boravi. U domu bez toaleta i osnovnih uslova za život, goli zidovi, polomljeni prozori, uništena stolarija, prljavština i samoća su njegova svakodnevica.

Da je prepušten sam sebi potvrđuju i komšije sa kojima su novinari Južnih vesti razgovarali. Ističu da je reč o veoma dobrom momku koji im pomaže u različitim poslovima i uz to sakuplja plastiku kako bi dodatno zaradio.

Sve što ste videli na snimku koji kruži je istina. Mnogo loše živi i mnogo je dobar dečko. Svima pomaže, ko god da ga pozove, onda mu daju da jede, neki sok ili 200, 300 dinara. Niko ga u selu ne dira, svi ga vole, ali ima i onih koji ga koriste - priča meštanka.

Na to iz Centra za socijalni rad kažu da je tačno da uslovi u kojima Milojković boravi nisu dobri, ali da on nije zanemaren i da aktivno prate slučaj.

Miloš je lice koje je naviklo da tako živi i mi smo nekoliko puta kao Centar za socijalni rad pokušavali da mu uredimo taj prostor, međutim ta uređenost traje samo 15, 20 dana. Naša mogućnost je bila i da živi u domu, ali je on to odbio - tvrde u Centru.

Na konstataciju novinarke da je ipak reč o osobi koja ima poteškoća i pitanje da li je staratelj uključen u ceo slučaj, kažu da su zajedno dogovorili dalje korake.

Bili su na razgovoru kod nas i obavezali su se, staratelj i Miloš, da kada mu on sredi taj prostor, da Miloš nastavi da ga održava. Ukoliko Miloš ne ispuni zadatke koje mu je voditelj slučaja postavio, onda ćemo morati da preduzimamo druge mere - kažu iz Centra.

vrtište Iz Fondacije kažu da nije čišćeno godinama; foto: Fondacija "Tamara Misirlić"Smatraju i da zbog prirode svoje bolesti i navika, Milojković živi u takvim uslovima.

Humantarka iz Vranja Tamara Mislirlić, koja je u više navrata posećivala Miloša, nije saglasna sa tim, kaže da tamo godinama niko ništa nije uređivao, da Milojković nije sposoban da sam brine o sebi i da su uslovi u kojima živi nedostojni čoveka.

Ipak, kako bi mu makar malo olakšali život, oni su pozvali dobrovoljce da pomognu u čišćenju kuće, kao i u prikupljanju novca na broj računa 200-3453980101008-90.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mlacko

    19:25 // 10. 9. 2022.

    draga cvetanka ako ster toliko brizljiva osoba zasto ga niste vii uzeli da se starate o njemu kada mu je preminuo otac jer znam da se staratelj o njemu briine kupujemu odecu i obucu kupa se kod njega i hrani se kad je neradni dan

  • Zlobnik II

    15:01 // 6. 9. 2022.

    Na žalost ... u Srbiji ima nebrojeno mnogo ovakvih slučajeva ali su ih "zbrinuli" SNS-ovci !
    Pogledajte Atlagića, Orlića, Palmu, Rističevića, Miliju i , i , i ... "Gradsku vlast" !
    Al' kad "narod" progleda - živeće u mraku!
    Štednja struje - da ne progledaju za njihovo dobro! A kojí su "oni"...

  • Cvetanka

    14:24 // 6. 9. 2022.

    Jednom fin dečko.Tuga i zalost.Treba svi da koliko toliko pomognu,ali kod nas u selu ga vise iskorišcavaju.Staratelja treba kazniti.Ovo je sramota.Postaviti nekog,potpuno neutralnog(za starateljstvo)i kontrolisati na vreme.Grehota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: