Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 12. 7. 2011.

| Društvo

Neiskorišćen turistički potencijal Vlasine

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
vlaasinsko jeyero

SURDULICA - Stručnjaci su Vlasinsko jezero prepoznali kao jedno od najvećih turističkih potencijala Srbije. Bez obzira na prirodne resurse i bogastva koje ima čini se da na Vlasini uglavnoj svraćaju turisti iz Vranja, Leskovca i Surdulice koji imaju vikendice.

- Razvoj turizma na Vlasini godinama unazad je na nivou izrada studija i rešavanja brojnih problema vezanih za infrastrukturu, dok nikako da dođemo do toga da radimo na konkretnoj ponudi rekreativnih, turističkih, pa i kulturnih sadržaja za turiste koji odluče da odmor provedu na Vlasini – kaže Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica.

Na Vlasinskom jezeru trenutno postoji jedan hotel i jedan motel, kao i nekoliko odmarališta društvenih preduzeća, koja su uglavmnom zapuštena i neprivlačna turistima. Nikakve nove turističke ponude nije bilo poslednjih desetak godina.

- Jeste da dolaze ljudi koji žele mir i tišinu, ali nije samo to dovoljno za odmor. Posle osam sati uveče nemate gde kafu da popijete. Ima jedna uređena plaža ispred hotela i to je to. Pitaju me gosti gde da idu, šta da rade, jedino što mogu da ih uputim je da uživaju u prirodnim lepotama. Niko neće da mrdne prstom i da iskoristi ovo što nam je priroda dala – žali se Nada Marković koja dugo godina izdaje sobe i apartmane na Vlasini.

Vlasinsko jezero je poznato kao odlično mesto za organizovane pripreme sportista.

- Ja stalno insistiram na pripremama na Vlasinskom jezeru. Veliki su potencijali prirode, ali su neiskorišćeni, možda bi bilo dobro da osim postojećeg terena naprave još neki. Ja iskreno mislim, kao dugogodišnji sportski radnik, da je ovo savršeno mesto za kondiciju i zdravlje sportista – kaže Slobodan Stojković, trener fudbalskog kluba iz Bujanovca. 

Upravo sportski turizam jeste prioritet čelnicima opštine Surdulica.

- Planovi za razvoj turizma na Vlasinskom jezeru ubuduće moraju prioritetno da se oslanjaju na sportski turizam, visinske pripreme sportista su od značaja ali stavićemo akcenat i na sportski ribolov koji je atraktivan zbog šesnaest vrsta riba koje jezero ima. Prema nekim našim podacima oko 8.000 ribolovaca godišnje poseti Vlasinsko jezero - objašnjava Tončev.

Na Vlasini sada turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji tresetnih „plovećih ostrva“, koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u skladu sa vremenskim uslovima jer je područje Vlasine poznato po tome da se za jedan dan mogu promeniti četiri godišnja doba.

Cene smeštaja u hotelu su od 2.000 do 2.500 dinara po danu, dok privatni smeštaj u nekoj od vikendica na Vlasini košta od 5 do 10 eura za noćenje po osobi. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: