Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 1. 4. 2016.

| Društvo

Nejasna otpuštanja u niškom Vodovodu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vodovod
Zaposleni zabrinuti za svoju i budućnost preduzeća; foto: JV arhiva

Koliko će ljudi u niškom Vodovodu ostati bez posla, zašto nisu konsultovani šefovi i radnici samo su neka od pitanja sindikata. Direktor JKP “Naisus” Dejan Andrejević kaže da nema ničeg tajnovitog.

Oba reprezentativna sindikata negoduju jer je, kako kažu, sistematizacija propisana od strane Vlade urađena bez obavezujućeg mišljenja svih reprezentativnih sindikata, bez učešća struke "na potpuno tajnovit način".

Nijedan od resornih direktora, niti rukovodilaca sektora nije konsultovan u njegovoj pripremi, pa ni predstavnik zaposlenih u Nadzornom odboru, koji rukovodi najznačajnijim sektorima proizvodnje i distribucije vode - pišu sindikalisti.

Višak zaposlenih, kako kažu, određen je na osnovu ankete, pa je tako, tvrde sindikalisti, umesto 8 zapopslenih koliko je propisano planom Vlade, ponudu za raskid ugovora uz socijalni program dobilo 14 zaposlenih.

Takođe, dodaju oni, tridesetak radnih mesta je ukinuto, a ne zna se šta će biti sa ljudima koji tamo rade.

U preduzeću ne postoje jasni i transparentni kriterijumi po kojima prestaje potreba za određenim poslovima, ne postoji nikakvo obrazloženje direktora o razlozima prestanka potrebe za određenim poslovima, ni kriterijumi po kojima će nova radna mesta biti ponuđena zaposlenima - stoji u saopštenju koji su potpisali Samostalni i Sindikat “Nezavisnost”.

Na osnovu svega što prati racionalizaciju u “Naisusu” sindikati zaključuju “da je direktor sam sebi dao za pravo da ponude o sporazumnom raskidu radnog odnosa ponudi, u najvećoj meri, samo zaposlenima na osnovu ličnog animoziteta”.


Andrejević: Sve po zakonu

Prvi čovek niškog JKP “Naisus” Dejan Andrejević kaže da je racionalizacija “sprovedena po svim kriterijumima koje je propisao zakon”.

Nije bilo tajnovitosti, a sindikatima je omogućen uvid u svu dokumentaciju i imali su mesec dana da se izjasne o njima. Kontrolu su obavljale i nadležne uprave i konačnu odluku usvaja Gradsko veće - rekao je Andrejević.

Međutim, u Sindikatu “Nezavisnost” kažu da im direktor nije dozvolio da dokumentaciju o sistematizaciji iznesu iz pravno-kadrovske službe, već su morali tu da je pogledaju i da se izjasne.

Mi smo hteli da sa tim papirima konsultujemo sve direktore sektora od kojih smo saznali da ih niko nije pitao o viškovima, što je nedopustivo. Da pričamo i sa pravnicima, ali nismo mogli, jer nismo mogli da dobijemo ni kopiju dokumenta o planiranoj sistematizaciji - kažu u ovom sindikatu.

Protiv  takvih i sličnih postupaka direktora Andrejevića, kako kažu, oba sindikata “će se boriti svim raspoloživim zakonskim sredstvima” i neće učestvovati u postupcima daljeg  urušavanja preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljakse

    12:49 // 3. 4. 2016.

    Ovija sindikalci cutali kad je bivsi direktor zaposljavaja i kuso i repato.A sad dizu dzevu?

  • Dragana Petrovic

    20:13 // 2. 4. 2016.

    Svaka podrska Vucicu za sredjivanje Srbije i Andrejevicu za stanje u niskom vodovodu.

  • Eliot Nes

    17:39 // 2. 4. 2016.

    Nema nigde besplatnog šenlučenja.
    Nadoknadiće Andrejević štetu koju je naneo ovom gradu i radnicima Naissusa iz svog džepa, DO POSLEDNJE ŽUTE BANKE sa obračunatom Zakonskom kamatom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: