Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 2. 1. 2022.

| Društvo

Nekada se Nišlije nalazile kod "Robne kuće" i "Pionira", sada kod "Foruma" i "H&M"-a

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
Arhiv
Nekadašnja RK "Pionir"; Foto: Istorijski arhiv NIša

Iako žive u istom gradu, generacije Nišlija često različito nazivaju mesta sastanka. Dok se oni mlađi nalaze kod "Foruma" ili "HM-a", od onih starijih često se mogu čuti i sada već pomalo zaboravljena imena nekadašnjih robnih kuća, kojih je do pre dvadesetak godina bilo u svakom većem delu grada.

Prva robna kuća u Nišu zvala se “Napredak”, kasnije preimenovana u RK “Beograd” započeta je četrdesetih, a završena pedesetih godina 20. veka.

Posle završetka izgradnje konstruktivnog skeleta, prva dva sprata bila su dugo nedovršena, a u prizemlju je radila kafana sa baštom ”Promaja“ – navode iz Istorijskog arhiva Niša.

narodne novine arhiv Narodne novine obaveštavaju građane o otvaranju Robne kuće; Foto: Istorijski arhiv grada NišaNakon toga, ubrzo ih je otvoreno još nekoliko po celom gradu.

Na tadašnjem Trgu radničkih saveta (danas Trg patrijarha Pavla) otvaraju se univerzalna robna kuća RO “Nišpromet“, Robna kuća nameštaja “Jadranka“ i “Šipad“. U Knjaževačkoj ulici bila je RK “Sinđelić“, na uglu Dušanove i Obrenovićeve robna kuća “Angropromet“ (adaptirana za potrebe prodavnice “Gorenje“), a u ulici Branka Krsmanovića RK “Nišava“ – pokazuju podaci Istorijskog arhiva Niš.

pobedina Danas TC "Forum", nekada RK "Pionir"; foto: JV arhivaJedna od najpoznatijih bila je Robna kuća “Pionir“ na uglu današnje Obrenovićeve i ulice Nikole Pašića. Trgovačko preduzeće “Nišpromet“ otvorilo je vrata nove robne kuće na Dan mladosti 25. maja 1973. godine, a objekat od oko 8.000 metara kvadratnih izgrađen je na mestu nekadašnjeg bioskopa "Pionir“.

Sa raspadom SFRJ, propale su i robne kuće. Jedna od prvih koja je renovirana je upravo "Pionir", koja je 2011. godine preimenovana u tržni centar "Forum".

Dugo je Stara robna kuća u centru bila prazna, potom bila i ruglo grada jer je rekonstrukcija početa, pa zaustavljena. Konačno, 2016. godine se njena obnova završava i u njoj otvara prodavnica švedskog modnog brenda.

Preostali prostori u kojima su bile robne kuće takođe su promenili namenu, pa su mnogi od njih postali i kineske prodavnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samousluga Srbija

    03:46 // 4. 1. 2022.

    Moja omiljena samousluga ,,Srbija" pre tvrđavskog mosta - tamo smo sami kupovali marmeladu u ambalaži oblika čamca i bombone u ambalaži oblika kućice za pse. U samouslugu ,,Centar" nismo smeli, jer je preko ulice. Nekad bi šmugnuli do ,,Sokobanjske" u 7.juli, na uglu Orlovića Pavla... ♡

    • Smuk

      13:05 // 4. 1. 2022.

      @Samousluga... : "Trebič" !

  • Ljiljana Igić

    17:05 // 3. 1. 2022.

    Imao Niš I najbolje ime za ulicu POBEDONA.

  • Torpedo

    11:25 // 3. 1. 2022.

    Nekada je i bilo Nislija ! Nije vazno, gde su se sastajali, vec sto su voleli svoj grad, ponosili se njime i ziveli u skladu sa njegovom velicinom i znacajem !
    Nis je unistilo visestranacje, beogradizacija, postao je slepo crevo Srbije ! Mnogo vise je bio cenjeniji u SFRJ , sada je najveca zabokrecina !

    • Branislav

      17:26 // 3. 1. 2022.

      Torpedo,svaka ti je na mestu.

    • Smuk

      20:43 // 3. 1. 2022.

      @Torpedo : Bilo je Nišlija i novopečenih Nišlija ali su svi oni bili nosioci kulture i gospodskog ponašanja, iako smo živeli u socijalizmu.
      E , danas smo... ono što jesmo, na žalost !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: