Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 12. 4. 2018.

| Društvo

Nekadašnji direktori Elektrodistribucije oslobođeni optužbi za korupciju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Sud Palata pravde
Viši sud potvrdio presudu Osnovnog, svi okrivljeni oslobođeni optužbi; Foto: JV

Pravosnažnom presudom sud je oslobodio odgovornosti petoro nekadašnjih rukovodilaca niške Elekrodistribucije, koji su bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja, jer su bez tendera sklapali ugovore o kupovini softvera sa novosadskom firmom.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo u periodu od septembra 2005. do maja 2007. godine, jer su sa firmom Energosoft iz Novog Sada sklapali ugovore o nabavci softvera, na listi optuženih bili su tadašnji generalni direktor Aleksandar Janjić, šef računskog centra i suprug bivše pomoćnice gradonačelnika Niša Deane Stefanović Kostić - Miloš Kostić, finansijski direktor Dragan Tošić, komercijalni direktor Miroljub Jovanović i direktorka za logostiku tadašnjeg Jugoistoka Radica Vučković. građani EPS Direktori nekadašnjeg Jugoistoka nisu prekršili Krivični zakon, nema oštećenih, stoji u obrazloženju presuda; foto: JV

Rukovodioci u Elektrodistribuciji su krajem 2016. godine oslobođeni optužbi da su “korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem ovlašćenja pribavili korist firmi Energosoft u vidu dobijanja posla neposrednom pogodbom bez prethodnog javnog objavljivanja, na taj način što su zaključili ugovor o realizaciji dela poslovnog informacionog sistema”.

U obrazloženju presude Osnovnog suda, koju je potvrdio i Viši sud u Nišu, navodi se da u optužnici dela osumnjičenih nisu bila konkretno opisana.

Nisu opisane, niti pojedinačno opredeljene radnje koje je svaki okrivljeni pojedinačno preduzeo, nije ni navedeno da li je svaki okrivljeni takvom radnjom prekoračio, odnosno, iskoristio svoj službeni položaj ili ovlašćenje, te u čemu se sastoji to iskorišćavanje ili prekoračenje, ili su eventualno okrivljeni nekom drugom saizvrsilačkom radnjom sa umišljanjem doprineli u izvršenju krivičnog dela - navodi se u presudi.

U oslobađajućoj presudi piše i da su oštećeni u ovom slučaju apstraktni, jer se u optužnici navodi da su povređena prava "mogućih učesnika na tenderu".

Posledica krivičnog dela zloupotreba krivičnog dela može biti i teža povreda prava drugog, međutim, potrebno je opredeliti konkretno čija su prava teže povređena, koja prava su teže povređena i u čemu se konkretno ogleda povreda. U konkretnom slučaju to nije učinjeno, već je navedeno da su teže povređena prava mogućih učesnika na tenderu za izradu softvera, bez njihovog konkretizovanja - navodi se u presudi.

Viši sud u Nišu je novembra 2016. godine potvrdio ovu presudu i odbacio žalbu Tužilaštva kao neosnovanu.

Podsetimo, prvi ugovor sa Energosoftom vredan 170.000 evra sklopljen je oktobra 2005. godine neposrednom pogodbom, bez konsultacije Upravnog odbora preduzeća, kao i bez raspisivanja tendera. Za skoro dve godine sa ovom firmom potpisano je više od 10 ugovora, po kojima je Energosoftu isplaćeno više od 660.000 evra.

U optužnici koja je bila podignuta krajem 2012. godine stajalo je da su rukovodioci Upravi za javne nabavke dali i pogrešne informacije da je reč o nadogradnji softvera koji je 1998. godine kupljen od iste firme, a ne o nabavci novih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar I

    01:39 // 13. 4. 2018.

    Kakva logika suda: Nisu opredeljeni konkretni privredni subjekti čija su prava povređena!? A kako bi ih trebalo opredeliti bez javnog konkursa? Ludo i nezaboravno, cirkus i hoštapleraj.

  • Кажем ја

    21:49 // 12. 4. 2018.

    Ко има пара неће одговарати - неће ићи у затвор. Ко има пара лечиће се и преживети. Ко нема ... Да ли је апстракција фундамент кривичног права и кривичне одговорности?

  • Milja

    14:42 // 12. 4. 2018.

    Ma super, lepo su podelili parice i sad im sledi uživanje!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: