Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 19. 2. 2021.

| Društvo

Pojedine turističke agencije na jugu zatvorene, ostale bez posla i sektorske pomoći države

Autor:N.M, M.D, M.M, LJ.MIzvor:Južne vesti
zatvorene turističke agencije FOTO Vanja Keser
Neki od lokala u kojima su bile turističke agencije na jugu Srbije ispražnjeni; foto: Vanja Keser;

Skoro godinu dana su sa minimalnim prihodima i bez mogućnosti da zarade približno od onog pre početka epidemije virusa korona u Srbiji, kao i to što ih država ne prepoznaje kao jedne od najugroženijih korona krizom, doprinelo je da neke turističke agencije sa juga stave katance na svoje lokale, a ostale je stavilo pred izdisaj, upozoravaju njihovi predstavnici.

Iako su više puta upozoravali na “crnu situaciju” u sektoru turizma, protestovali i dobijali obećanja na sastancima sa ministarkom turizma da će im se pomoći, predstavnici turističkih agencija ukazuju da država i resorno ministarstvo i dalje ne prepoznaju koliko je ugrožen njihov sektor.

Ističu da od početka krize imaju gubitke od preko 90%, a da i pored toga prema državi moraju da plaćaju sve što ona potražuje, te da pored toga imaju i troškove za kiriju, struju, grejanje i ostale račune. zatvorene turističke agencije Leskovac FOTO Marko Mitic Kriza nije zaobišla ni agencije u Leskovcu; foto: M. Mitić;

Moja agencija je obnovila licencu, ali ona nam važi do 1. oktobra. Što znači da ako ove godine ne bude prolećne i letnje sezone, postavlja se pitanje zašto vaditi i plaćati tu licencu, koja je ove godine bila papreno skupa. Nas je licenca koštala oko 650.000 dinara, što je ogromna suma za vreme kada nemate prihode. To je plaćeno iz rezervi firme, ali ni one nisu nepresušne i tope se svakog meseca. Nama svakog meseca stižu doprinosi za plaćanje, država subvencioniše deo neto plate radniku, ali nas obavezuje da uplatimo ostatak i da platimo pune doprinose i da sledećeg meseca platimo sve to. A gde su tu kirije, troškovi za struju, grejanje... - kaže Slobodan Tarlać iz “Vip tours & Services”.

Polovina minimalca, kojom Vlada Srbije pomaže privredi, za njih bi, kako kažu, bila od koristi kada bi imali daleko manje gubitaka, kada bi država prepoznala realne probleme u njihovom sektoru i kada bi se posvetila njihovom rešavanju.

Ali mi ne prihodujemo. To bi veoma bila fina mera da je nama promet opao 10% ili 20%, pa bi nam ta pomoć značila. Mi imamo pad prihoda od skoro 100% - pojašnjava Tarlać.

zatvorene turističke agencije FOTO Vanja Keser Pad prihoda od preko 90%; foto: Vanja Keser;Na loše stanje u turizmu reaguju i iz Inicijative turističkih agencija Srbije navodeći da je malim privrednicima početkom 2021. godine postalo jasno da se državni paket pomoći ne isplati i da na duže staze stvara gubitke.

Paketi pomoći su sa uslovljavanjem neotpušanja radnika tri meseca nakon prijema poslednje isplate. Dakle, bez obzira da li ćete privređivati u narednom periodu, što vam niko ne može garantovati, ili ne, bićete prinuđeni da uzimanjem pomoći stvarate nove gubitke u poslovanju. To će dovesti sasvim sigurno do potpunog urušavanja male privrede i veliki broj privrednih subjekata iz najugroženijih delatnosti će morati staviti katanac na svoje radnje, agencije, restorane, kafiće - ističu iz TAS.

Prema podacima do kojih su došli iz TAS, preko 200 turističkih agencija je već zatvoreno u Srbiji, a u narednih mesec dana katanac na lokale staviće još oko njih 170, zbog čega je do sada u sektoru turizma otpušteno više od polovine radnika.


Korona kriza već stavila katance na turističke agencije na jugu

Precizne podatke koliko je turističkih agencija na jugu Srbije zatvoreno nema, jer ih, kako kaže predpredsednica odeljka Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije za južnu i jugoistočnu Srbiju Snežana Spasić, nema ni Ministarstvo turizma. Međutim, primećuje da se u Leskovcu smanjio broj otvorenih lokala u kojima su bile turističke agencije.

Pre korone bilo je 28 agencija. Sada su vrata od 5 agencija otvorena. Ostali su zaustavili rad i čekaju da vide kada mogu da ponovo krenu sa poslom. Neki su se preorjentisali na drugi posao - kaže ona.

Turističkih agencija koje su zatvorene, neke do daljeg, a neke za stalno, ima i u Nišu, sudeći po natpisima na lokalima u kojima su se do sad nalazile. U tržnim centrima "Gorča" i "Kalča" u Nišu, gde je najviše i bilo turističkih agencija, osvanuli su na nekim lokalima oglasi za izdavanje ili su ispražnjeni. VAK_6309 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" prošle godine u Nišu; foto: Vanja Keser

Iz kontakata sa kolegama, reklo bi se da su pred zatvaranjem 95% agencija koje su postojale do početka korona krize. Oko 20% agencija je uspelo da obnovi licencu u Ministarstvu turizma da bi se bavilo ovim poslom u 2021. godini, što znači da preko 70 odsto agencija nisu u mogućnosti da rade - naglašava Tarlać.

Praznih lokala u kojima su se prodavali turistički aranžmani ima i u Leskovcu, dok u Vranju one agencije koje su do sad imale najveći promet i dalje uspevaju da se izbore sa krizom.

Iako u teškoj situaciji zbog pandemije virusa korona, Turisticke agencije na teritoriji Prokuplja uglavnom uspevaju da uz minimalne uslove održe poslovanje.

Prema rečima vlasnika jedne od poznatijih agencija u Prokuplju, uglavnom se izdaju dnevni i vikend aranžmani po Srbiji, ali se veliki broj građana raspituje i za uslove putovanja u inostranstvo, posebno u Grcku.

Za sada im ništa pouzdano ne možemo reći, sve zavisi od aktuelne epidemiološke situacije. Ono što je izvesno i što se dobro prodaje su aranžmani po Srbiji, posebno poznati turistički centri poput Kopaonika i Zlatibora, a traži se mesto više i za banje - kaže on.

Iz turističkog sektora zato predlažu državi da pre dodele pomoći rangiraju sektore po ugroženosti, kako bi realnije sagledali one koji su najpogođeniji krizom koju je izazvala epidemija virusa korona. Ukoliko do toga ne dođe i ako ove godine sezona ne bude uspešna, upozoravaju da će skoro sve turističke agencije propasti ili će se preorjentisati na drugu delatnost.

Nema svrhe, ni poente baviti se nekim poslom koji 2 godine ne radi - naglašava Tarlać.

Podsetimo, zbog epidemije virusa korona građani manje putuju van granica zemlje, što je rad mnogih turističkih agencija još od dovelo u pitanje, zbog čega su iz dela agencija sa juga protestovali u centru Niša sredinom prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • redar

    20:45 // 19. 2. 2021.

    Sta ce da rade kad dodje povratak novca od ekskurzija to su milionski iznosi a zabranjene su nove kako bi iole mogli da vrate?

  • undertaker

    15:42 // 19. 2. 2021.

    Preorijentisi te se na primer na pogrebne usluge, ta delatnost u srbiji cveta I uvek ce biti posla, pustite vi putovanja, lepe stvari ali neprofitne.

    • Torpedo

      20:58 // 19. 2. 2021.

      Au, sto si humoristican, ovakve gluposti su samo tebi smesne ! Jel bi lupetao da ti zena ili dete rade u turizmu !?

  • Istina i samo istina

    15:10 // 19. 2. 2021.

    Imaju Privatnici para uštedeli su ne brinem ja za privatnike brinem za radnike oni će ispaštatai nešto za šta nisu krivi ali Privatnici jok bre more samo se setite kad je na vlasti bio ge sedamnaest koje kredite su podigli u nepovrat koje pomoći i donacije su dobili koje mašine pokupovali iz rasturenih državnih firmi vodili su tada svoje bebe na mitinzima koje su mahale zastavicama dobro se sećamo

    • Bojan

      17:43 // 19. 2. 2021.

      Kakav zluradi komentar jednog nepismenog nesrećnog čoveka.

    • Torpedo

      20:54 // 19. 2. 2021.

      @ Bojan- pored nepismenosti, ocigledno se radi i o bolesti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: