Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 20. 3. 2020.

| Društvo

Neki roditelji i dalje izvode decu u park, na jugu većina poštuje preporuku o kraćim šetnjama

Autor:J. Adamović, B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
VVV_1624
U parku Čair vidno manje dece, ali ima i onih koja se igraju na mobilijarima; foto: Vanja Keser

Da su mnogo srećni oni koji imaju dvorište, jer je počelo proleće i mnoga deca žele da budu napolju - najčešći je komentar roditelja, kojima je preporučeno da tokom vanredne situacije zbog korone ne puštaju decu u park. Ipak, i dalje ima onih koji vode decu na igralište, ali se većina odlučuje za kraće šetnje, tamo gde nema mnogo ljudi. Oni koji su odlučili da budu kod kuće smišljaju nove društvene igre i tako provode dane u karantinu, a nove ideje u Nišu mogu da potraže i od vaspitačica "Pčelice".

Na slike igrališta punih dece brojni su komentari i opomene roditeljima da nije raspust, da moraju da poštuju preporuke stručnjaka. Prvi dan proleća obično znači i prepune parkove. Ne i kada je vanredno stanje. Uglavnom su igrališta na jugu Srbije prazna, ali ima roditelja koji su i pored preporuka da i najmlađi provode vreme kod kuće izveli decu kako su navikli. VVV_1613 U parku Čair vidno manje dece, ali ima i onih koja se igraju na mobilijarima; foto: Vanja Keser

Uglavnom kažu da su na to bili primorani, jer su dani lepi i sunčani, deca ne idu u vrtić i školu i neophodno im je da se na kratko druže na igralištu.

Ipak, čini se da je većina poslušala savete i pronašla alternativu da prvi dan proleća provedu napolju - idu u kraće šetnje i to uglavnom tamo gde nema mnogo gužve.

VVV_1596 U parku Čair vidno manje dece, ali ima i onih koja se igraju na mobilijarima; foto: Vanja Keser Jesmo ga izvodili, ali smo išli na Čegar, u Oblačinu, na Nišavu kod Vrežinskog bazena, svuda gde nema ljudi, jer realno dete mora malo na sunce da izađe. Juče smo prošetali Duvaništem, bukvalno malo i nije bilo žive duše, sami smo prošetali i brzo se vratili kući. U parkove i mesta gde ima dece ne idemo - kaže mama dvogodišnjaka.

Ne izvodimo dete u park, ali jednom dnevno prošetamo pored reke koja nam je baš blizu. Ponesemo svu "neophodnu opremu" - maske, vlažne i antibakterijske maramice, vodu, gel za dezinfekciju. Ne idemo do mobilijara, nemamo kontakt sa drugima. Šetnja je oko 13, 14 sati, kada je i najtoplije - priča mama 4-godišnjeg dečaka.

Ima i onih koji kažu "samo terasa i zabava u kući", a mnogi roditelji ističu da su najsrećniji oni koji imaju dvorište. igranje kod kuće Neki su odabrali druženje kod kuće; foto: JV

Na sreću, imamo veliko dvorište i tu provodimo dosta vremena. Igračke i mobilijar dezinfikujemo redovno, goste ne primamo. Detetu prija vreme provedeno napolju, ali mu nedostaje društvo. Ipak, zdravlje je na prvom mestu i dok je ovakva situacija, nemamo kontakata sa drugima - kaže jedna od "srećnih mama".

Oni kojima nedostaju ideje za zabavu mališana kod kuće mogu da kontaktiraju Predškolsku ustanovu "Pčelica", gde će dobiti savet kako da olakšaju deci vreme koje moraju da provedu unutra. Mejl na koji mogu da pišu i dobiju savet vaspitača je: [email protected].

Cilj nam je da vreme koje deca provedu kod kuće bude ispunjeno igrama i aktivnostima prilagođenim interesivanjima i potrebama svakog od njih. Naša deca su najvažnija i zbog toga želimo da uživaju u svom detinjstvu čak i u ovakvim okolnostima - poručuju iz "Pčelice".


I leskovački parkovi skoro prazni, neki roditelji ipak izveli decu

Iako je preporuka nadležnih da se zbog smanjenja širenja virusa korona međusobni kontak između ljudi smanji, pojedini roditelji u Leskovcu izveli su decu napolje da se igraju. Park Leskovac 4, foto Bojana Stamenkovic Pusti i leskovački parkovi; foto: JV/B. Stamenković

Slika punih igrališta prethodnih dana sada se menja, sve je manje dece na igralištima. Oni koje smo sreli kažu da prate da deca ne diraju sve rukama, ali da moraju da ih izvedu na svež vazduh.

Mi živimo u zgradi i zaista je teško objasniti detetu zašto ne može napolje. Kontakt sa drugarima smo smanjili, ali je izvodimo da se ljulja i vozi bicikl. Vodimo računa da ne dodiruje sve, a sa sobom nosimo alkohol i dezinfikujemo ruke i ljuljaške ako se ljulja - kaže jedan od roditelja.

Park Leskovac, foto Bojana Stamenkovic Pusti i leskovački parkovi; foto: JV/B. Stamenković Ima i onih roditelja koji puštaju stariju decu da izađu napolje i bez njihove pratnje, ali su im, kažu, objasnili sve mere opreza.

Neki roditelji su obazrivi i kažu da će do daljeg svoje i kretanje svoje dece ograničiti.

Suprugu i meni je nešto lakše nego našim prijateljima jer živimo u kući i imamo dvorište. Ako su rekli da se ne krećemo bez potrebe, pridržavaće se toga, iako smo dete svakog dana izvodili u šetnju. Sada smo to ograničili na dvorište - kaže jedna mama. VVV_1600 U parku Čair vidno manje dece, ali ima i onih koja se igraju na mobilijarima; foto: Vanja Keser

Nešto starija deca igraju se sama, ali je njihova graja, od uvođenja vanrednog stanja i ukidanja škole, u Leskovcu znatno tiša.

U Vranju je jedini park zatvoren zbog rekonstrukcije, ali je bilo dece napolju, a uglavnom su šetali sa roditeljima ili vozili rolere i trotinete.

U Pirotu su parkovi pusti, a u nekim delovima grada dece i omladine nema ni na vidiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mama

    16:14 // 27. 4. 2020.

    VI ste sve pametne sto decu izvodite po virusu a mi smo sve glupe sto drzimo decu kod kuce po 25 stepeni bas ste marljive majke videcete kad vam se deca razbole zato toliko dece I nestaje zbog nemarljivosti majki samo bi da se otarase dece I pustaju ih po parkovima uzas...

  • Vladimir Putin

    08:53 // 21. 3. 2020.

    E ti će mi kažeš šta ću da radim!?!

    • Pentraksil

      04:21 // 22. 3. 2020.

      Ne, ti budi neodgovoran i samoziv, sta te briga za ostale.....A posle kada se prepune bolnice, kukaj sto drzava nema gde da te hopsitalizuje za najobicniju posekotinu ili povredu......

  • Савичов Дел

    06:54 // 21. 3. 2020.

    Људи,памет у главу , преминула особа,Бог да јој душу прости , имала је 59 година - поприлично мање од границе од 65.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: