Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 16. 6. 2016.

| Društvo

Nekim osmacima za test iz matematike 2 sata premalo

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Završni ispit
Ostao još samo kombinovani test; foto: ilustracija; JV

I polaganje ispita iz matematike uz jake kontrole na završnom ispitu za osnovce na jugu je proteklo bez problema, kažu u školskim upravama. Đaci, ali i roditelji, žalili su se da su zadaci bili obimni, pa je vreme od dva sata nekima bilo malo da odgovore na sva pitanja.

Drugi test završnog ispita polagalo je oko 3.100 osmaka u Nišavskom, 2.200 u Pčinjskom, 2.100 u Jablaničkom, 900 u Topličkom i 800 u Pirotskom okrugu.

Školskoj upravi u Nišu, koja pokriva Nišavski, Toplički i Pirotski okrug, roditelji su se već požalili.

Posle ispita dobio sam informacije da su zadaci bili obimni. Kažu da nisu bili teški, ali da jesu malo duži, tako da đaci nisu stigli da ih urade dobro kao test iz srpskog jezika - kaže rukovodilac Školske uprave u Nišu Dragan Gejo.

Desetak roditelja mu se požalilo da njihova deca, zbog dužine zadataka, nisu stigli da ono što su pisali grafitnom olovkom pređu hemijskom.

Prema uputstvu, sve što nije pređeno hemijskom olovkom ne priznaje se kao tačan odgovor. Ako to bude bilo problematično na nivou čitave zemlje, možda će da se rešava drugačije, ali ako bude sporadično, onda se ti zadaci, nažalost, ne priznaju - kaže Gejo.

Ni u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu nije bilo većih problema, a sitniji su, kaže rukovodilac Školske uprave Leskovac Bojana Milenković, rešavani u hodu.

Podsetimo, ovogodišnje polaganje zavšrnog ispita organizuje se uz najjače kontrole do sada. Osim distribucije testova do škola uz policijsku pratnju, što je nekoliko godina praksa u svim školama u Srbiji, neke u Nišavskom i Topličkom okrugu dobile su i nadzor iz Ministarstva prosvete.

Rešenja zadataka iz matematike možete videti ovde.


Ostao još kombinovani test

U petak, 17. juna đaci polažu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Nakon preliminarnih rezultata koji se očekuju u nedelju 19. juna, u ponedeljak 20. juna đaci će imati pravo na žalbe - prvo školskim komisijama, a zatim i Okružnoj komisiji čije će sedište u Nišu biti u Pravno-poslovnoj školi.

Konačni rezultati će biti saopšteni 24. juna kako bi budući srednjoškolci naredna dva dana u matičnim školama popunjavali liste želja.

Upis u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula.

Pošto svaki test nosi po 10 bodova, učenici na završnom ispitu mogu osvojiti ukupno 30, dok se uspeh u školi boduje sa maksimalnih 70 poena. Ovi bodovi se sabiraju na osnovi čega se pravi rang-lista i đak raspoređuje u prvu školu na listi želja za koju ima dovoljan broj bodova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ekspertski tim

    09:00 // 18. 6. 2016.

    ministra Verbica je ponovo napravio previd koji se deci obija o glavu.Zadatak 17 ima 4 resenja,jer koren ima 2 realna i 2 kompleksna resenja.Koren iz minus 2 na kvadrat nije samo plus 2...pa ako dete zadatak resi onako kako ekspertska grupa nije zamislila,nece dobiti rezultat koji se jedino boduje kao tacan.Mozda je bilo jos propusta,nisam detaljnije gledala,imam jos 6 godina do male mature.

  • Ljubisa

    01:45 // 17. 6. 2016.

    1/2 testa mogla da se uradi za 5-15 minuta. ( Znaci za 10 zadataka osatlo vise od 2 skolska casa na kojima se resava po PET zadataka ako se ne diktiraju. Toliko o vremenu.
    Ni jedan zadatak ne prelazi nivo za 4, tesko da su neki i nivo za tri.
    Na karju sta se bunite 80% su odlicni, ne pocenjuj U nekim skolama 50% imaju PETICE iz matematike a neznaju da rese ove trice od zadataka. PA GDE JE PROBLEM

    • Bane

      09:11 // 17. 6. 2016.

      G.dine Ljubisa.Da bi ste mogli da date merodavno misljenje o nekom pitanju u vezi skosltva naucite prvo pravopis.Ne kaze se neznaju nego NE ZNAJU itd.Durgo-Zbog takvih kao vi i vama slicni uvode se ove potpuno nepotrebne stvari kao sto je traumiranje dece u vidu ovih testova.Uglavnom profitiraju losi djaci jer je njima vec svejedno.Dobri se istraumiraju tog dana i lose urade TRICE od zadataka

  • Miroljub Jovanović

    18:39 // 16. 6. 2016.

    Objasnite autorima testa iz matematike da ovo nije test prijemnog za matematičku gimnaziju, Dokle više bolesnog eksperimentisanja sa nedužnom decom?

    • REALNO

      08:02 // 17. 6. 2016.

      Miko,Miko,kako objasniti mnogo petica iz matematike,koje to nisu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: