Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 27. 5. 2015.

| Društvo

Nema bombi u Popovcu, sledi razminiranje Medoševca

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Razminiranje-Centar.jpg
Za razliku od sela Bustranje, Popovac bio čist (foto: czrs.gov.rs)

U razminiranju okoline pruge, šipražja i njiva površine 60.000 kvadratnih metara na mestu gde se selo Popovac kod Niša graniči sa aerodromom "Konstantin Veliki" nije pronađena nijedna kasetna bomba, niti bilo koja eksplozivna naprava, kažu u Centru za razminiranje.

Dok su demineri organizacije "Stop mine" sa Pala od 5. maja proveravali ovo područje koje je postalo "sumnjivo" nakon što je u neposrednoj blizini te lokacije pronađena kasetna bomba zaostala posle bombardovanja 1999. godine, istovremeno je izvršeno "izviđanje preostale površine".

Celokupna teritorija Popovca smatra se čistom, posao smo završili prošlog petka. Jedino još rizično područje u Nišu jeste naselje Medoševac koje se nalazi u produžetku ove pregledane površine, takođe uz granicu sa aerodromom - kaže direktor republičkog Centra za razminiranje Branislav Jovanović.

Razminiranje Nakon razminiranja uz aerodrom u Popovcu, ostaje čišćenje terena u MedoševcuProjekat za čišćenje terena u Medoševcu je već izrađen, međutim, kako dodaje Jovanović, njegovo sprovođenje će zavisiti od obezbeđivanja sponzora.

Traže se donatori, njih je teško obezbediti. Ipak, ima indicija da ćemo se sa jednim od njih dogovoriti i da ćemo možda do kraja godine započeti i ovaj posao - kaže Jovanović.

Čišćenje terena kod Popovca finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi iz Slovenije.

Tokom bombardovanja 1999. godine kasetnim bombama su zasute lokacije u 16 opština i gradova u Srbiji, među kojima su Niš, Kraljevo, Brus, Preševo, Bujanovac, Kuršumlija, Raška, Gadžin Han, Tutin, Sjenica, Čačak, Vladimirci, Knić, Stara Pazova i Sopot.

Policija i vojska su tada, piše na sajtu Centra za razminiranje, uklanjale neekslodiranu kasetnu municiju sa površine zemlje, a sada se traži i uništava municija koja je prodrla u zemlju.

Podsetimo, i pored toga što je stradala od ove municije, Srbija još nije potpisala međunarodnnu Konvenciju o zabrani upotrebe kasetnih bombi, što bi, kako tvrde oni koji se za to zalažu, omogućilo pristup raznim fondovima za finansiranje ovog posla što bi ubrzalo čišćenje kontaminirane površine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: