Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 18. 11. 2016.

| Društvo

Nema dogovora oko cene zakupa lokacija za niške kioske

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
protest ispred gradske kuće
Nema dogovora sa Gradom; foto: JV

Zbog čak 4 puta povećane cene zakupa lokacija za kisokse u Nišu, ali i zbog straha da bi veliki lanci mogli da “preuzmu” njihove lokacije, dvadesetak vlasnika trafika protestvovalo je ispred Gradske kuće. Tome je prethodio razgovor vlasnika kioska sa niškim većnicima, na kojem nije dogovorena niža cena zakupa.

Umesto sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, kako je prvobitno bilo dogovoreno, zakupci trafika su razgovarali sa niškim većnicima koji su, tvrdi sekretar Udruženja privatnih vlasnika trafika Predrag Prole, kazali da licitacija za zakup lokacija ide po odluci kakva jeste.

Gradonačelnik se nije pojavio. Umesto s njim, razgovarali smo sa većnicima, čiji je jedini argument bio da to jednostavno tako treba i da je to njihova procena - rekao je Prole.

Međutim, kaže Prole, u Gradskoj kući im je rečeno da cena može biti promenjena, ali samo u slučaju da se licitacija pokaže kao neuspešna. Zbog toga će, kažu vlasnici trafika, “sabotirati” licitaciju.

Ovo nema veze sa politikom, ovo ima veze sa opstankom naših porodica. I ne interesuje me ko je na čelu grada, nego da li razmišlja o meni Kad bude bila licitacija, nećemo dati nikome da uđe u Opštinu Medijana. Ne damo i tačka! Ne može niko da uđe! - bio je glasan jedan od vlasnika trafika.

Gradski većnik Miloš Milošević, kaže kako su vlasnici kioska zahtevali da Gradsko veće donese odluku o smanjenu cena zakupa. Međutim on tvrdi da je to odluka prethodne gradske vlasti i licitacija će pokazati da li su bili u pravu.

To je odluka prethodnog Gradskog veća i po toj odluci se sada i sprovodi licitacija  ponuđenih lokacija u gradu - ističe većnik.

Milošević navodi i to da ako se pojavi bolji ponuđač, vlasnici trafika bi mogli da ostanu bez lokacija, koje zakupljuju više godina unazad.


Vlasnici trafika se plaše da će izgubiti lokacije

predrag prole "Bilo je i pretnji"; foto: JV U Udruženja privatnih vlasnika trafika tvrde kako je sve ovo plan da Grad uzme velike pare od lanaca trafika i monopolista, koji lako mogu da plate zakup lokacija.

Bile su pretnje. Radi se o firmama koje već drže lokacije u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu, a sada bi da zauzmu i atraktivne lokacije u Nišu - kaže Predrag Prole.

Gradski većnik Miloš Milošević ističe da vlasnici kioska nemaju prava da zahtevaju od Grada da utiče na to ko će koju lokaciju da dobije jer je to, kako kaže, protivzakonito i protiv svih pravila.


Koliko košta zakup lokacija za kioske u Nišu?

Cena zakupa lokacija za montiranje trafika u Nišu nije promenjena 10 godina, a na prethodnom Gradskom veću doneta je odluka da poskupi više od 4 puta.

Primera radi, lokacije u Ekstra zoni, koje su do prošle godine koštale 2.350 dinara po metru kvadratnom, od ove godine koštaju 10.950 dinara.

Podsetimo, zbog poskupljenja zakupa lokacija preko 4 puta, pre nedelju dana, vlasnici trafika protestvovali su ispred Opština Medijana, koja je raspisala poziv za licitaciju, zakazu za 28. i 29 novembar. Tada su u Udruženju privatnih vlasnika trafika najavili da će, u slučaju da Grad nema sluha za njihov problem, poslati pismo resornom ministru i premijeru Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: