Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 13. 11. 2023.

| Društvo

Nema protesta poljoprivrednika na jugu: "Podržavamo kolege sa severa, ali nismo organizovani"

Autor:Ljubisa MitićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda Kosta
Poljoprivrednici sa juga za sada ne planiraju proteste; Ilustracija; foto: A. Kostić

Dok se protesti poljoprivrednika šire Srbijom, poljoprivrednici sa juga žale zbog nemoći i straha da im se pridruže, ne zato što ih ne podržavaju, već zato što nisu organizovani, pričaju za Južne vesti.

Napominju da nemaju udruženje koje bi ih podstaklo na solidarnost sa ljudima koji su odlučili da se izbore za svoja prava da bi živeli od svog rada.

Iz godine u godinu zanemaruju se potrebe seljaka koji su život posvetili obradi zemlje, a poljoptivrednici ocenjuju da se time sistematski doprinosi urušavanju poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici sa juga unazad nekoliko godina su nezadovoljni, ono što proizvedu uz veliki trud često postane potpuno nerentabilno. Voće poput šljive i višnje postalo je "plen nakupaca" koji se bogate na račun niskih otkupnih cena, pa seljaci kažu da su bez ikakve perspektive jer od svog rada ne mogu da pokriju ni najosnovnije troškove proizvodnje. setva U toku setva pšenice u Topličkom kraju; Foto: Lj. M.

U Topličkom okrugu, gde uspeva najkvalitetnija sorta oblačinske višnje, poljoprivrednici ne mogu da zarade ni približno onoliko koliko ulažu. Dok cene đubriva, semena, preparata za zaštitu, goriva, ulja rastu i duplo više poslednjih nekoliko godina, cene voća se smanjuju što je mnoge poljoprivrednike primoralo da napuste svoje voćnjake, ili da rade samo za svoje potrebe. Cena šljive, na primer je smanjena sa 60 koliko je bila pre tri, četiri godina na 30 dinara. Jasno je da je država saučesnik u iskorišćavanju seljaka i mi želimo da se to promeni, ali niko za sada nema snage da se pridruži protestu - pojašnjava poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Naglašava da su poljoprivrednici sa juga možda i nezadovoljniji od svojih kolega koji su odlučili da dignu glas i pokušaju da se izbore da se njihov rad koliko-toliko poštuje i isplati, ali da oni nemaju snage, a ni organizacionu sposobnost da pokrenu proteste i blokade puteva.

Na žalost, ovde su poljoprivrednici toliko siromašni da ne mogu ni da se bune. Subvencije koje država daje idu samo privilegovanima, najčešće se dobijaju po partijskoj liniji, a mi sve to vidimo i ćutimo. Zato su sela sve praznija, poljoprivredom se bave uglavnom stariji ljudi i penzioneri, mahom za svoje potrebe. Podržavamo naše kolege da istraju, znamo da se oni bore i za nas i da bi im se pridrućili, ali što zbog straha, što zbog neorganizovanosti, za sada je sve to teško da se izvede - dodaje voćar iz okoline Prokuplja (ime poznato redakciji).

Inače, više udruženja poljoprivrednika Srbije započelo je tokom dana proteste i blokade pojedinih puteva na severu zemlje, sa zahtevom da se uredi tržište poljoprivrednih proizvoda i dodeljivanje subvencija.

Poljoprivrednici su traktorima blokirali između ostalog svih šest ulaza u Rafineriju nafte u Novom Sadu da bi, kako kažu, sprečili distribuciju nafte i tako primorali Vladu da pregovara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:17 // 20. 11. 2023.

    Ovde su Turci ostavili dubok trag,a mozda i 'matevacka carapa"...jug je uvek bio uz vlast,ma kakva ona bila,a tako ce vidim i ostati...vecina su polutani,tako da im poljoprivreda nije jedino zanimanje,sem uzgoja marihuane periodicno...velika podrska severu,istrajte u borbi,ionako ce ovaj jug pripasti nekom drugom...vidim u prokuplju pale masine onima koji su opozicionari. U STRAHu su velike oci...

  • Subotičanin

    13:21 // 15. 11. 2023.

    Pa, organizujte se onda! ili se ne javljajte!

  • Zoki ajduk

    09:07 // 14. 11. 2023.

    Nema organizovanja zato što je poljoprivreda na jugu sporadična pojava.
    Po selima ima tek po nekog ko se bavi poljoprivredom, lakše je ići u fabriku što i treba razumeti. Poljoprivreda nije sigurna, cene dosta osciluju, posle jedne dobre godine naredne tri su loše. Ulaganja su sve veća, ranije si mogao da proizvedeš nešto sa veoma malo para, sada je sve preskupo, đubre, hemija itd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: