Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:27, 14. 11. 2010.

| Društvo

Nema spajanja "Bore" i "Sremca"

Autor:B.G.Izvor:City radio
foto: UrbaNS, skyscrapercity.com

NIŠ - Ministarstvo prosvete Srbije neće prihvatiti predlog da se gimnazija Stevan Sremac i Gimnazija Bora Stanković spoje u jednu školu, rečeno je na sastanku direktora ovih gimnazija sa pomoćnikom ministra prosvete u Beogradu, prenosi City radio.

Vest da je predlogom Plana upisa đaka "Mreža škola", predviđeno da se Prva niška gimnazija Stevan Sremac i Bora Stanković spoje u jednu školu uzdrmala je nedavno Niš. Na nju su reagovali i zaposleni u školama, ali i sadašnji i bivši učenici.

Direktor Prve niške gimnazije "Stevan Sremac", Milan Stojanović, izjavio je za City radio da je pre dva dana dobio potvrdu u Ministarstvu prosvete da do spajanja ipak neće doći.

- Oduvek sam smatrao da ta priča o spajanju dveju gimnazija ne može da prođe i da je to samo predlog koji je bio preuranjen i donet bez prethodne konsultacije sa ljudima koji su relevantni na tom polju. Od kada je krenula čitava priča nakon ovog predloga, ja sam imao više razgovora sa nekim našim lokalnim zvaničnicima na nivou grada, a takođe i sa ljudima u Ministarstvu prosvete, i već imamo potvrdu da Ministarstvo prosvete neće prihvatiti taj predlog. Ministarstvo prosvete predložiće nešto drugo, ali do spajanja neće doći - kaže Stojanović.

Stojanović kaže da je na sastanku sa pomoćnikom ministra, Želimiro Popovim, koji je predložio narodni poslanik iz Niša Dušan Milisavljević (DS), konstatovano da spajanje ne bi bilo dobro rešenje.

- Spajanjem škola ne bi se uštedelo ništa, a dobila bi se jedna ogromna škola koja se jednostavno ne uklapa u politiku Ministarstva prosvete. Pomoćnik ministra sa kojim smo razgovarali upravo je to i rekao, da bi se spajanjem dobila škola od 1.500 učenika a već postoji negativno iskustvo kada je reč o tako velikim školama - kaže Stojanović.

Kada je reč o tome da jedna od škola, najverovatnije Bora Stanković, dobije novu zgradu, Milan Stojanović kaže da se i na tu temu razgovaralo sa gradskim zvaničnicima, i da će se to pitanje najverovatnije rešavati u naredne dve godine:

- Trebalo bi da se pronađe adekvatan prostor za drugu gimnaziju, jer je procena da bi i jedna i druga gimnazija daleko bolje funkcionisale da imaju zasebne zgrade. Sa druge strane i u razgovoru sa pomoćnikom ministra rečeno nam je da bi to bilo dobro rešenje za naš problem. Tu pre svega mislim na tu skučenost i teškoće u radu, jer delimo prostor. Kako je planom o reformi gimnazija predviđeno da gimnazije rade jednosmenski, onda bi to mogao biti početak te priče da naše dve škole, svaka u svojoj zgradi, rade u jednoj smeni i da onda bude i više prostora i mnogo više vremena za dodatne i vannastavne aktivnosti, što je u ovim uslovima jako teško. To je nešto što nas tek očekuje, ali ukoliko do toga dođe doneće mnogo koristi i jednoj i drugoj školi, i omogućiće mnogo bolju organizaciju nastave i uopšte funkcionisanja škola - dodaje Stojanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: