Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 7. 4. 2017.

| Društvo

Nema trajnog rešenja za divlju deponiju u centru Niša?

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
đubre
Đubre se u ovom delu grada svakodnevno gomila; foto: čitalac

Kartonske kutije, staklene flaše, plastične kese, ambalaža, ali i ostaci hrane, koje bacaju vlasnici obližnjih kafića svakodnevni su prizor na Trgu republike u samom centru Niša. Dok u JKP “Mediana” kažu kako bar dvaput dnevno uklanjaju đubre, a u Komunalnoj policiji da kažnjavaju one koji to rade, smetlište se iznova pojavljuje.

Nišlije su zgrožene prizorom đubrišta u centru grada preko puta Gradske uprave, na kraju Kazandžijskog sokačeta u kome se nalaze brojni kafići i kafane. Đubre se ovde svakodnevno gomila, uprkos kontejnerima i kantama za reciklažu koje se tu nalaze.

Tužno je videti ovo u samom centru grada. Šta mogu da pomisle stranci koji dolaze u naš grad kada vide ovaj prizor? Nadam se da će slike biti objavljene, da se nadležnima skrene pažnja da urade nešto sa mini deponijom u centru grada - kazao je on.
 

U JKP “Mediana” navode kako rade sve što je u njihovoj nadležnosti i da dvaput dnevno čiste ovaj deo grada. Objašnjavaju da, pretežno vlasnici kafića, tu svakog dana bacaju velike količine đubreta, a ne u kontejnere predviđene za selektovanje otpada.

Mi smo sve počistili i postavili kante za odlaganje ambalažnog otpada. A vlasnici ugostiteljskih objekata su Zakonom u obavezi da tamo odlažu otpad. Mi dvaput dnevno čistimo tu lokaciju. Svakog jutra dolaze naše ekipe da čiste, ali se đubre opet u toku noći nagomilava - kazali su u “Mediani”.

Podsetimo, u prilog tome koliko Nišlije ne mare za životnu sredinu govore i divlje deponije širom grada i okoline. Tako su građani preko aplikacije "Prijavi problem" redakciji Južnih vesti dostavili fotografije na kojima se vidi čak nekoliko smetlišta na Memorijalnom parku "Bubanj", a jedan Nišlija prijavio je i deponiju pored same magistrale na putu ka Donjem Međurovu.


Komunalna policija: Nastavljaju sa bacanjem smeća iako ih kažnjavamo

šubre Psi lutaci i vetar raznose đubre i po parku; foto: čitalacU Komunalnoj policiji ističu da su u poslednje 3 godine kaznili devetoro odgovornih za divlju deponiju na Trgu republike.

Više puta je Komunalna policija kontrolisala u tom kraju. Pre svega, insistirali smo na tome da ugostitelji ispoštuju Zakon, u smislu da su svi oni u obavezi da poseduju posudu za odlaganje smeća. Međutim, to ugostitelje i dalje ne sprečava da bacaju đubre svuda uokolo, pa čak i pored kontejnera. U poslednje 3 godine kaznili smo devetoro njih - kazali su Komunalnoj.

Ovim problemom, navode u Komunalnoj policiji, trebalo bi da se bavi i Inspekcija za zaštitu životne sredine.


Kamere kao potencijalno rešenje?

đubre 3 Da li će video-nadzor pomoći u sankcionisanju počinioca?; foto:čitalacU Komunalnoj policiji najavljuju da bi najverovatnije trebalo tokom leta da se u tom delu grada postave kamere, kako bi lakše identifikovali one koji bezobzirno bacaju đubre tamo gde mu nije mesto.

Mi imamo ovlašćenje da koristimo video-nadzor radi preventivnog delanja. Na taj način, lakše ćemo da identifikujemo počinioce. Inače, to bi trebalo da bude postavljeno juna ili jula ove godine - kazali su u Komunalnoj policiji.

Komunalci najavljuju i da će kamere biti postavljene na još nekoliko “kritičnih” lokacija u gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Premović

    17:23 // 9. 4. 2017.

    Krivac za te gomile uglavnom ambalažnog otpada nisu ugostitelji već direktor JKP Mediana g-din Vučković. Ugostiteljstvu treba poseban sistem primarne selekcije koji bi bio prilagođen režimu rada ugostitelja a ne neefikasnom JKP Mediana. Znam za barem dve firme koje su nudile da uvedu ovakav sistem ali je to g-din Vučković odbio sa obrazloženjem: mi ćemo to sami! Pa što niste sami….

    • Nišlija

      09:26 // 10. 4. 2017.

      Svi pravni subjekti koji posluju na teritoriji grada Niša imaju obavezu da poštuju izgrađen sistem. To što mnogi od njih ne žele da otpad bacaju u kontejnere nego pored, jer je brže i lakše, ne može jkp da spreči. A ugostitelji umesto da svoju ambalažu pakuju u posebne vreće i dan dans sve bacaju u istu kantu jer nemaju vremena, prostora, kako će jadni. Oni ni fiskalne ne daju, svi su iznad vlasti

  • miki

    20:24 // 7. 4. 2017.

    svaka "pohvala" za "efikasnost" komunalne policije! 9 kazni za 3 godine, znači 3 godišnje, jedna na 4 meseca! treba i da primaju platu jednom u 4 meseca! šta mi ljudi placamo! sramota

  • PROTEST

    17:00 // 7. 4. 2017.

    Ej,"divlja deponija" u centru? Pa koji ce nam djavo Komunalna-produkt sistema? Na ulice,u protest i protiv ovih Lezilebovica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: