Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 12. 3. 2020.

| Društvo

Nema većih izostanaka u školama i vrtićima na jugu, roditelji ipak u strahu

Autor:J. A, B. S, M. D.Izvor:Južne vesti
škola
Škole nisu zatvorene, ali roditelji strahuju zbog korone; foto: JV/B. S.

Iako su nadležni rekli da nema potrebe da se zbog korona virusa zatvaraju škole, mnogi roditelji su u strahu i smatraju da je to pogrešna odluka, ali prema zvaničnim informacijama školske klupe i vrtići nisu prazni i samo manji broj dece na jugu je ostao kod kuće. Higijena je bolja nego ranije, kažu nadležni i naglašavaju da ima sapuna i da se sve dezinfikuje kako se virus ne bi širio.

Nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića i stručnjaka odlučeno je da se zbog korone zabrane skupovi u zatvorenom prostoru, ali da se škole ne zatvaraju. Kako su objasnili svakog dana će pratiti koliko učenika izostaje i da li deca više obolevaju nego obično i tek tada će škole i vrtići prestati da rade, a smatraju da je to sada nepotrebno i pogrešno.

Neke od poruka stručnjaka koje su upućene roditeljima su da ne vode decu u vrtić i školu ako im nije dobro, kao i da oni nisu u rizičnoj kategoriji, ali da mogu da prenesu virus. To neke roditelje nije umirilo, jer su se isti stručnjaci pre samo par nedelja smejali i govorili o koroni kao o "najsmešnijem virusu".

Mi ne osporavamo zvanične procedure, nego se plašimo što ih nema. Čas se smeju, čas viču sa televizije, a ne kažu nam šta da radimo. Toliko ne ulivaju poverenja, da mi sami moramo da se štitimo. Našu decu, pa sebe. Moja do daljeg neće u školu - kaže otac 2 osnovca.

Iako su mnogi roditelji u strahu, a neki decu čuvaju kod kuće, zvanični podaci Školske uprave u Nišu za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug pokazuju da nema većih izostanaka. Načelnik Dragan Gejo kaže da od 10 do najviše 30 učenika danas nije bilo na nastavi, ali da je to mali procenat u odnosu na broj đaka.

To je redovno stanje, jer ako škola ima 1.000 učenika šta je što nije došlo 30, to je mali procenat. Nema ništa alarmantno. Nama javljaju svakog dana broj odsutne dece u odnosu na broj učenika, mi to svakog dana šaljemo Ministarstvu, nemamo nijednu da nije došao enorman broj učenika. Pirotski i Toplički još nemaju ni jednog prijavljenog sa korona virusom tako da nema ni tamo - priča Gejo.


U niškoj "Pčelici" dali preporuke roditeljima

Roditelji čiji mališani idu u neki od vrtića Predškolske ustanove "Pčelica" dobili su preporuke da budu oprezni i prate upustva zbog virusa - da ako dete dobije temperaturu dok je u vrtiću odmah dođu po njega, a da ako dete uveče ima veću temperaturu ne dovode ga ujutru u obdanište.

Dete sa infekcijom sluzokože usta ili očiju ne voditi u vrtić; Dete koje ima dijareju, ne treba dovoditi u vrtić; Vaspitači u vrtiću ne smeju da daju deci lekove. U ovom periodu je važno da što manje odraslih borave u vrtiću (osim zaposlenih) kao i da zadržavanje u prostorijama i dvorištu vrtića bude što kraće - preporuke su iz "Pčelice".

I Gejo kaže da je preventiva u školama najvažnija i da je kontrola i higijena bolja - dezinfikuje se više puta dnevno sve, kvake, stolovi i stolice, pa čak i dnevnici, deci je objašnjeno da češće peru ruke i stalno se provetravaju prostorije.


I u Jablaničkom okrugu deca u školskim klupama, roditelji zabrinuti

Iako je na snazi odluka o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorijama, vrata škola i vrtića su otvorena. Roditelji dece kažu da ih puštaju u školu i vrtiće, ali da strahuju da bi deca mogla da budu u kontaktu sa korona virusom.

Kao i u ostalim, i u Jablaničkom okrugu su škole i vrtići i dalje otvoreni, jedan od roditelja osnovaca kaže da deca idu u školu, da je sa njima pričao o merama zaštite, ali da se “u vazduhu” oseća neka vrtsa straha.

Nismo do sada imali ovakvu situaciju, pa smo i mi malo uplašeni i zabrinuti. Deca nam idu u školu, pokušavao da im ukažemo na mere prevencije i na njihovu važnost, ali opet postoji ta bojazan da im se nešto ne desi - kaže jedan od roditelja.

Iako ima onih koji veruju u procenu da škole i vrtiće ne treba zatvarati, pojedini roditelji smatraju da deca u ovakvim okolnostima ne bi trebalo da idu u škole.

Milsim da se tako samo povećava šansa za prenošenje virusa. Smatram da treba škole zatvoriti na nedelju, dve dana, iz predostrožnosti - kaže drugi roditelj.

Đaka ima u školskim klupama, ali u vrtićima, prenose roditelji i nastavnici, i za sada se gradivo i aktivnosti odvijaju po planovima.


Nema većih izostanaka ni u Pčinjskom okrugu

Slična je situacija i u Pčinjskom okrugu i mališani idu u vrtiće, a nema većih izostanaka ni u školama.

Kod nas se nije smanjio broj dece, vrlo malo od jutros, ali to je uobičajeno, jednog dana dođe veći broj dece u vrtić, sutra manji, stanje je kao i uvek. Čak ni roditelji ne reaguju panično, verovatno su svi informisani, za sada nema panike i straha. Jedino što su otkazana okupljanja, pridržavamo se preporuka Ministarstva - kažu iz Predškolske ustanove “Naše dete”.

Direktorka Osnovne škole “Vuk Karadžić” Marina Stojanović kaže da je sve regularno, da nema straha među roditeljima i da se pridržavaju preporuka Ministarstva.

Moja deca ne idu u vrtić već mesec dana, iz privatnih razloga, ali da moraju da idu, da ja moram na posao, ne bih imao nikakav problem. To je iz ugla majke malo drugačije, vidim da je generalno panika, ali nemaš gde - to ti je što ti je - dodaje roditelj.

Roditelji kažu da su u blagom strahu, jer u apotekama ne mogu da nabave sredstva za dezinfekciju i maske, ali da su deci više puta objasnili kako da se ponašaju u školi ili vrtiću kako bi se zaštitili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gaga

    10:15 // 14. 3. 2020.

    Da li se plasimo za decu ili sto mogu da nam prenesu virus. Zar su do sada deca sa temperaturom i diarejom isla u vrtic??????
    Po nekima, treba zatvoriti vrtice, skole, fakultete, firme (jer neko treba da ostane da cuva tu decu), naravno i prodavnice jer ce se proizvodnja svega prepoloviti a prodavci i kasiri mogu biti super sejaci virusa. Ajmo svi na kolektivni odmor u kuce, na 28 dana. Sto je s

  • Jasmina

    09:31 // 14. 3. 2020.

    Dezinfekcija i higijena u školama bolja ? Možda u školi u kojoj ide načelnikovo mlađe dete ?
    U školama u kojima idu moja deca tetkice imaju jednu do dve krpe za čitavu školu, tečni sapun se razređuje vodom (gde ima dozera), koji cure.
    Posebna priča su "dezinfekciona sredstva" u vidu balona od 5l tečnosti za pranje šoferšajbni, koja se razređuju vodom da ima više !
    Broj dece juče, prepolovljen.

  • Aleksa 2

    09:07 // 14. 3. 2020.

    P.S/
    Juče u školi moje dece, broj učenika je prepolovljen. Tako je i u nekim drugim školama u gradu u kojima idu deca prijatelja i rođaka ali i nastavnika.
    Širenje panike nisu ove informacije već netačne informacije tj. dezinformacije koje čujemo iz usta Načelnika školske uprave Niš, koje su lako proverljive !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: