Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 6. 12. 2010.

| Društvo

Nemoć sindikata u Jablaničkom okrugu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Nemoć sindikata na jugu Srbije – od Leskovca, do Lebana i Bojnika, Vlasotinca, Medveđe i Crne Trave – uočljiva je u svakom kolektivu.

U mnogim sredinama Jablaničkog okruga nema sindikalnog organizovanja, a drugde, gde sindikat formalno postoji, toliko je slabašan da od njega radnici nemaju koristi.

- Naša iskustva govore da je teško organizovati jako sindikalno delovanje iz same baze, odnosno u preduzećima, a od tog stanovišta ima malo izuzetaka, kao što su primeri Hemijske industrije Nevena ili kompanije Zdravlje Actavis – ocenjuje Jovica Nedeljković, sekretar VSSS Jablaničkog okruga, uz naglasak da aktivnost sindikata u kolektivima u najvećoj meri zavisi od angažovanja samih predsednika.

U Savezu samostalnih sindikata smatraju da su u preduzećima sindikati mnogo efikasniji ako postoji centralizacija, odnosno ako se deluje sa viših istanci i tako direktno pomaže aktivnost organizacije.

- Mnogo puta smo pokazali da predsednici sindikata u našim kolektivima nisu u stanju da se suprostave arogantnom ponašanju vlastodržaca, bez obzira na strukturu kapitala, a za to je dobar primer "Interlemind" gde je naš predsednik sindikata dobio otkaz samo zašto što je tražio poštovanje sindikalnih prava – ocenjuje Nedeljković.

U sindikatu Nezavisnost u Leskovcu mnogo je utrošeno nepotrebne energije da se stanje popravi, ali su razultati više nego skromni. Iz prakse ima više primera koji ilustruju ovakvo stanje.

U "Trenka radu", proizvodnoj radnioci Specijalne škole u Leskovcu, gde radi 29 radnik, među kojima je 9 sa invlaiditetom, osam meseci ne primaju nikakvu zaradu, a dugo im se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osguranje.

Momčilo Nikolić ovde radi 19 godina, pre nekoliko dana primio je februarsku zaradu od 15.000 dinara, a poslednjih pet godina, prema njegovoj evidenciji, nisu uplaćeni porezi i doprinosi fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja.

- Kakav sindikat, to kod nas ne postoji. Kome se sve nismo žalili, ali ne vredi. Sila je jača od svih naših namera – kaže Nikolić, uz naglasak da za njega nije uopšte važan način organizacije sindikata, nego ostvarivanje prava iz zakonskih propisa.

Predsednik Štrajkačkog odbora sindikata Nezavisnost u "Trenka radu" Dragan Nikolić kaže da je organizacija sindikata prvi uslov uspešnosti u ostvarivanju cilja, ali primeri iz prakse govore da ni najbolja organizacija u našim uslovima ne garantuje da će elementarna radnička prava biti zaštićena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: