Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 1. 11. 2012.

| Društvo

Neobičan hobi - Nišlija crta stripove

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f

Predrag Stamenković iz Niša crta stripove, ilustracijie i karikature. Iako mu je to profesija, kaže da najviše voli crteže koji spontano nastaju dok provodi vreme sa prijateljima.

c Diplomirao je Grafički dizajn na niškoj Akademiji, a danas se pretežno bavi ilustracijim i kratkim stripom. Dok govori o svom radu na papiru ispred njega spontano nastaje neobično zanimljiv crtež.

Predrag kaže da mu svakodevica budi najveću inspiraciju i da često crta svoje prijatelje dok opušteno sede u nekom od niških kafiće, a da mu politička scena često predstavlja podstrek za iscrtavanje karikature.

- Moj pristrup stripu je malo alternativniji i po temama i po načinu crtanja. Ne radim često duge forme, već kratke, gotovo "nedovršene" priče koje čitaocu dožvoljavaju da sam odabere kraj... - objašnjava Predrag.

Ovaj Nišlija je praktično ceo svoj život okružen stripovima.

- Od malih nogu sam bio zaljubljenik u strip, a počeo sam da ih crtam još u predškolskom - kaže Predrag.

v Njegove neobične ilustracije bile su objavljivane u alternativnom magazinu "Šlic", časpoisu za naučnu fantastiku "Omaja" i mnogim drugim. Takođe mu oslikavanje zbirki pesama predstavlja veliki izazov.

- Trenutno me inspiriše poezija Čarla Bukovskog, pa radim ilustracije za neke od njegovih pesama - objašnjava ovaj kreativni Nišlija.

On je svojom grupom prijatelja, takođe zaljubljenika u ilustraciju, formirao grupu "Čaj... Odličan" koja radi na promociji ove vrste umetnosti.

c Pre par godina sa grupom je učestvovao u organizaciji "Niških dana stripa" koji su bili održani u različitim galerijama u Nišu. Stamenković objašnjava da iako je bilo puno zainteresovanih to nije moglo da se održi zbog nedostatka sredstava.

- Bilo bi dobro da Grad ima malo više sluha za ovu vrstu umetnosti jer su "Niški dani stripa" prema mojim saznanjima imali više poseta od svih drugih izložbi u godinama dok su se održavali - dodaje Predrag.

On napominje da u Nišu ima puno mladih autora koji su zainteresovani za strip i napominje da bi bilo dobro kada bi postojala radionica gde bi mogli da razvijaju svoj talenat.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag Stamenković

    18:56 // 10. 11. 2012.

    Hvala na komentarima, Profo, bravo, pozdravi tih stotinak koje znas.

  • Ivan Kostic

    16:49 // 3. 11. 2012.

    ovaj Profa mora da je mnogo bolji crtac stripova od Pedje cim se ovoliko uzbudio.. uradite i sa njim jedan intervju.

  • Milan Terzic

    12:31 // 2. 11. 2012.

    Koliko sujete i zlobe u palanackim komentarima :) Sad mi je jasno zasto pored srpskog lonca u paklu ne mora da stoji cuvari :) Samo napred Peksi, oni koji se dignu malo vislje, onima dole deluju sitno ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: