Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 24. 3. 2016.

| Društvo

Neophodne evidencije pasa, vlasnika, privatnih azila i odgajivačnica

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
psi lutalice
Udružili se nadležni i ljubitelji životinja u rešavanju višedecenijskog problema; foto: V. K.

Uz to da je za rešavanje problema pasa lutalica Nišu neophodan azil, direktor JKP Mediana Bratislav Vučković kaže da su nužne i evidencije vlasnika svih pasa, privatnih azila, odgajivačnica i "neka vrsta zoo-katastra".

Kako je Vučković rekao na sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu životinja, inspekcija i komunalne policije, gde je u znak podrške došao i Bora Đorđević, počinje rešavanje "višedecenijskog problema pasa i mačaka lutalica".

Ovo je početak dobre saradnje i pružanja ruke između nas komunalaca i udruženja za zaštitu životinja - rekao je Vučković.

psi-staro-groblje-vanja Velika odgovornost na nesavesnim građanima; foto: V. K.Odgovarajući na ranije navode na društvenim mrežama da će Grad narediti eutanaziju pasa, on je istakao da tako nešto niko nikad nije naložio i da "Mediana" radi prema planu i programu usvojenom na Skupštini Grada i u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Prema njegovim podacima, od 2011. do 2015. godine zoo-higijeničarska služba na niškim ulicama uhvatila je oko 5.000 pasa lutalica, od toga je oko 4.200 sterilisano, pa vraćeno na ulice, a oko 800 pasa udomljeno.

Ako smo toliko pasa uhvatili, sterilisali i udomili, odakle sada na niškim ulicama nesterilisanih, nečipovanih pasa koji, pošto su nesterilisani, izražavaju svoju agresivnost? - pita Vučković.


Tražimo kazne za neodgovorne vlasnike

Pošto i Vučković i članovi udruženja pretpostavljaju da je razlog za povećan broj pasa na ulicama to što ih vlasnici izbacuju, na sastanku se postavilo i pitanje kažnjavanja neodgovornih vlasnika.

Tvrdimo da, ako bi se teoretski u ovom momentu sklonili svi psi sa ulica Niša, već za par meseci bi stanje bilo isto, ako ne i gore, upravo jer nadležne institucije ne prepoznaju glavni i jedini uzrok problema, a to je neodgovorno vlasništvo - kaže Ana Mitrović iz Udruženja "Pseća sreća".

Ona je istakla i činjenicu da u Nišu niko nikada nije kažnjen ni za držanje nečipovane, odnosno neobeležene životinje, a pogotovo ne za njeno izbacivanje na ulicu.

To opet dovodi do zaključka odakle i na koji način se dešava konstantno povećavanje broja uličnih ili takozvanih napuštenih životinja koje se po potrebi terminološki veoma brzo pretvaruju u lutalice - kaže Mitrovićeva.

800x600-sinteri Staro groblje jedna od lokacija gde ima puno napuštenih pasa; foto: B. J.Njeno i ostala niška udruženja ljubitelja životinja kažu i da prihvatilište u koje se sada psi odvoze "ne ispunjava minimum uslova za hvatanje, zbrinjavanje i smeštanje životinja", kao i da je "služba zoo-higijene veoma loše opremljena".

Poseban i najgori deo problema je što se koristi potpuno neuslovan prostor na mestu stare kafilerije, inače neregristrovan od strane Uprave za veterinu, jer ne ispunjava nijedan od uslova propisanih u delu Zakona o prihvatilištima - ističe Mitrovićeva.

Dodaje da se u boksove smešta više pasa nego što je to dozvoljeno, da su neuhranjeni i da ne dobijaju odgovarajuću veterinarsku negu.

Zato zahtevamo da se bezuslovno i odmah prekine hvatanje i dovođenje novih pasa u ionako loše uslove u prihvatilištu zbog čega će i biti podneta prijava i zahtev Upravi za veterinu - najavljuje Mitrovićeva.

Posle nekoliko razgovora sa predstavnicima Grada, nada se "zajedničkom i humanom rešenju čitave situacije".


Briga zbog čestih trovanja pasa

psi lutalice Akcija pojačanog hvatanja napuštenih pasa usledila nakon napada čopora na staricu; foto: V. KVučković je na sastanku pozvao i da se utiče na to da se u javnosti "smire strasti" jer se sve češće dešavaju trovanja u različitim delovima grada.

Bojim se i u najavi je opasnost od masovnog trovanja životinja. To ne radi "Mediana", kao direktor preduzeća želim da se ogradim od svega toga. Jutros smo imali 4 uginula psa u Opštini Niška Banja - kaže Vučković.

Podsetimo, problem pasa lutalica na niškim ulicama potresao je nišku javnost nakon dva slučaja napada na prolaznice kroz Staro groblje za samo dva dana. U prvom slučaju napadnuta je starija Nišlijka koja je zadobila ozbiljne povrede svuda po telu, a u drugom studentkinja koja je imala povrede butine.

Kako su utvrdili i radnici "Mediane", koji su odmah posle toga poslati da na tom mesta hvataju pse, ali i članovi udruženja ljubitelja životinja, u čoporu koji je napadao prolaznice bila je i kuja koja je, pretpostavljaju, branila svoje leglo.

O tome je na prethodnoj sednici Veća govorio i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.


bora-vuckovic-mcn Koncert Bore Čorbe za niški azil; foto: Media i reform centar Niš Koncert Bore Čorbe za izgradnju azila

Na poziv direktora JKP "Mediana" u Niš je došao i "uvaženi prijatelj našeg grada" Bora Đorđević koji je najavio pomoć.

Razgovarao sam sa menadžerom i organizovaćemo koncert, ne samo "Riblje čorbe", već i još bendova. Deo prihoda biće namenjen azilu - najavio je Đorđević.

Uz to je Vučkovića podsetio na parolu koju su osmislili: "Dosta je bilo laganja, azil bez odlaganja".

Na ovom sastanku nije bilo reči o lokaciji azila čije pronalaženje, kako je ranije rekao većnik Jovan Stojković, neće biti jednostavno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • opa

    12:49 // 27. 3. 2016.

    Само порез за кућне љубимце (псе и мачке) и кажњавање за неуклањање њиховог измета. Комуналци да се покрену. Сваког јутра дуж Булевара Немањића за пола сата могу 30 казни најмање да напишу.

  • petar

    17:12 // 26. 3. 2016.

    Ako oporeze vlasnike pasa i grade azil, sto podrzavam, samo iz naselja Stevan Sindjelic ( Lamelice ) mogu da naplate kao nigde. Ovde ima mnogo pasa po stanovima a nisu cipovani, jer nema drzave.

  • Oli

    20:46 // 25. 3. 2016.

    Ljudi uvedite porez zakucne ljubimce i od tih para finansirajte azile.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: