Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 29. 7. 2011.

| Društvo

Nepoštovanje zabrane kupanja u Vlasotincu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
kupaci
Kupači na reci Vlasini

Vlasotince - Upkos zabranama posetioci Vlasine se i dalje kupaju, voda je i dalje zagađena a krivci nisu poznati - kažu u sanitarnoj inspekciji.

- Utvrđeno je i dokazano prisustvo zagađenja u reci Vlasini i ne preporučuje se za kupanje, jer je van svih klasa vodotokova zbog jakog mikrobiološkog zagađenja i to fekalnog porekla – precizira dr Goran Stamenković, načelnik Republičke sanitarne inspekcije, uz naglasak da je o rezultatima analize reke Vlasine Zavod za javno zdravlje obavesito sanitarnu inspekciju i druge organe.

Sanitarna inspekcija će preispitati odgovornost nadležnih organa i organa lokalne samouprave u Vlasotincu, jer se već nekoliko godina događa da je voda reke Vlasine zagađena, a da nije saopšteno ime zagađivača ove nekada izuzetno čiste reke.

- Tokom dana baca se mnogo otpadaka, najviše pivskih vlaša – kaže Jovan Nikolić, zaposlen kao ložač u lokalnoj samoupravi koji svakodnevno u vreme sezone kupanja održava red.

Nikolić kaže da je slučajno doznao da je zabranjeno kupanje kraj brane, ali da ni ove, kao i prethodnih godina, mnogi tu odluku inspekcije ne poštuju.

- Mladost – ludost, kaže naš narod, a mnogi su se već navikli na inspekcijske odluke, jer se svake godine događa isto. Inspekcija zabranjuje korišćenje reke kraj brane, mladi to ignorišu i život teče dalje – kaže Nikolić.

Poslednjih godina organizovano je više akcija zaštite reke Vlasine od zagađenja, ali nije vredelo, jer do sada su imena zagađivača tajna.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi