Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 17. 6. 2022.

| Društvo

Nepotpuna merenja Grada pokazala da je vazduh u Leskovcu opasan po zdravlje

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Štira istraživanja Grada pokazala da u Leskovcu od 21 dana samo tokom tri vazduh nije bio štetani; Ilustracija: foto: Arhiva JV

Dok se u Leskovcu i dalje čeka na postavljanje mernih stanica koncentracije zagađenosti vazduha, na gradskom sajtu se od početka godine pojavljuju rezultati nepotpunih istraživanja, kažu iz Udruženja Tim 42, međutim, i ona su pokazala da vazduh u Leskovcu u prva 3 meseca ove godine nije bio štetan po građane samo 3 dana.

Odeljenje za zaštitu životne sredine, uz pomoć leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, vrši indikativna merenja, ali ono što se nije promenilo je to da se sa objavljivanjem rezultata i dalje kasni, te informacije do građana ne stižu na vreme.

Iz Udruženja Tim 42 ističu da istraživanja nisu adekvatna iz nekoliko razloga, ali da su čak i ona pokazala da vazduh u Leskovcu u januaru, februaru i martu za 21 dana kada su vršena merenja nije bio zagađen svega 3 dana.

Ovakva vrsta merenja vrši se od početka 2022, a nije adekvatna iz više razloga jer ne prikazuje koncentracije svih zagađujućih materija koje bi trebalo da se prate, prikazuju prosečnu vrednost u toku 24 sata, tako da ne znamo kolike su najviše izmerene vrednosti, a i rezultate merenja građani saznaju sa velikim zakašnjenjem. Pored svih nedostataka, rezultati merenja pokazuju vrlo zabrinjavajuće trendove. Od 21 dana, koliko su u Leskovcu vršena merenja, koncentracija PM10 čestica u vazduhu je samo tokom 3 dana bila u okviru dozvoljenih granica. To znači da je najveći deo vremena vazduh u Leskovcu imao negativan uticaj na zdravlje ljudi - kažu iz Tima 42.

Dodaju i da je nadležno odeljenje od Ministarstva za zaštitu životne sredine krajem prošle godine zatražilo uvođenje automatske merne stanice na teritoriji grada, ali da i posle 7 meseci još nema zvaničnog odgovora, te da će uz pomoć Poverenika dobiti odgovor.

Prema poslednjem istraživanju Boš-a Leskovac drži neslavno prvo mesto po zagađenosti vazduha, a da je taj grad trebalo da dobije regulacione stanice tvrdio je i uzbunjivač Milenko Jovanović, ali prema njegovim rečima, Grad Leskovac nije želeo da sarađuje, pa su planirane stanice završila u Vršcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • AleksaS

    16:47 // 19. 6. 2022.

    Dokle vise ova smesna merenja, cuj u Leskovcu vazduh opasan po zivot....hahahaha

  • Filozof

    11:56 // 17. 6. 2022.

    Indikativna merenja, protiv peruti.
    Protiv masne kose. Indikativna merenja. Protiv ostecene kose.
    Zdravlje Leskovac.

  • Nesa

    11:30 // 17. 6. 2022.

    Ma koga interesuje vazduh u Leskovcu, Babusnici i Svrljigu.Gledaju na njih ko na kunice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: