Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 14. 11. 2019.

| Društvo

Nepravilna ishrana i stres najčešći uzroci dijabetesa, preventiva najbolji lek

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
merenje-secera-u-krvi-pritiska-KOSTA-Ilustracija-JUZNE-VESTI.JPG
Otkrivanje bolesti u ranoj fazi ključno za sprečavanje komplikacija; Ilustracija; foto: A. Kostić

Već 12 godina Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik i lekar koji je pomogao otkriću insulina i zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Svaka 11. odrasla osoba u svetu boluje od dijabetesa, dok u Srbiji oko 12 % stanovištva ima dijebetes.

Trenutno preko 425 miliona ljudi u svetu živi sa dijabetesom, a svaka druga osoba ne zna da ima dijabetes. Istraživanja pokazuju da najviše obolelih ima u zemljama gde su prihodi niski.

U Srbiji, polovinu obolelih čini radno sposobno stanovištvo, a dijabetes je na petom mestu uzrok umiranja ljudi. Procenjuje se da troškovi dijabetičara u Srbiji godišnje iznose oko 500 evra po pacijentu. Preventivni pregled Veliki odaziv građana u Vranju; foto: M. D. /JV

Samo u Vranju, koje ima oko 85.000 stanovnika, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od dijabetesa je 6.659. U protekloj godini registrovano je 240 novoobolelih, kaže Marija Nakić, načelnica Zavoda za javno zdravlje.

Većina pacijenata koji žive sa ovom bolešću kaže da su se razboleli zbog prevelikog stresa i objašnjavaju da život sa povišenim šećerom znači stalnu samodisciplinu.

Razbolela sam se pre 8 godina, od stresa. Nije lako, ne smem da pomislim na slatkiše. Ne trpim veći umor - kaže jedna Vranjanka.

U borbi protiv dijabetesa, kaže doktor Dragan Pešić, neophodno je dugoročno ulaganje.

Rizične grupe su, pre svega, gojazni ljudi. U našoj zemlji je više od pola odraslog stanovništva gojazno. Faktori rizika su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, zlupotreba alkohola - kaže Pešić.

Ukoliko bismo sve ljude koji boluju od dijabetesa smestili u jednu državu, kaže direktorka Doma zdravlja u Vranju Ljiljana Antić, bila bi na trećem mestu po broju stanovnika, iza Kine i Indije.

Dijabet dovodi do promene na krvnim sudovima ekstremiteta, pa su česte amputacije, šlogovi, infarkti, slepilo, bolest bubrega. Pre svega, neophodna je prevencija sa ciljem zaštite od tih komplikacija, a zatim i kao ušteda za zdravstveni sistem. U narednih 25 godina možda će se duplirati broj obolelih od dijabeta - kaže Ljiljana Antić, direktorka vranjskog Doma zdravlja.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi i lečenje, savetuju lekari, ključni su za sprečavanje komplikacija, a pacijantima je neophodna svakodnevna terapija, redovno praćenje bolesti i zdrav način života.

Povodom Svetskog dana dijabetesa koji se ove godine obeležava pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”, proveru krvnog pritiska i šećera u krvi mogu danas besplatno da urade svi zainteresovani građani u vranjskom Domu zdravlja, kao i u brojnim zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    06:24 // 15. 11. 2019.

    Odakle potiču ovi podaci,ne stoji u tekstu?WHO?Raporti sa zapada su drugačiji.Najviše obolelih je u razvijenom svetu.Dijabetes je najraširenija bole

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: