Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 21. 12. 2023.

| Društvo

"Neprijateljima korupcije" nagrade u Nišu, Vuk Cvijić jedan od laureata

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nagrada "Svetionik"
Nagrada je dodeljena prvi put i dodeljuje se novinarima, aktivistima i NVO organizacijama, foto: N. Đ.

Za doprinos borbi protiv korupcije, Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša dodelila je nagrade “Svetionik” u četvrtak, 21. decembra u Deli prostoru. U kategoriji aktivista dobitnik je Miroslav Mijatović, za novinarski rad nagrađen je Vuk Cvijić, a nagrađena je i organizacija Birodi.

Nagrada “Svetionik” dodeljena je prvi put ove godine, a iz NKD-a naveli su da su nazivom simbolično opisali društvo kome je potrebna svetlost, orijentir i pomoć ka navigaciji i dodali da su laureati, poput svetioničara izolovani čuvari ideala civilizacije. Organizatori i žiri zbog toga dobitnike nagrade naziva i "neprijateljima korupcije u Srbiji".

U kategoriji novinara, nagrada je dodeljena novinaru nedeljnika NIN Vuku Cvijiću za višegodišnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva, a iz NKD-a su naveli da je posebno istaknuta njegova zasluga za izveštavanje o slučajevima fabrike Krušik i o Jovanjici.

Jako je malo medija u Srbiji koji se na profesionalan način bave novinarstvom, zato je ovo nagrada svih tih kolega. Da nema uzajamne podrške iz raznih redakcija i da nismo svi zajedno izveštavali o Krušiku, ne bi se ništa promenilo. To, nažalost, nije dovoljno i nadam se da je ovo svetlost u borbi koja tek treba da dođe - rekao je Cvijić.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima Pakt iz Loznice dobio je nagradu u kategoriji aktivista za višegodišnji rad i istraživanje i razotkrivanje korupcije u realizaciji projekta rudnika litijuma Jadar, rekli su organizatori na dodeli.

Izuzetno mi je drago da nagradu dodeljuje NKD, jer se i mi u Loznici borimo protiv decentralizacije, pratimo tokove novca, nažalost ova vlast otkako znamo za nju, trudi se da centralizuje tokove novca i borimo se na lokalu koliko možemo i umemo - rekao je Mijatović.

“Svetionik” za doprinos protiv korupcije u kategoriji organizacije civilnog sektora pripala je Borou za društvena istraživanja - Birodi, a ume organizacije preuzeo je Zoran Gavrilović, koji je istakao da novinari i sociolozi istraživači predstavljaju stubove slobodne javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nina

    14:40 // 22. 12. 2023.

    Prava nagrada za prave ljude.
    Cestitke za nagradjene

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: