Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 17. 11. 2021.

| Društvo

Često parkiranje na travi i stazama za slepe u Nišu, pa neki građani jedva čekaju "Oko sokolovo" [anketa]

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
parkiranje
Parkiranje na trotoaru; foto: čitalac

Ostavljanje vozila na travnatim površinama, stazama za lepe ili nepropisno parkiranje na trotoarima, jedan je od problema na koji Nišlije najčešće ukazuju preko aplikacije "Prijavi problem". Neki građani se nadaju da će taj problem rešiti uvođenje sistema "Oko sokolovo" koje se očekuje, dok drugi smatraju veruju da se prvo treba rešiti nedostatak parking mesta.

Nišlije gotovo svakodnevno ukazuju na nepropisna parkiranja i to najčešće policijskih vozila u ulici Nade Tomić. Parkiraju se na trotoaru, ali i na samoj stazi sa slepe.

Anketa

Bahato najbahatije do sada. Privatni auto policajca u Ulici Nade Tomić na trotoaru! Danima je ovde parkiran, niko ga ne dira jer ima policijsku nalepnicu na šoferšajbni. Zaključak je da ovaj trotoar može da se koristi kao auto-pijaca ukoliko neko poželi da proda svoj auto - pišu čitaoci.

I vozila Komunalne milicije su nepropisno parkirana, a to se često dešava, kako navode čitaoci, preko puta vrtića "Neven".

parking Nepropisno parkiranje na trotoaru; foto: čitalac

Onemogućeno je kretanje pešaka preko trotoara pa deca iz vrtića sa roditeljima moraju da hodaju kolovozom. Nije prvi put da se vozila komunalne milicije u ovom delu grada nepropisno parkiraju i time daju loš primer građanima Niša. Nepostupanje "Parking servisa" pri viđenju ovakvog prekršaja je poseban problem. Pre svakog podizanja vrši se provera da li se sme ili ne sme vozilo ukloniti. A obični smrtnici u prekršaju puniće budžet - kažu čitaoci.

Nebezbedno parkiranje prijavljuju i u Ulicama 7. juli, Bogdana Žerajića, kod EPS-a.

U užem centru grada u Kosančićevoj ulici, tvrde građani, svaki dan su parkirana vozila na kolovozu i sa leve i desne strane, što otežava protok saobraćaja. IMG-20211108-WA0000 Parkiranje u Kosančićevoj ulici; foto: čitalac

Vrlo često su parkirana vozila i sa desne strane na trotoaru, pa je saobraćaj otežan. Ovo je veliki problem prilikom mimoilaženja, gotovo nemoguć - kažu čitaoci preko aplikacije "Prijavi problem".

Na pitanje Južnih vesti da li Javno-komunalno preduzeće Parking servis kontroliše parkiranje u toj ulici i da li je nešto preduzeto, iz tog preduzeća kažu da nalog za uklanjanje vozila izdaje policijski službenik, pa da je on ovlašćen da postupa po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Dakle, JKP "Parking servis" - Niš vrši uklanjanje nepropisno parkiranih vozila nakon dobijenog naloga ovlašćenih lica. JKP "Parking servis" – Niš obavlja uslugu prevoza vozila od mesta prekršaja do depoa za uklonjena vozila - ističu iz preduzeća.


"Oko sokolovo" kao rešenje?

Upravo zbog bahatog parkiranja u Nišu, pojedini građani sa nestrpljenjem čekaju uvođenje sistema mobilnog video-nadzora "Oko sokolovo" koji će proveravati da li su se vozači u Nišu propisno parkirali. parking Parkiranje na ograđenom trotoaru; foto: čitalac

Konačno! Odmah ga šaljite u Mokranjčevoj kod kladionice, igraonice i dragstora. Tu je haos od bezobraznog i bahatog parkiranja. Skoro je auto zamalo oduvao majku sa detetom u kolicima. Trotoari su blokirani automobilima čiji vozači su na "minut" skoknuli da uplate tiket, kupe cigare u dragstoru, a najgori su roditelji koji odvedu decu u igraonicu. Napravi se kolona automobila na trotoaru - jedan je od komentara građana.

Drugi navode da je Grad trebalo prvo da obezbedi dovoljno parking mesta, da bi se vozači propisno parkirali, pa tek onda da uvodi "Oko sokolovo".

Grad nije obezbedio dovoljno parking mesta ali zato sada počinje da kažnjava vozače koji objektivno nemaju gde da parkiraju svoja vozila. Da ima dovoljno parking mesta u gradu podržao bi ovu meru, ovako ovo je besmisleno - kažu Nišlije.

Podsetimo, ugovor za "Oko sokolovo" će biti dodeljen grupi ponuđača u kojoj su beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, a vrednost nabavke je oko 50 miliona dinara sa PDV-om, dok je kompanija koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu odbijena.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    12:16 // 18. 11. 2021.

    Treba oko sokolovo, ima mnogo bahatih vozaca, a sa druge strane sta ce jadni kad nema gde da se stane. Gde god postoji 2 ara placa niču zgrade po 5 spratova i posle parkirao pored klackalice, pa gde ce?

  • Ex faca

    10:51 // 18. 11. 2021.

    Kako li to nalog izdaje policijski službenik kad šinteri u vozilu za odvoz idu bez njega? Jel on na slepo bez provere izda dozvolu na daljinu?

  • penzionerka

    06:14 // 18. 11. 2021.

    Urbamisti, samo i dalje dajte dozvole za gradnju visespratnica u svakom sokaku, pa tamo gde su bile dve kuce i dva auta, sada je 50 vozila, a parkinga nigde.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: