Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 29. 3. 2023.

| Društvo

Nerazvijenim opštinama u Srbiji 245 miliona dinara pomoći, ministar Tončev u Nišu potpisao ugovor

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
nerazvijene 1
Pomoć za 44 opštine; foto: JV / Tamara Radovanović

44 nerazvijene opštine u Srbiji dobiće ukupno 245 miliona dinara pomoći, prema ugovoru koji je ministar Novica Tončev u Nišu potpisao sa njihovim predstavnicima. Tončev kaže da nije zadovoljan time koliko je novca izdvojeno za nerazvijene opštine, ali da mu je u Vladi obećano da će rebalansom biti opredeljeno više. Ističe da je podnet zahtev da se Ministarstvo preseli u Niš, ali ne precizira da li će se to desiti do kraja godine.

nerazvijene 3 foto: JV / Tamara RadovanovićOpštine su i prethodne dve godine dobijale taj iznos, ali Tončev kaže da je za 2023. godinu očekivao veći budžet i da mu je obećano da će on i biti uvećan rebalansom.

Ja sam rekao i mom predsedniku Dačiću i predsedniku Vučiću da neću da budem ministar, da mi ništa ne znači, ako ne povećaju budžet. Međutim, budžet je već bio spreman pre toga, tako da smo dobili ista sredstva kao prethodne dve godine. Ukupno tražena sredstva za projekte su 1 milijarda i 149 miliona od kabineta, od Vlade je traženo 690 miliona, a opštine su pomogle sa 460 da realizuju projekte - navodi ministar.

Oni projekti kojima su opštine konkurisale, a za koje nije bilo novca, bodovani su i biće uzeti u obzir nakon rebalansa, dodaje on i nada se da će sve biti realizovano do kraja godine.

Kaže da je podela besplatnih udžbenika trebalo da krene u najsiromašnijim krajevima, a ne u Beogradu i da je u Vladi tražio da sve opštine u zemlji, ne samo nerazvijene, dobiju tu mogućnost.

Moja teza je i da plate treba da budu veće u manjim mestima nego u Beogradu, jer je život u manjim opštinama skuplji. Ako neko iz manje opštine želi da ode na utakmicu, u pozorište, na lečenje ili da se školuje, on treba da plati prevoz ili stan u većem mestu - objašnjava Tončev.

nerazvijene 4 foto: JV / Tamara RadovanovićProblem koji izdvaja je i to što se stanovi za bezbednjake grade u većim gradovima, zbog čega ljudi odlaze iz manjih mesta sa porodicama.

Predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić ističe da je predsednik Aleksandar Vučić, kada je obilazio tu opštinu, odobrio da se tu grade stanovi za bezbednjake i nada se da će “pilot projekat” upravo tu početi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zamolila je Tončeva da pribeleži, kako je rekla, anomalije koje postoje i u tom gradu - jedna od njih je skup prevoz za đake koji se školuju u Nišu, a žive u Aleksincu, Doljevcu, Gadžinom Hanu ili nekoj drugoj opštini Nišavskog okruga.

Smatra i da Fond za razvoj u Nišu treba da bude otvoreniji za građanstvo, kao i da treba rešiti problem sa prevozom koji imaju meštani sela koja su bliža Nišu, ali pripadaju drugim opštinama.

Zbog administrativne podele Niša na gradske opštine i ugovora za organizaciju prevoza koji važi sedam godina, sela koja pripadaju Aleksincu ili Merošini, a geografski su bliža Nišu, imaju ljude do kojih ne možemo da pošaljemo prevoz. Logičnije je i jeftinije da to učini Niš, a ne te opštine - pojašnjava ona.


Za šta će opštine iskoristiti novac - kanalizacija, kontejneri, traktori

nerazvijene 6 foto: JV / Tamara RadovanovićOpština Surdulica iskoristiće novac za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, kaže predsednica Aleksandra Popović, dok će Gadžin Han nabaviti kontejnere.

Spadamo u red najčistijih opština u Nišavskom okrugu, a imamo potrebu za tim, a iz našeg skromnog budžeta je nemoguće izdvojiti novac za to da pokrijemo celu teritoriju, pošto su nam sela dosta razuđena, imamo 34 sela na 325 kvadrata - navodi predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev kaže da je prošle godine kupljeno vozilo za bušenje bunara na seoskim područjima, a da će 2023. biti kupljen kompresor, burgije i traktor, što je nedostajalo.

nerazvijene 5 foto: JV / Tamara RadovanovićPredsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić predložio je da se oformi fond koji bi mogao da podržava projekte nerazvijenih opština, a predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković zamolio je da se ministar “zauzme” za njih, pošto su samo prošle godine, kako kaže, platili oko 8 miliona dinara za sudske takse, jer imaju problem sa tužbama zbog zauzeća zemljišta.

Marković poručuje i da Svrljig ne može sam da realizuje važne infrastrukturne projekte jer se transfer dugo nije menjao, dok su troškovi drastično porasli nakon kovida.


Opet najavljeno preseljenje Ministarstva u Niš

nerazvijene 2 foto: JV / Tamara RadovanovićTončev kaže da je u Vladi podnet zahtev da Ministarstvo bude preseljeno u najveći grad juga Srbije, a da gradonačelnica treba da obezbedi prostor. Takvih najava bilo je i 2021. godine.

Nije bitno da li ću ja biti ministar, boriću se da sedište bude u Nišu jer i Niš zaslužuje to, a i oko Niša su najviše nerazvijene opštine. Da li će da se to realizuje do kraja godine - postaviću to pitanje na Vladi i radićemo na tome da bude što pre - poručuje ministar.

Da Ministarstvo treba da ima kancelariju i svoje predstavništvo u Nišu smatra i Sotirovski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Limunko

    01:10 // 30. 3. 2023.

    Gledajući državu i grad, s jedne strane i određene pojedince s druge,
    a naročito članove i simpatizere, stiče se utisak da ovi potonji mnogo više strpaju u svoje džepove nego ovih 44 nerazvijenih opština. Imam utisak da je u toku pljačka u razmerama koje su nam nepojmljive. Koliko smo samo u Nisu imali afera i nerešenih slučajeva...

  • Cinik

    20:44 // 29. 3. 2023.

    2 miliona € za 44 opštine, a koliko beše košta blejogradski metro? Ako se ne varam 6 milijardi €, kredit koji će da plaća cela Srbija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: