Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 23. 5. 2019.

| Društvo

Neša Leptir dobija ulicu u Pirotu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Ulice će dobit zaslužni Piroćanci, ali i Neša Leptir
Ulice će dobit zaslužni Piroćanci, ali i Neša Leptir; Ilustracija; foto: Lj. F.

Dugogodišnji direktor pirotskog Prvog maja Dragan Nikolić, trgovac Hrista Jovanović koji je sagradio zgradu u kojoj se danas nalazi Muzej Ponišavlja, ugledni lekari i sportisti, ali i poznati muzičar Neša Leptir dobiće svoje ulice u Pirotu.

Gradska uprava donela je predlog izmene naziva ulica u gradu koji bi Skupština Pirota trebalo da prihvati na sledećoj sednici, a među zaslužnim građanima našli su se oni koji su ostavili trag u Pirotu i oni koji su zaslužni za razvitak ovog grada.

Svoje predloge za nazive ulica dali su Udruženje istoričara Pirota, Istorijski arhiv i druge ustanove u Pirotu, a kako kaže istoričar Davor Lazarević, najveći deo njihovih predloga je usvojen.

Gledali smo da uzmemo neke interesantne ličnosti, namera je da to budu oni koji su ostavili neki trag u Pirotu, bilo da su u pitanju kulturni radnici, lekari ili sportisti - objašnjava Lazarević.

Nazive će dobiti one ulice koje do sada nisu bile imenovane, manje ulice i sokaci koje nisu bile zavedene kao posebne, a na društvenim mrežama građanima je bilo čudno odakle se našlo ime muzičara i pevača beogradske grupe Poslednja igra leptira Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir.

Predlog je bio iz Istorijskog arhiva. On je služio vojsku u Pirotu, za vreme tog boravka držao koncerte, kasnije se vraćao u naš grad, tako da je i on značajna kulturna ličnost - objašnjava istoričar.

Pored njega, ulice će dobiti i Čeh Karlo Skacel koji je bio prvi apotekar u Pirotu, doktor Janko Sjenkijevič za koga se vezuju počeci moderne medicine u ovom gradu, Karlo Maćejka koji je bio profesor u Gimnaziji i horovođa pevačkog društva, kao i Grkinja Katarina Levandis koja je zaslužna za jedino grčko vojničko groblje u Srbiji koje se nalazi u Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    22:20 // 23. 5. 2019.

    U Sofiji postoji velika i poznata Pirotska ulica. Mogli bi i mi da imamo Sofijsku ulicu u Pirotu.

  • Stanovnik naselja Jatagan-Pirot

    11:05 // 23. 5. 2019.

    Znači sada opet promena lične karte i drugih dokumenata (min. 2000-3000 dinara)? Jel to Vasić rekao ovom udruženju da mu pune budžet kroz takse? Sramota, ljudi su živeli i bez tih ulica, bez problema.
    JV da istraže vezu između lidera udruženja istoričara i Vasića. Narod nema leba da jede, a ovi što su se udomili u državno samo bi da menjaju ulice i da troše novac Piroćanaca.

    • Нема ванредних трошкова за грађане

      20:20 // 23. 5. 2019.

      Нема нових тј. додатних и ванредних трошкова око замена личних докумената. Онде где буде промена, грађани ће мењати тек када редовно дође термин за замену тих личних докумената. Не би требало да промена назива улица, одмах изазове нове ванредне трошкове за грађане тих улица. Одговорна власт би тако одрадила лепу замисао.

  • Врло лепо одмерено

    10:21 // 23. 5. 2019.

    Предлагачима свака част за предлоге. Предлози су објективни и надам се да ће ка називи улица остати трајни споменици заслужним људима Пирота. Пошто у тексту није поменуто, мада се надам да предлагачи нису искључили и пироћанце, генерале и истакнуте официре Војске Краљевине Србије и Краљевине Југославије, као и истакнуте свештенике СПЦ.

    • Ivanbugarin

      14:43 // 23. 5. 2019.

      I kraljevine Bugarske.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: