Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 2. 12. 2010.

| Društvo

Nesporazumi u Radio Leskovcu zbog emisije na romskom

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Radio Leskovac

LESKOVAC – Zbog problema oko finasiranja emisije na romskom jeziku "Romski glas", u Radio Leskovcu, najstarijoj stanici južno od Niša, zapretila je ozbiljna podela između rukovodstva i novinara.

Ovaj program, koji se u trajanju od jednog sata emituje svake srede od 2008. godine, finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, jer je za tu namenu nedavno izdvojilo 238.000 dinara.

Jedan od autora projekta novinar Miroslav Stojanović smatra da je do nesporazuma došlo pošto je direktor ove informativne kuće Nebojša Pešić predložio da se gotovo 70 odsto sredstava utroši za uređenje oronule zgrade, nabavku računara i popravku automobila.

Direktor Radio Leskovca Neboša Pešić kaže da je vrednost komplenog programa na romskom jeziku oko 800 hiljada dinara, a da se iz republičke kase obezbeđuje četvrtina sredstava.

- Nema ni govora o neracionalnom trošenju para, jer i tehničko opremanje je deo programa, a bilo bi pogrešno da sva sredsta budu usmerena za honorare jer u tom slučaju Radio Leskovcu ne bi pripalo ništa – ocenjuje Pešić.

Iz Ministarstva kulture su, inače, najavili preispitivanje trošenja namenskih sredstava koja su ove godine odobrena za realizaciju pojedinih programa u Leskovcu, ali i drugde širom Srbije, jer ima dokaza da je bilo propusta.

U Radiju Leskovcu, gde su propale tri privatizacije, trenutno je zaposleno 30 radnika, među kojima je 12 novinara, a njihov rad finansira lokalna samouprava, jer je ova informativna kuća javni servis.

Ova radio stanica maja naredne godine treba da obeleži 40. godišnjicu postojanja i to u krajnje lošim uslovima, jer se deo zgrade urušava.

Nedavno je petoro novinara uputilo peticiju za preseljeni u druge prostorije ove informativne kuće, koja je pod zaštitom države. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: