Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 19. 12. 2018.

| Društvo

Nestanak beba počela da istražuje komisija u niškom Kliničkom centru

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
beba
Roditelji tragaju za istinom o svojoj deci već decenijama; ilustracija; foto: Flickr/Pixabay

Zbog zahteva roditelja da imaju uvid u dokumentaciju sa porođaja, jer sumnjaju da su im bebe pre više godina otete, kao i duplog bolničkog protokola u dva slučaja, u Kliničkom centru Niš je počela sa radom komisija koja ima zadatak da rasvetli prijavljene slučajeve nestanka dece.

Iz Uprave KC Niš navode da je komisija formirana 17. decembra, a da je plan da oni prikupe svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na porođaje od 1958. godine.

Komisija ima zadatak da izuči svu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na porođaje u navedenom vremenskom periodu. Po eventualnom pronalaženju, sortiranju i popisivanju, Komisija će sastaviti izveštaj i isti dostaviti direktoru Kliničkog centra Niš, koji će po prijemu izveštaja formirati novu komisiju, sastavljenu od lekara, čiji će zadatak biti utvrđivanje činjenica po predstavkama podnetih od strane pacijenata vezanih za porođaje u navedenom vremenskog perioda - kažu u Upravi KC Niš.

Objašnjavaju da im je do sada pristiglo 7 zahteva roditelja koji žele da utvrde šta se desilo sa njihovom decom, te da su fomiranjem komisije želeli da im izađu u susret. gak Gledaće se arhiva dokumentacija GAK-a; foto: JV/V. Milić

Sve prikupljene informacije, nakon rada Komisija, biće dostupne podnosiocima zahteva, a Klinički centar Niš će i nadalje postupati u skladu sa Zakonom i instrukcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije - kažu u Kliničkom.

Predsednik udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović kaže da je u Nišu pronađen prepisan, odnosno dupliran protokol u dva slučaja porođaja koji su se dogodili od 1968. do 1971. godine, te da je to i bio razlog da se formira ova komisija.

I dok u KC Niš kažu da je čini kompetentno medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove, Pavlović napominje da je dogovor da se u komisiji budu i neki od roditelja, kao i on kao član Vladine komisija za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece.

Nećemo dozvoliti da samo njhovi ljudi budu u komisiji i eventualno pokušaju da zataškaju sve. Komisija mora da balansira svu dokumentaciju, a koliko znamo arhiva je raspoređena na 6 mesta. Neka dokumentacija se čuva i u Knez Selu. Nećemo dozvoliti da ta dokumentacija nekako nestane ili bude uništena - kaže Pavlović.

Napominje da je njihova misija da utvrde istinu, te tvrdi da je samo od 2002. do 2006. godine u Nišu radnoj grupi MUP-a prijavljeno oko 120 sumnji u to da su bebe otete.

Da se roditelji više ne lažu, da se ne maltretiraju. Svaki roditelj koji posumnja da mu je beba misteriozno nestala iz bilo kod porodilišta, ima pravo da dobije dokument kojim raspolaže ta ustanova. Nema više poplava, bili požari, bilo ovo ili ono, to je neprihvatljivo. Svako ima pravo da sazna istinu - rekao je Pavlović.

Inače, prema podacima ovog udruženja u Srbiji je nestalo oko 3.000 beba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SIMA

    20:27 // 3. 1. 2019.

    A komsijija sastavljena od istih doktora koji tu i radili Sigurno ce utvrditi DA NEPRAVILNOSTI NEMA...

  • Tamara Stojanovic

    15:37 // 21. 12. 2018.

    2006 godine sam morala da se porodim u 5.mesecu jer je beba imala anomalije zbog kojih ne bi prezivela na rodjenju.Agoniju takvog porodjaja necu ovde opisivati, a trajalo je tridesetak sati.Na kraju, kada je beba izvadjena doktor mi je rekao: Ajde, pogledaj, nemoj da mi dolazis za dvadeset godina i da je trazis.
    Eto, to je stav lekara u KC Nis o ukradenim bebama.

  • Tor

    13:58 // 20. 12. 2018.

    Komisija pa dalje po istom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: