Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 5. 7. 2013.

| Društvo

Nestašica vakcine za bebe

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
vakcina.jpg
Ilustracija

Vakcine protiv hepatitisa B, koja se daje bebama starim mesec dana pri prvoj kontroli, u niškom Domu zdravlja nema.

Roditelji kažu da su zabrinuti svog ovakve situacije i tvrde da na vakcinu čekaju oko 3 nedelje. 

- Otac sam bebe od 47 dana koja još nije primila ovu vakcinu, a sigurno je s nekim razlogom propisano da se ona daje baš sa mesec dana starosti. Rekli su mi da zovem Dom zdravlja da se informišem, ali mi svake nedelje kažu da ne znaju kad će stići i da zovem opet - priča Nišlija Bojan Todorović.

Direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan potvrdio je "Južnim vestima" da vakcine nema, ali tvrdi da nestašica traje samo 5 dana i da očekuje da će bar deo neophodnih vakcina biti obezbeđen u narednih 7 do 10 dana. Dom zdravlja dr Milorad Jerkan

- Nama Institut za javno zdravlje isporučuje vakcine, a ovu trenutno nemaju. Pokušaćemo da izvesnu količinu nabavimo preraspodelom iz nekih drugih centara, na primer pozajmicom iz Beograda, jer su dečica svima nama osetljiva kategorija - kaže dr Jerkan.

On objašnjava da je reč o nestašici na tržištu sličnoj onoj koja se dogodila i sa aminofilinom koga sada ima u dovoljnoj količini.

- Iako na ovo nismo mogli da utičemo, kao direktor Doma zdravlja izvinjavam se svim roditeljima i pokušaćemo što pre da rešimo problem - dodaje dr Jerkan.

Profesor na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Nišu dr Borislav Kamenov kaže da odlaganje vakcinacije beba nema nikakav negativan uticaj.

- Propisano je optimalno vreme za davanje vakcine, ali neće biti problema ni ako se odstupi od njega. Ugrožene bi bile bebe čije su majke zaražene hepatitisom, dok ostale bebe mogu biti vakcinisane i kasnije jer su realno male šanse da dođu u kontakt sa infekcijom - objašnjava dr Kamenov

Roditelji koji ipak odluče da kupe ovu vakcinu mogu je poručiti u nekim privatnim apotekama po ceni od 925 dinara. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boško

    13:06 // 9. 7. 2013.

    Ovu vakcinu možete kupiti u svakoj apoteci.Košta 3000 dinara i mora se primiti bar dva puta.Koliko roditelja može sebi priuštiti to ?Svako će pozajmiti novac za svoje dete ali DA LI JE TO U REDU ?

    • nikola

      00:26 // 16. 7. 2013.

      Ne ko[ta 3000, već 900 dinara i imaje gotovo svuda.
      MariMari ja imam dete i vakcinu sam kupio da se ne brineš.

  • Srbijo jadna

    10:05 // 8. 7. 2013.

    Koga je još briga za bebe u ovoj zemlji !? Da je kojim slučajem neko ponovo šarao po Šabanovom spomeniku e to bi onda bila vest i uzbuna i briga,onda bi i stražu uveli,ovako pihh i ovo mi je vest !?

  • Nišliski Džeronimo

    03:16 // 7. 7. 2013.

    Ova država se odriče i svojih beba. Totalna moralna beda. Nikada nećemo saznati koliko je dece i odraslih umrlo zbog nesposobnosti državnog aparata. I zbog srebroljublja svih tzv. naših autoriteta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: