Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:52, 13. 5. 2013.

| Društvo

Nestašice u KC Niš “leče” i mimo zakona

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Dr Saša Živić
Dr Saša Živić

Rukovodstvo Kliničkog centra Niš prinuđeno je da i mimo zakona nabavlja određene lekove i mediicniski materijal, kako bi sprečilo njihovu dugotrajnu nestašicu, izjavio pomoćnik direktora KC Niš, dr Saša Živić. 

Nestašicu pojedinih lekova, među kojima su i citostatici, te stentova za ugradnuju kod srčanih bolesnika, pa i medicinskog materijala, poput hirurških konaca, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš, dr Saša Živić objašnjava nedostatkom para u držvanom budžetu i reformom  snabdevanja zdravstvenih ustanova.

Dr Saša Živić kaže da je prvobitno bilo predviđeno da se KC u Nišu samo prvih pet meseci ove godine, snabdeva sopstvenim sredstivma, a da iza toga dođe centralno snabdevanje iz republičkog fonda. Međutim, ta je odluka promenjena,  tako da će to važiti za čitavu godinu.

Upravo je u tom procepu, između tendera koji su raspisani za prvih pet meseci I tendera koji sada slede za narednih 7 meseci, nastale su praznine kada nema “optimalnog broja lekova, količina konaca, stentova itd”. Zato pacijenti ili moraju da se sami snađu, pa da im se to refundira, ili se, kako kaže dr Živić, pribegava interventnoj nabavci.

- Onog trenutka kad identifikujemo da određeni lek nedostaje, mimo zakona, jer smo zakonski obavezni da nabavljamo isključivo procesom javnih nabavki, uz lićnu odgovornost  docenta Radovanovića ili moju, krećemo u direktnu pogodbu – dakle, od snabdevača tražimo lek i plaćamo i praktično obezbeđujemo neophodni materijal - kaže dr Živić.

Dr Saša Živić 1 Dr Saša Živić u studiju "Južnih vesti"Kaže da odgovorno tvrdi “da se problem u snabdevanju meri danima “ i da vrlo mali broj pacijenata na neku vitalnu važnu intervenciju ili vitalno važni lek čeka više od nekoliko dana.

S druge strane, dr Živić ne negira da se na pojedine specijalističke preglede u KC NIšu čeka I mesecima, ali I tvrdi da je ova uprava na putu da taj problem reši.

- Na velikom broju klinika već postoje kol centri koji će omogućiti neprekidno zakazivanje kako bi se izbegle velike gužve krajem meseca. Probaćemo da se u najvećem broju slučajeva dodatnim angažmanom lekara čekanje na specijalistički pregled ne bude više od mesec dana - kaže dr Živić.

Kada je reč o novoj zgradi Kliničkog centra, koja bi trebalo da se gradi kod niške Hitne pomoći, dr Živić kaže da je upravo završen tender i otvorene ponude, kao i da će realizacija ove investicije vredne oko 40 miliona evra biti šansa i zamajac posustalog građevinskog sektora ovog dela Srbije.

- Pare su obezbeđene, nisu to fiktivne pare, investitor je Evropska investiciona banka, a ukupno  28 000 kvadrata trebalo bi po planu da bude gotovo krajem 2015.godine - kaže Živić uz napomenu da je to najveća pojedinačna investicija u srpskom zdravstvu u poslednjih četvrt veka. 

Opširnije o ovim temama, ali i o tome da li dr Saša ŽIvić smatra da kod veikog broja niških lekara koji se istovremeno i aktivno bave politikom postoji sukob interesa ili ne,  pogledajte u emisiji "15 minuta".

Prijava protiv Trenkića “na staklenim nogama”

Krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora KC Niš, prof. dr Srbobrana Trenkića, koju je niška policija podnela, između ostalog, i zbog nabavke automobila "van plana nabavke I bez sprovedenog tendera," dr Saša Živić ocenjuje kao besmislenu.

- Ako mene pitate kao Sašu Živića, ne kao pomoćnika direktora KC, mislim da je ta krivična prijava za 4 000 evra uglednom niškom profesoru na staklenim nogama I nije smislena  Ja sam uveren da profesor Trenkić iz te krivične prijave može da izađe bez velikih problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan rincic

    16:55 // 17. 5. 2013.

    kako mozete da nabavljate med.materijal van javnih nabavki?
    da li ste vi vlasnici privatne bolnice?
    Da li tu ima i % od dobavljaca lekova,s obzirom da sami ugovarate poslove oko nabavki.
    Ja bih vas pohapsio,mlm da trosenje para poreskih obaveznika na ovaj nacin je nemoguc,prekrsili ste zakon
    Hapsi POLICIJO,sta cekas

  • Zoran Jovanović

    00:40 // 15. 5. 2013.

    Bruka za brukom ovaj grad stize. Jedan Klinicki centar koji leci preko 1.500.000 ljudi da nema para za osnovna sredstva u medicini. Krivi se ministarstvo ma djavola, treba da se plate veze i vezice, visak lekara i prekovremeni radovi i unapred placene operacije na dezurstvima. Jedan od primera je i Dusan Milisavljevic lekar koji na posao dolazi samo u ponedeljak i petak i to ako dodje a pritom je poslanik i profesor na med fakultetu. Za njega plata ima a za osnovne potrebe nema. A mnogo je takvih koji hvataju krivine umesto da rade svoj posao kako treba. Svima bi ja otkaze, pa nova, mlada radna snaga koja je zeljna da radi i da se pokaze a ne veze i vezare i svi lekari koji rade i privatno da se odluce ili drzavna ili privatna praksa. Ne moze preko hleba pogaca. Postoji jos jedan problem a to je uplata zdr osiguranja. I tu bih bio radikalan. Ne placas, kazna odmah dug + kamata u roku od 10dana pa odma se puni fond i bilo bi za sve.

  • Milos

    15:18 // 13. 5. 2013.

    Sto blize Evropi a sto dalje od normalnog lecenja. Nesto mi tu nije jasno. Operisao sam se u najgore vreme 1993. godine i nikad nisam cuo da nemaju konca, gaze ili tako necega. Sada malo malo pa od nekih poznanika cujem nemaju konca moram da kupim nema gaze nema tako jos nekog potrosnog materijala kojeg ima i u najzabacenijim delovima Afrike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: