Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 23. 1. 2013.

| Društvo

Šta se desilo na izborima? - 3. deo

Autor:D.I.Izvor:Južne vesti
glasanje
arhivska fotografija: Foto: Saša Čolić

Jedna od specifičnosti „Izbora 2012.“ je obuka članova Biračkih odbora.

Za razliku od ranijih godina, kada su biračke odbore predvodili službenici iz gradske uprave, ovog puta i to je prepušteno političkim partijama. 

Činjenica da obuka koju je organizovala Gradska izborna komisija u Nišu nije bila obavezna i da partije nisu vodile računa koga će stavljati i u stalni, i u prošireni sastav je, čini se, jedan od glavnih razloga što je po zatvaranju na većini biračkih mesta nastala poprilična zbrka.

Posebno mesto u ovoj priči zauzima ukupan broj članova i jednog i drugog sastava.

Bilo je biračkih mesta na kojima su dežurali članovi koji su već prošli nekoliko izbornih ciklusa. Međutim njihovo iskustvo ovoga puta nije bilo dovoljno. Bar ne na jednom od biračkih mesta u GO Medijana gde su izbori ponovljeni.

- Kada smo stigli na biračko videli smo da se ime predsednika Biračkog odbora ne poklapa sa imenom čoveka koji je došao tog jutra. Rekao je da su ga zamenili u poslednjem trenutku i da nema razloga da sumnjamo u njega.  Bila sam vrlo ljuta jer sam prošla nekoliko izbora i znam da za je za svaku izmenu potrebno rešenje, a čekanje da ono naknadno stigne iz GIK-a pomerilo je  otvaranje biračkog mesta. Čitava procedura je kasnila više od pola sata. Zbog kršenja procedure i tokom samog glasanja, ali i kasnije pri prebrojavanju, ovde su izbori ponovljeni - kaže naša sagovornica sa jednog od biračkih mesta u OŠ Sveti Sava.

Sagovornica dodaje da je sličnih slučajeva bilo i sa rešenjima na drugim biračkim mestima u opštini Medijana. Neki članovi biračkih odbora nisu dobili rešenja u predvidjenom roku, tako da predsednici nisu mogli na vreme da organizuju pripremu birališta.

Vredi pomenuti i slučaj iz opštine Palilula.

- Bilo je mnogo ljudi tog jutra na otvaranju birališta. Prvo je trebalo vremena da vidimo ko je u kom sastavu, stalnom ili proširenom, a onda je nastao problem ko će i kako da prebrojava izborni materijal pre otvaranja. Nastala je gužva i niko nikog nije slušao, tako da je otvaranje biračkog mesta kasnilo skoro pola sata - priseća se izbornog dana jedan od članova biračkog odbora.

Istraživanje koje su prethodnih meseci na terenu sproveli CeSID, NKD i M&RC pokazalao je nažalost da je nepoznavanje izborne procedure na samom biračkom mestu bilo uzrok brojih propusta tokom izbornog dana.

Mnogi članovi stalnog i proširenog sastava nisu bili garant ni jednoj partiji da će procedura oko izbora biti korektno sprovedena. Naprotiv, gužva i nestručnost stvorili su konfuziju na sam dan izbora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: