Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 19. 2. 2020.

| Društvo

Nesvakidašnji poduhvat niškog hirurga - neplanirano uradio 2 operacije odjednom

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
laparoskopija
Dve opreacije u jednoj; Ilustracija; Foto: Flickr / Elisa Trigo

Prvi put u svojoj karijeri hirurg Bojan Jovanović, koji već 12 godina radi u niškom Kliničkom centru, laparoskopski je uradio 2 operacije odjednom - operaciju žučne kese i slepog creva. Iako je sa svojim timom radio na starom aparatu, uspeli su da bezbedno završe zahvat. Jovanović za Južne vesti kaže da do sada za ovakav slučaj nije čuo, a da je odluku u trenutku doneo lako jer iza sebe ima veliko iskustvo i znanje.

Pacijentkinja je na operacioni sto Centra za minimalno invazivnu hirurgiju došla nakon dijagnostifikovanja upale žučne kese koja se najčešće operiše laparoskopski, priča Jovanović, ali je u toku operacije video da joj je upaljeno i slepo crevo. Ovakvu operaciju nisu planirali, ali su uspeli da je izvedu. bojan jovanović hirurg Jovanoviću je ovo prvi ovakav slučaj, foto: privatna arhiva

Pripremili smo je za operaciju žučne kese i krenuli da radimo laparoskopiju, jer to u 99 % slučajeva radim tako. Kad smo ušli portovima i kamerom videli smo čudan nalaz, jer je slepo crevo bilo dislocirano, upaljeno i zalepljeno za žučnu kesu. Zapravo joj je slepo crevo zadavalo tegobe, ali s obzirom na to da je imala kamenčiće u žučnoj kesi, odlučili smo da uradimo oba zahvata - priča Jovanović.

Ono što je specifično za slučaj, kaže on, je da su bili minimalno invazivni i da nisu menjali položaj laparoskopa, te su iz pozicije specifične za žučnu kesu, operisali i slepo crevo. Žena je iz bolnice otpuštena 2 dana nakon operacije i oseća se dobro.

Umesto da menjamo poziciju mi to nismo uradili, nego smo se malo pomučili i uspeli smo da u poziciji koja nije prirodna za operaciju apediksa, uspemo da skinemo to slepo crevo. Nakon toga smo skinuli žučnu kesu, ženu smo posle 2 dana ispratili, ona se super osećala, uspostavljena je peristaltika creva, nema bolova i rešen je problem - kaže on.

Dodaje da je u svojoj karijeri nije imao ovakav slučaj, niti da je neko to na ovaj način uradio, naročito što se slepo crevo u Srbiji ne radi laparoskopski.


Stari aparat, ali dobar tim

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju radi 6 hirurga i jedan lekar specijalista, a da su dobar tim pokazuje i statistika prema kojoj je u poslednjem kvartalu, od 200 urađenih operacija žučnih kesa, bilo svega 1 % konverzija, odnosno prelaska na drugi tip operacije. bojan jovanovic Jovanović sa svojim timom, foto: privatna arhiva

Mi smo imali 1 % konverzija, to vam je kada krenete da radite laparoskopski, pa se zbog komplikacija ili lošeg položaja to ne može, nego se pacijent otvara. Najbolji svetski lekari koji rade laporoskopiju imaju 3 %. To samo govori koliko smo zaista dobar tim i vrlo teške operacije uspevamo da uradimo laparoskopski - kaže Jovanović.

Laparoskopski, kaže Jovanović, može da se radi skoro sve, ali da bi ovaj način operacija zaživeo u niškom Kliničkom centru potreban je, najpre, novi laparoskopski stub i dobra logistika.

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju ima jedan laparoskopski stub koji je star, potrošen, sa lošom optikom i preko nam je potreban novi. Ipak, i u tim uslovima uspevamo da izvedemo ovakve poduhvate. Generalno sve može da se radi laparoskopski, samo treba jedna dobra logistika i volja - kaže Jovanović.

Ovakav vid operacije je najbolji za pacijenta, dodaje on, jer je oporavak brz, nema operativnih rana, bolova i uzima se znatno manje lekova.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sc

    22:19 // 19. 2. 2020.

    Operisao slepo crevo i zucnu kesu,podvig u karijeri tzv.velikog hirurga!Jer se ovde neko sali,nije radio operaciju na otvorenom srcu?!

  • Intelektualka

    21:01 // 19. 2. 2020.

    Koliko ja znam u hirurgiji NIJE BITAN KVANTITET VEĆ KVALITET, tako da nema veze što je on izigravao HUDINIJA TREBA PRATITI ŠTA ĆE SE DALJE DESAVATI SA TIM PACIJENTIMA ko zna koje će posledice imati i još nešto Pravi i POSEBNI HIRURZI SE NE REKLAMIRAJU.

  • Zoran

    18:17 // 19. 2. 2020.

    U Leskovcu se na hirurgiji 99% operacija slepog creva rade laparaskopski.

    • Amel Licina

      16:36 // 14. 11. 2021.

      Interesuje me kojom tehnikom endostapler ili loop omcom???
      Tokom rada u Saudijskoj Arabiji sam naucio LOOP omcom sto je jeftinije i prakticnije od endodtaplera.
      A istovremeno slepo crevo i zucnu kesu sam odstranio kod pacijentkinje 2014 u OB Novi Pazar koja je imala upalu slepog creva i kalkulozu zucne kese.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: