Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 8. 1. 2018.

| Društvo

Nesvakidašnjim akcijama usijali društvene mreže i pokrenuli institucije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
drumski ribar
Pecanje u udarnoj rupi; foto: B. R.

Godinu za nama u Nišu, obeležile su “gerilske” akcije nepoznatih Nišlija koji su na komunalne i društvene probleme u gradu ukazivali sađenjem cveća ili pecanjem ribe u udarnim rupama, kao i predlogom da se Tvrđava ofarba u roze. Kako kažu, svojim akcijama žele da utiču na gradsko rukovodstvo, ali i na građane koji moraju da budu proaktivniji.

Građanski aktivizam mnogima često zvuči kao floskula, ali da on zaista može nešto da pokrene, u 2017. godini pokazala je grupa Nišlija, koja je odlučila da svakodnevne probleme sa kojima se susreću građani rešava na kreativan način. Za sebe kažu da su lokal-patriote i da, iako deluju tajno, sa njima se možete sresti na svakom koraku.

rukavice-JV Rukavice prva akcija; foto: B. R.Prvo su bokserskim rukavicama skrenuli pažnju na držače za zastave koji su skliznuli niz banderu i “pretili” Nišlijama. Zatim su sadili cveće u udarne rupe, postavljali ormariće za prvu pomoć u Čairu, sređivali teren za mali fudbal, slavili rođendan udarnoj rupi, u njoj pecali ribe, ali i ukazali na problem iseljavanja i gašenja niških sela i "ulepšavanja" centra grada bez konsultacije građana.

Jedan od organizatora ovih akcija kaže da su na ideju “gerilskih” akcija došli, jer su uočili "da Grad nema kapaciteta, niti ulaže minimum snage da bar deo problema reši".

Procedura za prijavljivanje i potencijalno rešavanje bilo kog od uočenih problema građanima je potpuno nepoznata i nejasna. Zato smo se odlučili da kroz kreativna rešenja i ideje utičemo sa jedne strane na gradske institucije da budu brže i konačno rade svoj posao, a sa druge strane na građane da budu proaktivniji - kaže jedan od organizatora.

sredjivanje-terena-foto-b-r Sami sredili teren; foto: B. R.Njihove akcije izazvale su lavinu različitih komentara na društvenim mrežama. Tekstovi o pojedinim akcijama su na portalu Južnih vesti među najčitanijima u 2017. godini, a više od 20 pisanih i elektronskih medija pisalo je o akcijama. O njihovom radu i angažmanu kroz građanski aktivizam je, kako kažu, odrađeno preko 100 tekstova i 20 TV priloga. Osim toga, zabeleženi su i konkretni rezultati.

Držač za zastave koji je spao i stajao na banderi više od 6 meseci, uklonjen je samo 20 minuta nakon naše akcije. Rupa kojoj smo slavili rođendan asfaltirana je istog dana, a ulica gde smo pecali ribu (Patrisa Lumumbe) napadnuta je mašinama za grebanje, asfaltiranje i za 2 dana rešeno više od 200 m asfalta - pričaju niški aktivisti.

I sami kažu da su svesni da na neki način "smetaju" i "žuljaju" gradsku vlast, jer ih svojim akcijama teraju da prosto rade svoj posao, ali tvrde da nije bilo nikakvih pritisaka. Naglašavaju i da je u društvu danas dat prevelik uticaj političarima i funkcionerima.

U suštini, oni su na tim pozicijama zbog nas. Birali su ih ljudi na nekim izborima. Njihove plate isplaćuju se od poreza koji se ostvaruju na lokalu. To što nekad izgleda da imaju preveliku moć, to što znaju da budu bezobzirni i bahati je njihov problem, ali ne zaboravite i problem nas, građana. Ne plašimo se nikakvog pritiska. Oni bi trebalo da se plaše snage aktivnog građanina - kažu gerilci.

iseljenje Tabla koja pokazuje smer iseljavanja; foto: B. R.Nove akcije za 2018. godinu se već "krčkaju", a kako kažu prva će biti sa početkom Zimskih olimpisjkih igara. Ekipa je, tvrde, sada brojnija i bogatija za neke nove kreativne ljude, a nažalost, tema uvek ima.

Pretpostavljam da će 2018. godina biti jako zanimljiva. Ono što je tužno jeste da je nemoguće da nestane inspiracije, jer je spisak problema i neefikasnosti institucija predugačak! - kažu aktivisti.

Na kraju pozivaju Nišlije da se aktiviraju u 2018. godini. Da za početak srede svoje dvorište i svoj kraj. U svakom od nas, kažu ovi kreativni ljudi, leži aktivista i svako može da preuzme inicijativu za lepši grad. Za sve one koji bi da ulepšaju Niš i budu proaktivni, a za to im treba alibi, uvek mogu, kako sami kažu, da se pozovu na niške gerilce.

Rođendan rupi

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M.

    08:49 // 10. 1. 2018.

    Pokazali su da je moguće da se nešto uradi u ovom gradu. samo da mi ostali nismo uspavani. Ćutali smo kod uništavanja kazandžijskog. Šta je sledeće? Ili ćemo se i im prihvatiti da budemo aktivni građani!?

  • GORNJOMATEJEVAČKA

    10:19 // 9. 1. 2018.

    "Gospodska" (haha, neko se ruga stanovnicima), i Gornjomatejevačka da se pretvore u ribnjak, ili rudnik....dajte predlog!Rupe su duboke od 30 cm, pola točka upadne, ili noga do pola lista.Svi ćute, nenadležni kad građani pitaju,uvek odgovoran neko drugi, igraju ping-pong s ljudima. Niko ne zna kada ce biti?Predlog: da se zove gradsko blatište ili dajte predlog. Teren za rvanje u blatu,možda?

  • sozontije

    05:42 // 9. 1. 2018.

    Pridruzujem se.Idem u dvoriste Vozdove skole da iscrtam parking ispod kosa,kako bi mogli pravilno da se parkiraju,a djaci na casu fizickog,sedeli u klupama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: