Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 26. 10. 2023.

| Društvo

Nevidljiv na zvaničnom poslu, a stalno vidljiv u timu gradonačelnice Niša - šta se krije iza pobune “formalnih” kolega

Autor:Sonja Vidojković, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Marko Rajić radi na terenu; foto: JV-Tamara Todorović
Kolege ga nisu videle na radnom mestu dve godine; foto: T. T.

Nekadašnji portparol gradonačelnika Zorana Perišića, sada neformalni PR gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski - Marko Rajić zvanično je zaposlen u Dečijem kulturnom centru kao organizator projekata i programa. Njegove kolege kažu da na posao nije došao dve godine, a direktorka DKC-a Sandra Petković da “dolazi kad mu nešto treba”.

IMG-ee48b1cad687b87a45e9220c18b39692-V Marko Rajić jedan od razloga za štrajk; foto: S. V. Imenovanje Marka Rajića za člana Upravnog odbora nove ustanove Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar jedan je od razloga štrajka zaposlenih u Dečijem kulturnom centru. On je izabran za člana iz redova zaposlenih u DKC-u, ali njegove kolege kažu da on nije njihov izbor.

Mi nismo pitani, nije nam poslat zahtev, njega su izabrali oni. Kolektiv ga nije predložio, ovog puta je to izostalo. Mi smo o Marku Rajiću, kao našem predstavniku saznali iz skupšinskog materijala sa sednice koja je održana juna. Reagovali smo, ukazili na nepravilnost, na nepoštovanje Zakona, ali nismo dobili odgovor - kaže predstavnica Sindikata “Nezavisnost” Danijela Jončić.

Na pitanje novinara ko ga je odabrao, radnici koji su bili iza govornika su rekli: “gradonačelnica”.

Rajić je poslednji put došao na posao septembra 2021. godine. Mi nemamo kontakt s njim - kaže zaposlena Marija Cvetković.

IMG-28d23d3b091af30b48be70db0a78e6f6-V "Dolazi… kad mu nešto treba"; foto: S. V. Direktorka Dečijeg kulturnog centra Sandra Petković kaže da je Marko Rajić ranije dolazio na posao, radio sa decom, vodio programe, ali da sada “ređe” dolazi.

Dolazi… kad mu nešto treba. Primljen je 2022. godine, ja sam ga primila uz saglasnost gradonačelnice o čemu postoji uredna dokumentacija. Zatim je preuzet u Kabinet gradonačelnice i on tamo radi. Nas finansira Grad Niš, naš osnivač, to je isti budžet i to je obrazloženje za Rajića - kaže direktorka.

Petković ističe da je prihvatila takvog “radnika” jer je isti novac u pitanju i da ne misli da je mogla drugačije da postupi.

Ne znam kako da ne pristanem na to, mislim… evo daću ostavku. Mislite da će to nešto da reši? Ja mogu da dam ostavku, ali to će samo ubrzati spajanje - rekla je Sandra Petković.

ugovor Marko Rajić Opis njegovih poslova, za koje prima platu u DKC, kosi se sa situacijom na terenu; foto: JV Marko Rajić je ugovor o radu sa Dečijim kulturnim centrom potpisao 31. marta 2021. godine i to na neodređeno vreme, a bio je dužan da počne sa radom sutradan. U Ugovoru stoji da "zasniva radni odnos na osnovu date saglasnosti od strane Gradonačelnika Grada Niša", date devet dana ranije, ali nije poznato o kakvoj je saglasnosti reč.

Situacija na terenu kosi se sa onim što je na papiru - u njegovom ugovoru piše da mu je radno mesto u Dečijem kulturnom centru, u Ulici 9. brigade 10 u Nišu.

Radno mesto za koje prima platu je "organizator projekata/programa" u DKC, sa punim radnim vremenom, ali ga novinari viđaju uz Sotirovski, kako fotografiše događaje koje ona organizuje, a ranije je predstavljen i kao neformalni portparol njenog Kabineta.

Zvaničnih dokumenata da je "preuzet" iz ustanove u kojoj prima platu da bi radio u Kabinetu Sotirovski, takođe nema, a i direktorka Petković potvrđuje da nikada nije dobila zvaničan zahtev za njegov prelazak.

Na pozive i pitanja za komentar Marko Rajić nije odgovarao novinarima Južnih vesti.


Ko je Marko Rajić?

Marko Rajić je nekadašnji portparol gradonačelnika Zorana Perišića, radio je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a poslednjih godina je na terenu uz aktuelnu gradonačelnicu Draganu Sotirovski.

Đurović, Rajić, Ranković, Sotirovski, Nikolić; foto: FB Mladen Đurović Uvek uz gradonačelnicu; foto: FB Mladen Đurović Više puta je novinarima odgovarao na pozive zbog ćutanja na neka pitanja upućena zvaničnim mejlom, govorio je da je pitanja video i da će proslediti odgovor kada ga i sam dobije.

Neformalno je novinarima i predstavljen kao PR, a bio je zadužen i za akreditacije novinara na Kupu Radivoja Koraća u Nišu i često je na događajima tik uz Sotirovski.

Međutim, šta je njegov posao u Kabinetu ostaje nepoznato, jer njegov ugovor, kako su naveli iz Gradske uprave, ne postoji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bate qrton

    14:22 // 3. 11. 2023.

    Znači redaljka od unazad. Neka, neka će budu i ti izbori. Ostanu li ovi, neće biti života.

  • Rimtutituki

    18:21 // 27. 10. 2023.

    To su ti mali botovi bez krupuka, koji bi prodali rodjenu decu da ih imaju.."zavrsili"filozofski a ne znaju da citaju, pisu... Samo znaju da vredjaju, pljuju, podmecu,ogovaraju, blefiraju na konto novinari i komunikolozi.I gde ce da budu i kakav politicki stav ce ovo da ima!? Pa nikakv zato je u sns! Sa njim jedino mogu podove da brisu sto i rade i pustaju ih da se ubacuju da su PR ...

  • dobro da bolje ne moze biti

    14:19 // 27. 10. 2023.

    A sta je sa njegovom "mentorkom" iz Nacionalne sluzbe za zaposljavanje Vanjom Stojkovic koja je dogurala do mesta zamenice direktora ove ustanove.Ona i ova dva lepotana su crni trio koji je trebao da se udomi u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje pa su ova dvojica izvisila a gospodja je dobila mesto za stranacki rad i trud.Sve bolje od boljega!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

J. B. Tito :"Priznajem samo sud svoje partije"

Dragan Čitalac

Tekst: Cvetanović ponudio ostavku na mesto gradonačelnika Leskovca, ali SNS-u

Pronađite nas na: