Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 8. 11. 2018.

| Društvo

Nezadovoljni pacijenti 24 sata dnevno mogu da zovu telefonom direktora niške Hitne pomoći

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Hitna-JV
Žalbe na rad lekara i organizaciju, lično se mogu uputiti direktoru; foto: JV

Pacijenti koji su nezadovoljni ponašanjem lekara ili propisanom terapijom, time što previše čekaju na pregled ili imaju neku drugu primedbu na rad Hitne pomoći Niš, to mogu lično reći direktoru ove zdravstvene ustanove koji je još od marta uveo “otvoreni” broj telefona na koji se javlja, kako kaže, u bilo koje doba dana i noći.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš Slavoljub Živadinović kaže da se na ovaj, može se reći neobičan čin, odlučio jer ne želi da o primedbama sluša “iz druge ruke”, kao i jer smatra da na taj način može da poboljša rad ove ustanove.

To je moja volja i ima razloga zašto to radim. Najviše me ljuti kada me zaposleni ne obaveštavaju o nekim stvarima i okidač da uvedem ovaj broj za primedbe je upravo bila takva situacija, kada me nisu pozvali u jednoj vanrednoj situaciji, iako je to obavezno da urade, a sve zato da me ne bi uznemiravali jer je bilo 4 ujutru – objašnjava direktor niške Hitne pomoći.

hitna-telefon Obaveštenje o otvorenom telefonom nalepljeni svuda u zgradi Hiten; foto: JVKaže da ga je u početku zvalo i desetak pacijenata dnevno, dok se taj broj smanjio vremenom. Najviše primedbi, objašnjava Živadinović, ima na to što u večernjim satima nema dovoljno lekara, pa zato, ističe, pokušavaju da to nekako reše.

Direktor Hitne pomoći Niš ističe da je na osnovu poziva pacijenata dosta stvari rešeno, te da su se mnogi od njih javljali dobronamerno i sa predlozima kako nešto rešiti.

Gospodin me je pozvao oko 1 sat posle ponoći i smirenim glasom rekao da je ušao u ordinaciju pedijatrije i da tamo nema nikoga. Kaže, evo mašem u kameru. Istog trenutka sam pozvao dispečera i videli da je čovek u pravu. Utvrdila je posle disciplinska komisija da su lekar i sestra otišli na večeru jer nije bilo gužve. Posle toga sam od načelnika pedijatrijske službe prihvatio predlog kako da rešimo da se to ne događa – kaže Živadinović.

Priznaje da je bilo neprijatnih situacija, ali napominje da kada neko opravdano prijavljuje neku nepravilnost obično to saopšti smirenim glasom i kulturno, dok kada neko neopravdano negoduje bude i histeričnih reakcija.

salter-Hitna Najviše primedbi što noću nema više lekara; foto: JVObaveštenja o tome koji je broj telefona na koji mogu pozvati direktora Hitne pomoći pacijenti mogu videti na ulazu u zgradu, na šalterima i vratima svih ambulanti. Svi razgovori se snimaju, a zanimljivo je da piše da je ovaj broj namenjen isključivo nezadovoljnim pacijentima.

Na pitanje zašto neko ne bi mogao da pozove i pohvali lekare i tehničare, direktor Živadinović odgovara da pohvale nisu nešto hitno, te da postoje i drugi načini da se one upute.

Kada je nešto dobro, to ne treba da menjamo. Ovo je sve u svrhu da bi bili bolji i da utičemo na ono što možemo. Da ljudski grešku svedemo na minimum i da se poboljša komunikacija. Sa komunikacijom imamo najveći problem - ističe Živadinović.

Inače, Južne vesti su ranije pisale o narušenim kolegijalnim odnosima u niškoj Hitnoj pomoći i tučama među zaposlenima, a da je otvaranje telefona za primedbe pritisak na lekare koji su sada pod “lupom”, te ih svako može optužiti da nešto nisu uradili kako treba, direktor odlučno negira. Kaže, lekari su čak i relaksiraniji i oni koji “poštuju pravila i protokol službe svakako nemaju razlog da brinu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • srba

    15:20 // 9. 11. 2018.

    pa bre covek je za sud, doneo je odluku da niko ne moze da se preglade u hitnoj preko dana, lekari hitne ne mogu da napisu recept i ako placam zdravstveno osiguranje.
    spremio sam racune pa posto je njegova odluka pripremam tuzbu protiv njega da mi nadoknadi stetu !!!

  • Da li pamtis jos?

    11:30 // 9. 11. 2018.

    Vi koji zivkate i kukate, kad ste poslednji put otisli u banju,na planinu ili more sa porodicom pa trazite zdravlje,a sluzbenici Hitne se bas zato i tuku i namestaju jedni druge. Konkurencija, ali nezdrava.

  • mimi

    08:38 // 9. 11. 2018.

    direktora ne interesuje ni pod kojim uslovima rade lekari i sa raspadnutim vozilima,te ce da ga briga sta ce da kazu građani,hajte molim vas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: