Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:41, 1. 1. 2019.

| Društvo

Nezadovoljni premeštajem u druge gradove, prokupački policajci počeli proteste

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
protest policija prokuplje
Policajci kažu nastavljaju borbu; Foto: Lj. M.

Zbog toga što će, kako kažu, svoj posao obavljati mahom na području Policijske uprave Niš, ali i mestima udaljenim i do 70 kilometara od Prokuplja, nezadovoljni prokupački policajci otpočeli su proteste poslednjeg dana 2018. godine ispred policijske stanice u tom gradu, a sledeći najavljuju za 5. januar.

Preraspodelu radnih mesta na prokupački policajci vide kao nezakonitu, pa se grupa nezadovoljnih pobunila, a podršku im pružaju i članovi i rukovodstvo Policijskog sindikata Srbije.

Policajci iz sindikata su ranije tražili prijem i razgovor sa načelnikom policije Nenadom Kaličaninom, međutim, načelnik je hteo da primi samo prokupačke policajce, a od predstavnika sindikata tražio da se pismeno obrate i napišu o čemu bi razgovarali, što su sindikalisti odbili.

Inače, 7 od ukupno 16 policajaca iz Prokuplja još nisu potpisali prelazak na nova radna mesta, jer su njihova rešenja, kako kažu, nezakonita, odrađena u Nišu i u njima nema jasno napisanog pravnog leka ukoliko žele da se žale.

Kako kaže predsednik sindikalne grupe PSS u Prokuplju Vladica Nikolić radi se o policajcima koji imaju preko 20 godina službe u tom gradu.

A sada su dobili premeštaj bez rešenja i obrazloženja. Da bi smo prešli iz jedne u drugu policijsku upravu, moramo da dobijemo najpre premeštaj, odnosno rešenje u kome postoji pravni lek, odnosno žalba, što u ovom slučaju niko od nas nije dobio – tvrdi Nikolić.

Među policajcima ima i onih kojima je ostalo 2 do 3 godine do penzije, a okupljeni policajci sumnjaju da je nova sistematizacija paravan za nova stranačka zapošljavanja u policiji i pored zabrane.

Predsednik PSS Veljko Mijailović podseća da su okupljanju ispred prokupačke policije predhodili višemesečni bezuspešni pregovori sa kabinetom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Iako nam je ministar Stefanović obećao da će rešiti problem, do danas se nastavlja grubo kršenje zakona. Očigledno da ministar ima preča posla i da je ovih dana na relaciji sa direktorom policije oko smene šefa kabineta direktora policije, ali je to već druga tema. Ono što obeležava rad Stefanovića je konstantan pritisak na policajce, strah koji se uvukao kod kolega, zahtev da se ne mešaju u svoj posao i konstantne analize bez konkretnog rada na terenu – rekao je Mijailović u Prokuplju.

Dodaje i da će PSS zaštititi svoje članove, te da je policija ta koja treba da sprovodi, a ne da krši zakon Srbije.

Inače, i pored činjenice da je načelnik PU Prokuplje pregovarao sa policajcima oko prijema, novinaru Južnih vesti je na ulazu u policijsku stanicu dežurni policajac rekao da je načelnik van zgrade i da ne može da da izjavu, a na pitanja poslata na mejlom nije odgovoreno.

Zbog nesaradnje i odsustva dijaloga, kako kažu, predstavnici Policijskog sindikata su za 5. januar zakazali novi protest ispred policije u Prokuplju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Savetnik

    22:57 // 14. 2. 2023.

    Sve je to bio deo igre

  • Milko

    11:44 // 4. 1. 2019.

    Kada naplacuju kazne uglavnom to rade realno I na osnovu argumenata ili snimaka ... I treba da budu strogi. Ali I prema Pk tablicama....

  • TOMASS

    17:17 // 3. 1. 2019.

    Ma nema frke-uđu u bilo koji ugostiteljski objekat NE PLATE NIŠTA,voze se u autobusima NE PLATE NIŠTA,da nabrajam još...Samo oštro i moraju da poštuju,pa dosta više javašluka.Skoro bre na jednoj svadbi smestiše milicajca malte ne baš do kuma a on običan gost kao i ja.Kad pitam domaćina jel možda brat od kuma,,,Ne, on je saobračajac u grad.Pa dokle više,AMAN-ZAMAN.

    • kondukter

      05:35 // 6. 1. 2019.

      On samo izvadi sluzbenu i kad je u civilu i hoce da se vozi dzabe u busu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: