Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 8. 10. 2015.

| Društvo

Nezakonite zakasnele "kazne" niškog "Parking servisa"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
opomena
Opomene stizale na adrese Nišlija

Opomene koje ovih dana stižu iz “Parking servisa” na adrese Nišlija za neplaćene parking karte od pre nekoliko godina su, prema mišljenju pravnika i Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, nezakonite i građani bi trebalo da ulože prigovor.

Samo u jednom danu redakciji “Južnih vesti” javilo se petoro Nišlija koji se žale da su im stigle na naplatu, kako kažu, kazne za nepropisno parkiranje čak iz 2010. ili 2011. godine.

Stiglo nam je da platimo nešto što je zastarelo. Kazna od pre 5 godina. Do sada nas niko nije obaveštavao da imamo neka dugovanja prema “Parking servisu” - kaže jedan Nišlija.

parking "Parking servis" naplaćuje dugove od pre 5 godina; foto: JV arhivaZapravo je reč o opomenama za neplaćenu doplatnu ili dnevnu kartu, a kako kaže Igor Vojinović iz “Parking servisa”, radi se o redovnoj proceduri.

To je u sklopu redovnog posla i jednostavno obaveštavamo ljude kolika su im dugovanja. Možda je sada pojačana reakcija, jer smo malo intenzivirali slanje tih obaveštenja - kaže Vojinović.

Uglavnom je reč o jednoj ili više neplaćenih dnevnih karata, a kako kažu građani koji su se javili redakciji, sume koje se potražuju kreću se od 800 do 1.600 dinara.


Da li je zastarelo?

Mnoge Nišlije, pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima i stav Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, smatraju da su potraživanja “Parking servisa” zastarela, jer je prošlo više od godinu dana.

Međutim, Igor Vojinović iz ovog preduzeća kaže da su upoznati i sa zakonom i sa stavom suda iz Beograda, ali da se “zastarelost dokazuje na sudu”.

Mi kao “Parking servis” ne možemo da kažemo da je zastarelo i da mi nećemo da naplaćujemo. Dužnost nam je da obavestimo ljude o dugovanjima, a zastarelost se dokazuje na sudu. Naš cilj je da izbegnemo sve sudske postupke i angažovanje izvršitelja i da svako plati svoju dnevnu kartu - rekao je Vojinović.

Donedavni sekretar u Ministarstvu pravde i advokat Danilo Nikolić kaže da je stav Vrhovnog kasacionog suda da potraživanja “Parking servisa” zastarevaju nakon godinu dana ispravan, jer je “u skladu sa važećim republičkim propisima”.

Nijedno javno preduzeće nije ovlašćeno ni zakonom ni ustavom i ne može naplaćivati nikakve kaznene odredbe. Mogu naplatiti samo uslugu. U konkretnom slučaju dnevnu parking kartu, koja u Nišu u zavisnosti od zone košta 370 ili 500 dinara, ali ne mogu naplatiti 800 dinara, jer to nije prava cena usluge - pojašnjava Nikolić.

vks Vrhovni kasacioni sud presudio u korist građana; Izvor: VKSVodeći se time da i parking preduzeća pružaju komunalne usluge koje su obuhvaćene Zakonom o komunalnim delatnostima, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu je krajem prošle godine i doneo presudu da je, prema Zakonu o obligacionim odnosima, rok zastarelosti za naplatu parking karte jedna godina.

Advokat Nikolić kaže da bi građani trebalo da ulože prigovor na opomene i zahteve za naplatu “Parking servisa”.

Građani bi mogli da prilože prigovor sa obrazloženjem da je većinski deo zahteva za naplatu od 800 ili više dinara van tarife i nezakonit - kaže Nikolić.

Na kraju svakog obaveštenja stoji upozorenje da će “Parking servis” pokrenuti postupak pred ovlašćenim izvršiteljima ukoliko građanin ne izmiri svoj dug, a Igor Vojinović iz ovog preduzeća kaže da Nišlije i tada imaju mogućnost da se žale i da ospore potraživanja "Parking servisa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diijana aleksic

    18:25 // 19. 10. 2016.

    Dve kazne iz 2011 u ukupnom iznosu od 3.200 dinara.da li trebam to placati?

  • Srdjan Ceperkovic

    23:31 // 14. 9. 2016.

    I meni je isto to stiglo, sta si uradio druze ?

  • nebojsa stojancevic

    00:29 // 5. 8. 2016.

    meni stiglo od DIRECT FACTOR BG-SAVSKI VENAC
    iz 2011 navodno u Vrnjackoj Banji glavni dug948 dinara narastao sa troskovima 5800 neznam sta raditi.prete tuzbom ,rok 3 dana

    • Parking

      11:42 // 25. 11. 2016.

      I meni je stiglo iz 2012. bas u Banji kada sam bio, a do sada sam uvek placao parking.
      Bez ikakvih opomena na autu tek sada na adresu posle toliko godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: