Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 11. 11. 2023.

| Društvo

Ni Dan primirja i obeležavanje herojske pobede u Nišu nije prošlo bez - promocije i agitovanja za Vučića

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Dan primirja
foto: JV / N. Đ.

Uz himnu Republike Srbije, vojsku, vojni orkestar, ali i gradsku delegaciju, koju nije predvodila gradonačelnica Dragana Sotirovski, polaganjem venca na Englesko-francuskom groblju u Nišu, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji je potpisan 11. novembra 1918. godine u 11 sati u Francuskoj. Priliku da odaju počast preminulim vojnicima i rodoljubima, predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić i predsednik niškog SUBNOR-a Anđelko Milićević iskoristili su i za promovisanje predsednika Vučića.

Dan primirja u Velikom ratu, tradicionalno se obeležava u Nišu na Englesko-francuskom groblju u Ulici koja simbolično nosi naziv Francuska, po državi u kojoj je taj sporazum i potpisan.

Dan primirja (2) foto: JV / N. Đ. Nakon liturgije koju su vodili niški sveštenici, usledilo je polaganje venaca, koje je predvodio predsednik gradske Skupštine Boban Džunić, koji je istakao da je obeležavanje Dana primirja dug prema precima i pradedovima i sećanje na njih i njihovu borbu, a potom to uporedio sa iskušenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozvao građane da mu pruže podršku.

Danas u ovo doba kada imamo velika iskušenja i pritiske na našu državu i njeno rukovodstvo, svakako svi treba stanemo kao jedan. Kao jedan u borbi i odbrani našeg naroda, nezavisnosti, države i da damo podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću koji nesebično daje sebe u toj borbi - rekao je Džunić.

Pukovnik u penziji i predsednik niškog SUBNOR-a Anđelko Milićević rekao je da će predložiti da se od sledeće godine današnji dan umesto Dana primirja obeležava kao Dan pobede u Velikom ratu.

Tvrdeći da mnogi i danas žele da tlače Srbiju, pozvao je na očuvanje ponosa, koji neguju predsednik i rukovodstvo Srbije.

To su naši borci zaslužili i kada bi naši heroji Gvozdenog puka i čuvene Toplice čuli da mi danas slavimo primirje ne bi im bilo svejedno i zato to ne smemo da kažemo. Srpski narod nikada nije želeo da bude potlačen, već slobodan. Danas kada mnogi iz Evrope i sveta udaraju na našu malu Srbiju, ali velikog duha, uz ponos našeg predsednika i rukovodstva naše Srbije čuvamo to - rekao je on.

Inače, u Srbiji je u toku predizborna kampanja, a Vučić je nosilac jedne od lista na parlamentarnim izborima.

Dan primirja (1) foto: JV / N. Đ. Podsetimo, zbog dugogodišnjeg rata svet je pretpreo brojne posledice, od kojih je najveća stradanje ljudstva. Srbija je izgubila gotovo trećinu stanovnika, a najveću žrtvu podnela je tokom povlačenja preko snegom zavejanih albanskih planina u zimu 1915. i početkom 1916. godine, kada je dnevno umiralo preko stotinu vojnika od gladi, hladnoće i raznoraznih bolesti.

Posle oporavka na Krfu i proboja Solunskog fronta, u velikom naletu oslobodili su Srbiju od okupatora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mile

    13:59 // 12. 11. 2023.

    Gospodo i gospođo kraj se bliži vašoj baharosti u Nišu.Ako sad ne odete u istoriju kao najgora vlast u istoriji Niša,nama nema spasa.Tačka.

  • Robin Hud

    12:53 // 12. 11. 2023.

    Sada im je mantra da su ovi izbori SUDBONOSNI ZA DRZAVU A U STVARI MISLE ZA NJIH, jer nikada jedna drzava ne zavisi od trenutnih ljudi na vlast JEDINO AKO CELOKUNU VLAST PREUZME JEDAN

  • Smuk II

    09:21 // 12. 11. 2023.

    Retki su "junaci i perjanice" koji ne hvale svog "vodju" i ne ljube mu "skute" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: