Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 20. 12. 2016.

| Društvo

Ni ove godine u Nišu nema Svratišta za decu sa ulice

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Svratište
Svratište u Mačvanskoj ulici broj 23, foto JV

Zbog toga što Grad ne prepoznaje uslugu Svratišta kao prioritet, deca sa niških ulica, koja su primorana da rade teške poslove na -10 stepeni ispod nule, ni ove godine neće imati utočište od snega i mraza.

Na vratima Svratišta u Mačvanskoj u kome su deca više od 5 godina dolazila da se ugreju, zabave, dobiju obrok i toplu garderobu, već dve zime zaredom stoji katnac.

Iz gradskog budžeta za Svratište nije izdvojen novac, a prema rečima bivšeg koordinatora Svratišta Boška Aleksića, alternativa je privremeni smeštaj u jednom od dva prihvatilišta koje ime Niš. Svratište U Svratištu su učili da pišu, čitaju i rade na računaru; foto JV

Postoje dva prihvatilišta za maloletne u Nišu. Jedno u Zavodu za vaspitanje dece i omladine, a drugo u Domu Duško Radović. Imamo dovoljne kapaciteta da zbrinemo decu koja su u stanju socijalne potrebe i koja su u riziku od zlostavljanja i zanemarivanja - kaže Aleksić.

Kako pojašnjava, osim prihvatilišta postoje i urgentne hraniteljske porodice u kojima deca koja su ugrožena, mogu da se smeste ukoliko imaju strah ili otpor prema institucijama.

Kao prevntivnu uslugu Dom ima i stučne savetnike zaduženi za porodice koje nisu u stanju da brinu o deci pa ih primoravaju na ulične poslove i prosjačenje.

Tim roditeljima se skreće pažnja da deca moraju da budu zbrinuta, nadgledana, vaspitavana u okviru porodice, te da će ona, ako se to ne desi, biti izmeštena i uključena u sistem socijalne zaštite - pojašnjava on.

Međutim, da bi deca koristila ove usluge, pojašnjava Aleksić, najpre mora da interveniše Centar za socijalni rad. Nakon što on utvrdi da za to postoji potreba, dete se dalje zbrinjava u zavisnosti od slučaja.

Pošto smo mi, kao Svratište, evidentirali i dali informacije Centru za socijalni rad o svakom detetu koje se našlo u stanju socijalne potrebe, a bilo je korisnik Svratišta, oni sada imaju bolji uvid na osnovu koga su stvorili sliku o tome kakve je stanje na ulici - priča Aleksić.

Klasično Svratište koje je funkcionisalo na principu dobrovoljnosti, gde su deca mogla sama da dođu i potraže beg od svakodnevnice, učeći usput rad na računaru, pisanje i čitanje i slično, više ne postoji.

Kako objašnjava, da bi se pružala usluga socijalne zaštite potrebno su razne licence a uslovi.

Kod nas je usluga Svratišta standardizovana. Da bi se pružala usluga potrebno je da se licencira, da ima određene standarde, da ima spavaću sobu, rodno određenu i slično - kaže.

Na niškim ulicama svakodnevno se može videti i do dvadesetak maloletnika koji prose, peru šoferšajbne ili obavljaju slične poslove. Kroz niško Svratište u kom su svakodnevno pomoć pružali mnogobrojni volonteri i vaspitači, prošlo je preko 250 dece.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    20:31 // 20. 12. 2016.

    Da je malo pameti pa da se osposobe prostorije gde bi ova jadna deca imala topli obrok, kupatilo sa toaletom i strucnu pomoc. Suze mi idu na oci kad pomislim na nepravdu....Boze, ima li te?!

  • Op

    19:33 // 20. 12. 2016.

    Šta će Svratište deci kada seljacima treba Bijelo dugme?

  • Molim klub Velikih Privrednika

    19:16 // 20. 12. 2016.

    Da razmisli o muzičkom programu za Božić ili možda Kinesku novu godinu, ako im je draže...

    Ono jeste, nisu Čarolija ali sigurno znaju nešto da otpevaju, makar kao Bebek

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: