Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 30. 4. 2023.

| Društvo

Niče crkva u dvorištu niškog KC-a, biće po ugledu na jednu iz predgrađa Atine

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
crkva ukc
Radovi u toku; foto: S. V.

Pre godinu dana počela je izgradnja paraklisa Živonosnog istočnika presvete Bogorodice u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra, a do danas crkva je već počela da dobija svoj oblik i majstori aktivno rade na izgradnji. Predviđeno je da bude završena za tri godine i da će radovi oko 28,6 miliona dinara, a finansira se od donatora.

crkva ukc Pre godinu dana počela izgradnja; foto: S. V. Radovi na izgradnji paraklisa počeli su osveštenjem prostora u Univerzitetskom kliničkom centru početkom prošle godine, a temelj crkve osvešten je 29. aprila 2022. godine. Jedan od inicijatora je profesor dr Dragan Milić koji rukovodi Kardiohirurgijom u Nišu, a projekat je radio arhitekta iz Pančeva Dimitrije Marinković.

Univerzitetski klinički centar u Nišu, kao investitor nije otkrio koliko će koštati izgradnja jer su, kako je rekao direktor Zoran Perišič, prepustili ktitoru i izvođaču radova da prave dogovore, ali je prilikom izdavanja građevinske dozvole navedena predračunska vrednost objekta bila 28.640.589,57 dinara.

crkva ukc Finasira se iz donacija; foto: S. V. Taj iznos ni posle godinu dana niko nije potvrdio, ali naglašavaju da će se sve finansirati iz donacija. Kako su se pohvalili na društvenim mrežama, jedan od donatora je Fondacija Karić i oni će, kako su naveli, finansirati prvu fazu radova.

Crkva ce biti pravo malo umetnicko delo a radi se po uzoru na crkvu u predgrađu Atine u Grčkoj. Prvu fazu izgradnje crkve finansira Fondacija Braća Karić na čemu im se svi zahvaljuju. Gradeći Hram gradimo i sebe. Još jednom se pokazuje da zajedno možemo mnogo sami svakako manje - napisali su iz Fondacije.

crkva Projektom predviđeno da ovako izgeda; foto: M. S. Ubranisičkim projektom je predviđeno da paraklis u Kliničkom centru bude na površini od 70 kvadrata, sa zelenilom u okolini. Navedeno je da će to biti tipičan pravoslavni hram, sa uobičajenim nizom prostorija koje čine jedan crkveni arhitektonski sklop celovitim pa je crkva oblikovana da stvara prostor u obliku krsta sa kupolom u sredini. Unutrašnji prostor biće prilagođen i namanjen bogosluženju, a podzemne pomoćne prostorije namenjene su za svakodnevne parohijske potrebe i tu će se nalaziti kancelarija, kuhinja i toalet.

Paraklis će biti priključen na vodovodnu, kanalizacionu i telekomunikacijonu mrežu sa objektom Kardiologije, na energetsku mrežu sa Kardiohirurgijom i na toplovodnu mrežu prema objektu Interne klinike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • svaka cast

    09:56 // 2. 5. 2023.

    Svim vernicima i svestenicima zelim uspesno lecenje i obrazovanje u novoj crkvi. Ostali ce se vec nekako snaci po Nemackoj, Austriji, Norveskoj...

  • Crnogorac

    00:00 // 2. 5. 2023.

    Lepo je kad se podigne crkva bilo gde i bilo kad . Vidim nekima smeta . Oćete još koju džamiju?
    Meni je samo nestvarno da most u tvrdjavi košta 11 mil, a crkva 28 mil .
    Povucite paralelu i videćete koje smo ovce . I jedno i drugo može da se izgradi za 10 puta manju cifru . Npr most za 1,5 miliona , a crkva za 5 .

  • Ja, Sofronije

    13:52 // 1. 5. 2023.

    Pa tamo ko, ne daj Bože, zaglavi, ostAlo mu još samo Bogu da se pomoli da izvuče živu glavu, ništa više !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: