Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 28. 4. 2023.

| Društvo

Nije stigla do niškog Porodilišta - ekipa Hitne pomoći porodila ženu u kolima

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Hitna pomoć
Nakon porođaja u kolima prevezli mamu i bebu do Porodilišta; foto: A. K.

Porodilja kojoj je pre nekoliko noći počeo porođaj na putu do niškog GAK-a, nije stigla do sale, već je ekipa Hitne pomoći presrela i porodila u automobilu. Rodila je devojčicu i obe su dobro, potvrđuju iz Hitne, koja je tokom aprila još tri puta imala pozive trudnica, ali su one stigle do niškog Porodilišta.

Nije retkost da Hitna pomoć u Nišu dobija pozive trudnica kojima treba prevoz do Porodilišta, ali su pre tri noći doktorka i sestra morale da porode ženu u kolima, jer je porođaj uveliko počeo.

Porodilja je osetila bolove, krenula automobilom sa suprugom do zgrade GAK-a, ali je u jednom trenutku otac procenio da neće uspeti da stignu na vreme.

Naša ekipa je već bila obaveštena i pripravna i čekala ih. Naša doktorka kada je stigla sa svojim timom porodila je ženu, jer je porođaj već krenuo. Beba i mama su dobro. Sve je urađeno po protokolu, u njihovom automobilu je odrađen porođaj, zato što više nije bilo vremena ni za prebacivanje u naš. Sve se dešavalo vani, na putu, ali sve je bilo bezbedno, niko hvala bogu nije bio ugrožen. Što kažu, najbolje je kad priroda sve sama odradi, ali nekad je potrebna i naša pomoć - navode iz niške Hitne pomoći.

Ističu da je porođaj u automobilu protekao kao i u sali, ali da uslovi jesu teži, jer nema komfora, kao da je manje medicinskih radnika nego u Porodilištu, jer su tu bile samo doktorka i sestra.

To je malo specifično, ali se inače porođaj radi kao i u svakoj porođajnoj sali, uostalom nekada su se bake i mame kući porađale. Ne želim zaista da minimiziram, to je vrlo specifična intervencija jer brinete o dva života, ali je to jedan od lepših delova našeg posla. Procedura je takva da kompletno zbrinete mamu i bebu. Kada beba izađe sačekate malo, pa sačekate da izađe posteljica, porodilji se otvara venski put, ništa se drugo ne dira, čeka se da beba zaplače, umotate je, mi imamo porođajni set, porođajni komplet, beba se umota, utopli i mama i beba se voze na Ginekologiju - pojašnjavaju.

Ovog meseca Hitna pomoć imala je još 3 poziva porodilja, ali su one, kažu, stigle do porođajne sale. Noćas su do Porodilišta prevezli dve trudnice, ali je ovo jedinstven slučaj u aprilu, jer su doktorka i sestra obavile porođaj na terenu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Porodilja

    19:47 // 30. 4. 2023.

    Moglo bi jedno privatno porodilište da se otvori u Nišu

  • mara

    17:49 // 28. 4. 2023.

    Cestitke porodilji. Pohvale za sestru i doktoricu, ali o direktorki Hitne sve najgore. DNO DNA !!!

  • Prokupčanka

    17:16 // 28. 4. 2023.

    Hvala Bogu da je sve proteklo kako treba, i svaka čast doktorki i sestri. Žalosno je što se ovakvi slučajevi dešavaju (između ostalog) zbog toga što žene šalju kući sa trudovima jer nisu dovoljno otvorene, umesto da ih smeste na odeljenje, pa po potrebi neka leže i dan-dva duže. Po meni nije normalno da se žena sa bolovima vraća kući i onda da se javi kad više ne može da izdrži, bez ikakvog leka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: