Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 17. 7. 2023.

| Društvo

“Nije vreme za pesmu i igru” - koncert na Dan rudara u Aleksinačkom rudniku za porodice neprimeren

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Pre nešto više od godinu dana poginulo osam rudara; ilustracija; foto: JV / Vanja Keser

Dan rudara i ove godine će biti obeležen na Aleksinačkom rudniku, 6. avgusta, koncertom Radeta Jorovića, a Centar za kulturu u Aleksincu traži organizatora i za to izdvaja 200.000 dinara. Rudar čijih je osam kolega tamo poginulo aprila prošle godine i majka jednog od stradalih radnika smatraju da je to neprimereno, da bi novac trebalo dati porodicama i da Dan rudara treba obeležiti, ali mirnim ručkom.

“Ništa još nije sudski rešeno, niko ne odgovara za njihovu smrt, a tamo će da se peva i igra” - kaže Anka Zlatković, majka jednog od stradalih.

Za mene nikakva radost više ne postoji. Ništa se još ne preduzima povodom njihove smrti, a mi znamo, kao porodice, da oni nisu krivi i da je unazad mesecima taj gas bio prisutan, da niko od nadležnih nije reagovao, plus što je metan izbio - priča ona.

Smatra da je bolje novac dati porodicama koje su nakon tragedije ostale u lošoj finansijskoj situaciji, pre svega onima sa malom decom.

Nije to primereno. Umesto što se razbacuju parama, trebalo bi koliko-toliko pomoći porodicama. Ljudima trebaju drva, troškovi su veliki. Ne tražim za sebe, ima ljudi koji su ostali sa malom decom, a ne da se peva i igra dok ništa još nije rešeno - poručuje Zlatković.

I jedan od rudara Milan Stojanović ističe da bi novac trebalo podeliti porodicama i kaže da Dan rudara svakako treba obeležiti, ali na miran način, prigodnim ručkom.

Malo više od godinu dana je prošlo, još je to sveže. Život treba da se nastavi, ali još je rano za zabavu - navodi on.

U planu je da koncert Radeta Jorovića traje između sat i po i dva sata, okvirno u periodu od 20 do 22 sata, u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” na Aleksinačkom rudniku, na Trgu rudara. Takođe, sa njim će nastupiti orkestar sa najmanje šestoro članova.

U slučaju loših vremenskih uslova, nastup će biti održan u Domu rudara, ističu iz aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost, koji preko tendera traži nekoga ko će angažovati Radeta Jorovića i realizovati koncert.

Navedeno je i da će pet sati pre početka programa biti postavljena bina sa ozvučenjem.

Ponuđač je dužan da sa izvođačima dođe u Aleksinac blagovremeno, na mesto izvođenja programa, pre zakazanog termina početka programa, kako bi na vreme i kvalitetno izveo odgovarajuću probu - piše u dokumentaciji.

Iz Centra za kulturu i umetnost nisu odgovorili Južnim vestima do objavljivanja teksta.

Podsetimo, 1. aprila 2022. godine 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti.

Za tragediju do danas niko nije odgovarao, a rudar Nebojša Stanojević, koji je govorio na jednom od protesta “Srbija protiv nasilja” u Nišu, napomenuo je da su njegove kolege i on mesecima ukazivali na to da tako nešto može da se desi i poručio da su oni ostali uskraćeni za pravdu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:11 // 17. 7. 2023.

    Postovani clanovi porodica poginulih, unesrecenih, briga njih ,dal je moralno i normalno, stiglo naredjenje ," odozgo", da se nekom moraju dati pare ! Sistem ovih secikesa je - sta me briga, niko moj bliznji nije poginuo !

  • Werko

    20:04 // 17. 7. 2023.

    Sta drugo ocekivati od ove besramne vlasti

  • Veseljem preko tragedije

    18:57 // 17. 7. 2023.

    Skroz se valjajmo u blatu. Lake note kao odgovor na tragediju. Odgovorni, tj. vlast, ne biraju prljava sredstva da zabašure svoju krivicu. I to tako što čine zločin.
    Ko god ode da uživa u veseloj "muzici" je saučesnik, moralna ništarija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: