Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 26. 5. 2021.

| Društvo

Nije vreme za slavljenje pobede nad koronom, ali jeste za vakcinaciju i polaganje računa

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
korona ilustracija; foto Vanja Keser
Blizu smo, ali nije vreme za pobedu, već za vakcinaciju; foto: Vanja Keser arhiva

Najveća opasnost da epidemija ponovo bukne je naglo opuštanje stanovništva, što smo, kako kaže Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, već jednom preživeli. Umesto slavljenja pobede, tvrdi, bolje je da vlast kaže koliko je para potrošila na opremu, vakcine, bolnice i kako je to i od koga kupovala, kao i da predstavi realan izveštaj od smrtnosti. Njegovo mišljenje deli doktor Dejan Hristov za kojeg bi prava pobeda bila visok procenat vakcinisanih, a sličnog stava je i doktor Radmilo Janković koji kaže da ovog leta treba poraditi na kampanji vakcinacije.

Lekari iz grupacije Ujedinjeni protiv kovida su, kako kaže Jovanović, upravo upozoravali na negativane posledice ranog opuštanja, a pobeda u junu bi svakako to bila.

mladen jovanovic Jovanović kaže da je pobeda na građanima; foto: JVUtisak je da je već došlo do solidnog opuštanja i bez obzira na te najave koje dolaze, nekako je i opšta atmosfera takva da se čak i ove postavljene granice i postavljene mere ne poštuju. U tom smislu nema nikakve pobede nad koronom dok se zaista ova utakmica ne završi, a ona još traje. Mi moramo da vodimo računa kao društvo da ne izgubimo ovo borbu zato što neko hoće da skuplja političke poene na tuđem radu - kaže Jovanović.

Sličnog je mišljenja i doktor Dejan Hristov koji je prethodnih meseci u više navrata radio sa kovid pacijentima u crvenoj zoni. Njegovo mišljenje je da su, iako pobeda još nije zvanično proglašena, mere već ublažene.

Vi i sami znate da se organizuju 18. rođendani, proslave po školama, da kafane rade sa živom muzikom, ja onda ne znam šta ćemo da proglašavamo niti da mere, pod znacima navoda, ublažavamo kada je na terenu stanje sasvim drugačije. Ono što ovoj državi manjka decenijama unazad je kontrola, odnosno implementacija. Možemo Vi i ja da se dogovorimo šta god želimo, ali ako na terenu to ne kontrolišemo, ništa od toga - kaže dr Hristov.

dejan hristov Doktor Hristov kaže da je korona politički neutralna; foto: lična arhivaDodaje i da bi prava pobeda bila dostići određen procenat vakcinisanih ljudi.

Daj Bože da narod bude pametniji od političara, pa da tamo septembra, oktobra ili novembra meseca bude vakcinisano više od 70% ili 80% stanovništva. To bi za mene bila prava pobeda - kaže ovaj lekar.

Situacija je sada mnogo bolja i u smislu prijema novih pacijenata, ali i najtežih slučajeva, a zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković kaže da nije vreme za potpuno popuštanje mera, već za vakcinaciju.

Moramo biti potpuno otvoreni prema građanima. Jedno su naše želje i da nekako motivišemo ljude da se što više vakcinišu. Epidemiolozi znaju i to je dogma medicine, kolektivni imunitet se ne postiže sa 50% vakcinisanih. Cilj je 90% ili 95% vakcinisanih. Vrlo je jasna situacija - mi sada iz onog velikog pula potencijalno zaraženih od 7 miliona imamo duplo manje. U narednom periodu virus će se vratiti i ovog leta se mora poraditi na kampanji vakcinacije - rekao je Janković za RTS.


Jedna pobeda već zaboravljena, a umesto druge položiti račune

U SNS informatoru od proleća prošle godine, u kampanji za junske izbore 2020, pisalo je da je korona već pobeđena. Virus se, nažalost, vratio i odneo na stotine života.

pobeda korone sns informator Srbija pobedila koronu odavno, pisalo u SNS informatoru; printscreen

Doktor Hristov kaže da je virus politički neutralan, a da smo mi nacija koja je navikla na pobede. Kako pobede dugo nije bilo, pojašnjava, došao je trenutak da se proglasi nova pobeda nad koronom, a izgleda da je dogovor da ona bude 21. juna.

Malo mi je čudno, ali izgleda kao da korona ne zna da je bila pobeđena u ovo slično vreme prošle godine. Mene sećanje malo bolje služi nego neke novinare kad ih pitaš da li su bili izbori prošle godine. Korona se te pobede izgleda ne seća, pa smo rešili da je pobedimo i ove godine. Virus ne zna za propagandu i verovatno će da se vrati kao i prethodnih nekoliko puta, posebno ako se ne pridržavamo mera i ne prihvatamo to kao nešto normalno i bez 3.000 dinara - kaže dr Hristov.

Drugi ugao daje Jovanović iz NKD-a koji kaže da 21. jun, umesto pobede, vlast može da iskoristi da na taj dan objavi sve izveštaje koji se danas kriju od javnosti.

Da vidimo koliko novca je potrošeno, ko je sve bio uvoznik medicinske opreme, kako su se vakcine uvozile, koliko nas je to koštalo, koliko nas ukupno koštaju različite mere Vlade i informacije koje su skirvane od javnosti pod izgovorom pandemije. Ako smo gotovi sa koronom, onda nema više izgovora i vreme je da se to zna, kao što treba da se zna i tačan broj preminulih od virusa - kaže Jovanović.

Pobede sebi, kako je rekao, uvek pripisuju političari. Tako je bilo 5. oktobra, tako će biti i sa koronom, ali pojašnjava da su pravi pobednici građani i “na nama je da isteramo pobedu do kraja”.

Podsetimo, prema nezvaničnim informacijama proslava pobede nad koronom u Srbiji bi trebalo da počne 6. juna bilbordima i kampanjom o uspešnoj borbi sa virusom. Navodno je zvanična manifestacija planirana za 28. jun u Kruševcu.

Međutim, u marketing agencijama kažu da nikakvu kampanju niko nije naručio, niti su bilbordi zakupljeni, pa je proslava pobede nad virusom, za sada, i dalje samo “čaršijska priča”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    14:54 // 26. 5. 2021.

    Za početak bi Janković mogao da prizna koliko je stvarno pacijenata umrlo u KC od “pneumonije” bez obzira da li su bili pozitivni ili ne na korona virus.

    • Milan

      16:32 // 26. 5. 2021.

      Radmilo,nije ni ulazio u kovid.On je više vremena proveo u samoreklamiranju,nego što je lečio..
      Tiodorović i Kon su u penziji,tako da su oni imali vremena za tv svaki dan...Kakvo je bilo lečenje pokazaće revizija...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: