Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:08, 30. 1. 2016.

| Društvo

Nikad veća posećenost Sajma pirotske peglane

Autor:Milan MitićIzvor:Južne vesti
pirotska-peglana-(7)
Pirotski specijalitet privlačan i strancima; foto: M. M.

Tradicionalni Sajam pirotske peglane kobasice otvoren je u sportskoj hali  Kej” u Pirotu, a privukao je nezapamćeno interesovanje posetilaca iz naše zemlje, ali i susedne Bugarske, Makedonije, Republike Srpske i BIH. Po poslednjim informacijama preko graničnog prelaza Gradina, u Srbiju je ovoga jutra ušlo više od 50 autobusa i 2000 automobila iz Bugarske. 

pirotska-peglana-(1) Hala u Pirotu tesna za sve ljubitelje "pirotske vijagre"; foto: M. M.Pirot je danas, čini se, makar na trenutak bio centar Srbije. Glavnim ulicama u gradu i oko sportske hale “Kej”, gotovo je bilo nemoguće proći, a iz minuta u minut, pristizali su novi autobusi ljubitelja pirotskog brenda.

Na ovogodišnjem Sajmu, čiji je slogan “Peglaj Pirote, veseli se Srbijo” učestvuje 44 proizvođača peglane kobasice, 14 proizvođača sira i kačkavalja i 15 vinarija sa teritorije Srbije. Kilogram ovog specijaliteta može se kupiti za oko 3.000 dinara.

Prema odluci stručnog žirija, za pobednika ovogodišnjeg Sajma, proglašen je Dejan Manić iz Pirota, koji se, kako kaže, potajno nadao pobedi.

Srećan sam što se moja peglana kobasica najviše dopala žiriju. Na Sajmu učestvujem treći put, a peglane proizvodim tek desetak godina. Sve je počelo iz hobija jer svi članovi moje porodice vole ovaj proizvod, posebno moja deca, zbog koje sam i danas ovde - rekao je Manić.

pirotska-peglana-(4) Dejan Manić pobednik ovogodišnjeg Sajma; foto: M. M.Drugo mesto za najbolju peglanu kobasicu pripalo je Daliboru Tošiću, predstavniku Kafane “Boem”, a treće proizvođaču Miroslavu Đukiću.

Pored pirotske vijagre, interesovanje kupaca privukli su pirotski sirevi, kačkavalji i vina, koji su bili izloženi na pratećoj manifestaciji “Festival sira I kačkavalja”. Ovaj festival od naredne godine , zvanična manifestacija biće organizovana kao manifestacija u februaru.

pirotska-peglana-(8) I kačkavalj u ponudi;foto: M. M.Radionica Mlekarske škole Pirot tradicionalno je predstavila svoje proizvode na Sajmu, a najveće interesovanje vladalo je za pirotski kačkavalj.

Pored naših ljudi, koji znaju za kvalitet pirotskog kačkavalja, veliko je interesovanje vladalo medju Bugarima, koji su ove godine najbolji kupci  kačkavalja - kazao je Saša Petrović, profesor Mlekarske škole u Pirotu.

Promoteri ovogodišnjeg Sajma bili su novinar Zoran Kesić i muzičar Rambo Amadeus.

Vrata hale Kej, za sve posetioce Sajma biće otvorena i u nedelju, 31. januara, od 10 do 17 sati.

pirotska peglana Svoj specijalitet predstavila 44 proizvođača "peglane"; foto: M. M.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ljuba slavković

    15:18 // 1. 2. 2016.

    Nesmem ni da pohvalim Pirotsku manifestaciju biće isto kao oko Belmužiujade. A moji kritičari intelektualci, nadri umetnici,nadri lokal patriote i nadri kulturnjaci neka mi kažu osim Nišvila koji je to povod da neko iz Pirota dođe u Niš. A ovih dana Pirot je bio pun Nišlija.

    • smuki

      09:50 // 5. 2. 2016.

      Pa izgleda da nislije, pa i pirocanci, vise vole da krkaju kobasice nego da slusaju dzez muziku? Inace 95% stanovnika Nisa i jesu iz okoline.

  • Kostas Gasopulos

    09:34 // 1. 2. 2016.

    Pored peglane kobasice, kačkavalja i vina, neophodno je da Pirot revitalizuje pirotsku jagnjetinu. Pošto je peglana kobasica magnet za turiste iz regiona, potrebno je sve to postaviti na čuveni pirotski ćilim, pa kao u bajci da se obleti Ruska Federacija i promoviše sve to što valja iz pirotskog kraja. Ruse na niški aerodrom pa na pirotske brendove, a sve to uvijeno u let na pirotskom ćilimu.

  • kurt

    10:52 // 31. 1. 2016.

    moguce je da su u ziriju bile iskljucivo zene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: