Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 18. 5. 2022.

| Društvo

"Niko nema prava da digne glas na tebe, a kamoli ruku" - performans u Nišu za žene žrtve nasilja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
perfff
Performans na Trgu kralja Milana; foto: T. T.

"Ljubav nije nasilje" poruka je koju su devojke i momci poslali sa Trga kralja Milana u Nišu, a povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, koji se obeležava 18. maja. Mladi su ćutanjem, recitalom i plesanjem prikazali kako izgleda borba žena koje se suočavaju sa nasilnicima, a na kraju položili ruže za one koje su ubijene.

Sedmoro glumaca niškog Akademskog pozorišta je u crnoj odeći, sa izuvenim crvenim cipelicama, performans "Ono što ne znaš o meni" najpre započelo ćutanjem. Tišinu je na Trgu razbio tekst Kristine Božinović, a koji na kraju poziva žene da prijave nasilje. perff Apel da žene prijavljuju nasilje; foto: T. T.

Spasi sebe, niko nema prava da digne ni glas na tebe, a kamoli ruku. Ljubav nije nasilje! - uputili su poruku mladi.

Ipak, prikazano je i kako izgleda odnos žene i muškarca, koji nakon romantične veze, postaje nasilnik. Performansom su ukazali i da je žena u takvim trenucima gotovo prepuštena sebi i da nema podršku drugih. U odnosu na ostale, ona je jedina u belom i na kraju ubijena.

perfffff 18. maj - Dan sećanja na žrtve nasilja; foto: T. T. Od početka 2022. godine u Srbiji je ubijeno 13 žena, pa direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić kaže da 18. maj dočekujemo sa poražavajućom statistikom.

Nažalost, kada se nasilje odnosi konkretno na porodično partnerske odnose onda je u najvećem broju slučajeva reč o patološkoj ljubomori. I onda kada neko reši da napusti nasilnika, kad se odluči na razvod, onda imamo neke strašne situacije, onda imamo nasilnika koji preti, koji hoće da se osveti, koji ubija, koji ne razmišlja da ta deca ostaju sama, i bez majke i bez oca - navodi Šćekićeva.

Da bi se žrtva najbolje zaštitila ističe i da je potrebno obratiti pažnju na faktore rizika.

Faktori rizika su brojni - moramo da utvrdimo koliki je strah žrtve, jer negde žrtva najbolje poznaje nasilnika. Zatim, jako je važno da se utvrdi i istorija nasilja, koliko dugo to nasilje traje, zatim da li je nasilnik spreman da ponovo počini nasilje. Takođe, važno je utvrditi da li se on možda psihijatrijski leči, da li koristi psihoaktivne supstance, da li on ima oružje, da li postoji najava žrtve da će ga napustiti - kaže Šćekićeva.

perf Ruže za žene žrtve nasilja; foto: T. T. U Sigurnoj kući trenutno boravi 17 osoba - 7 žena i desetoro dece, pa Šćekićeva kaže da se taj broj ne razlikuje mnogo od prethodnih godina, što pokazuje nepromenjeno stanje u Nišu. Apeluje na sve žene i građane da prijavljuju nasilje.

Za žene žrtve nasilja kroz performans je simbolično položeno sedam crvenih ruža.

Inače, nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maj, obeležava se od 2017. godine u Srbiji, a na osnovu inicijative Mreže "Žene protiv nasilja".

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine. Tada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Billy The Kid

    20:07 // 12. 7. 2022.

    Mnogo više muškaraca strada od ruku žena, samo što se ne rade obdukcije. Malo čaja od mišomora ili kakve druge hemije i začas posla o pokojniku sve najlepše. Cela stvar se prepiše hroničnim bolestima čoveka i zastoju srčanog mišića. I

  • Nasilje nije rodno zasnovano

    10:19 // 19. 5. 2022.

    Nasilje zavisi od same osobe, napasnik koga napada, mnogi muskarci isto trpe nasilje, kada zene ne dopustaju da otac vidi decu ili se svete preko dece, pa kada zlostavljaju muskarca psihicki, i fizicki, ali zbog patrijarhata i ovakvih nebuloznih performansa stvarne zrtve ne nogu da progovore. Zasto one zene ne organizuju nesto za sve zrtve nasilja???
    I muskarci mogu da budu zrtve, to sada gledamo

    • Jasar

      17:33 // 19. 5. 2022.

      Pa to ti dovoljno govori o celoj prici...

  • Жвалави пастир Шизоје

    16:17 // 18. 5. 2022.

    Ја ћу вам испричати случај у мом стаду. Удружиле се једном приликом три овце и напале једног овна, поломише му рогове, ма једва извуче живу главу.
    Ми пастири који се ту нађосмо се искидасмо од смеха, мило нам кад јачи страда.
    Иначе, ако се деси супротно, да ован нападне овцу(е), ми одмах реагујемо, одбранимо нападнуту(е) а овна испребијемо о к'о вола у купусу!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: