Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:16, 4. 8. 2017.

| Društvo

Niko nije uspeo da raskine ugovor sa niškom Toplanom

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Toplana
Uspeli smo da dobiju obustavu isporuke toplotne energije; Foto: Arhiva JV

Na to da će raskid ugovora i potpuno "skidanje" sa sistema grejanja Toplane biti nemoguća misija za Nišlije, Udruženi pokret slobodnih stanara ukazivao je još pre nekoliko meseci. Da su njihove procene bile dobre, pokazala je činjenica da to gradsko preduzeće nije prihvatilo nijedan zahtev za raskid ugovora - jer niko nije ispunio uslove.

V. d. direktor Toplane Predrag Milačić kaže da je ovom preduzeću stigao 31 zahtev za raskidom ugovora, ali da "nijedan zahtev nije ispunio uslove".

Nijedan od zahteva nije bio kompletan, kako je propisano gradskom odlukom. Niko nije ispunio uslove, pa imamo realizovanih "nula" zahteva - kaže Milačić.

U Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS) podsećaju da su uslove koje korisnici daljinskog grejanja treba da ispune da bi raskinuli ugovore sa Toplanom osporavali i ranije, jer su "nezakoniti i veoma komplikovani". Odluka o grejanju Odluka o snabdevanju toplotnom energijom

Oni traže da se ispune uslovi za objekte koji su u izgradnji, a mi svi živimo u izgrađenim objektima. Mi stavljamo primedbu, naš tim već 2 meseca aktivno učestvuje u razgovorima sa gradskom vladom i Toplanom, osporavamo te zahteve koje su isporučili ljudima kod podnošenja zahteva za raskid ugovora - objašnjava predsednik UPSS-a Saša Kostić.

Kostić dodaje da će, ukoliko ponovo postignu dogovor sa gradskom vlašću o uslovima daljinskog grejanja, ovoga puta tražiti da se sve stavi na papir i potpiše.

Mi ćemo tražiti da se to što se dogovori i potpiše. Prošlog puta su napravili preliminarni dogovor, mi smo ga prihvatili. Čim je došla stara-nova vlast sve su to poništili, i krenulo se iz početka - dodaje Kostić.

Podsetimo, stanari su početkom marta protestovali zbog izmene gradske Odluke o načinu snabdevanja toplotnom energijom, naročito u delu koji se odnosi na raskid ugovora sa Toplanom, ukazujući na to da je gradska vlast samo formalno dozvolila isključenje, a da u praksi niko neće moći da ispuni uslove.

Oni su tada negodovali i zbog toga što javnost nije bila upoznata sa izmenama pre nego što ih je usvojil niška Skupština, jer nije bila organizovana javna rasprava.


Više od 500 korisnika tražilo obustavu grejanja ove godine

Nišlije mogu da traže obustavu grejanja, ali i dalje imaju obavezu da plaćaju trećinu fiksnog dela računa Toplani. To je za stan od 60 kvadrata nešto više od 600 dinara mesečno, što je godišnje više od 7.000 dinara. Jedna od doskorašnjih korisnika koja je tražila privremenu obustavu kaže da su razlog sve veći računi.

Već smo odvojili radijatore od cevi koje dovode toplu vodu. Ove godine smo išli na privremenu obustavu jer su računi preveliki, a ukoliko se pokaže da je grejanje na struju jeftinije, sledeće godine ćemo tražiti raskid ugovora sa Toplanom, kako uopšte ne bismo morali da im plaćamo - kaže Nišlijka S. M.

Ove godine je, kaže direktor Toplane, bilo 546 zahteva za obustavu grejanja, a 325 korisnika je već ispunilo sve uslove koji su potrebni da im se ne obračunava potrošnja.

Iz UPSS-a navode da je, od kad postoji mogućnost obustave isporuke toplotne energije, više od 3.000 korisnika skinulo radijatore sa toplovoda.

Inače, borba građana za isključenje sa sistema daljinskog grejanja traje već godinama, dok su iz Toplane i gradske vlasti opravdavali ovakvo stanje nepostojanjem tehničkih uslova, pa čak i mogućnošću da poslovanje Toplane bude ugroženo ako se dozvoli isključenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tormak

    22:48 // 14. 8. 2017.

    Cena grejanja ne bi bila tako velika, vec realna. Gradjani bi placali, ,,vuk sit i ovce na broju,,. Veliki broj ,,radnika,, koje je svaka vlast zaposljavala, razni menadzeri, predsednici upr. odbora iz svake stranke, velika primanja, isplata dnevnica za sl.putovanja koja su nepotrebna, a prica se i da se ne putuje no se ode na vikendicu, jezero, selo, kuci,.. Kako smo alavi, to hocemo jos,jos,jos

  • Ing Zoran Vukov

    12:43 // 6. 8. 2017.

    Ugovor sa Toplanom sklopio je investitor kada je priključio objekat na distributivnu toplovodnu mrežu kada je platio i sve troškove priključenja za instalisanu snagu objekta. Vlasnici stanova nemaju novi ugovor pa ne mogu ni da ga raskinu. Raskidanje je moguće za ceo objekat od strane Skupštine vlasnika stanova, i ponovno sklapanje ugovora za one korisnike koji ostaju kao korisnici uslugaToplane.

    • Ahm

      17:37 // 6. 8. 2017.

      Ne znam da li su ti rekli,umro je Tito a i samoupravljanje je propalo...

    • Dragan

      20:57 // 14. 5. 2018.

      Po tvojoj logici, ako je ugovor sklopio investitor, onda on neka placa ako ja ne zelim, a?

  • Gorance

    23:05 // 5. 8. 2017.

    Znaci ovo je necuveno neko hoce silom da ti proda nesto sto ne valja i sto neces, ovo nisu radili ni turci ni komunisti ali eto u 21. veku je to moguce eto to je njihova demokratija: sramota, sramota, i neznam sta jos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: